Home , Avrupa , Ford Köln Fabrikası İşçi Çıkaracağını Duyurdu

Ford Köln Fabrikası İşçi Çıkaracağını Duyurdu

HABER MERKEZİ|27.01.2023| Son yıllarda sürekli işten çıkarmalarla gündeme gelen Ford fabrikası 23 Ocak tarihinde düzenlenen toplantıda yeniden işten çıkarmaların olacağını duyurdu. Kesin bir planlamanın halen netleşmediğini belirten Fort yetkilisi, gelecekte birçok işyerini etkileyecek kısıtlamalara gideceklerini vurguladı.

Ford Köln işçi temsilciliğinin düzenlediği olağanüstü işyeri toplantısına işçiler yoğun katılım sağladı. Tagesschau’da yayınlanan habere göre, o gün iki vardiya olarak düzenlenen ve her toplantıya 5.000 işçinin katılması beklenmesine rağmen, katılımın çok yoğun olduğu için 2.000 işçinin katıldığı üçüncü bir vardiya toplantısı gerçekleştirilmiş. Toplam 15.000 çalışandan, 12.000 işçinin toplantılara katıldığı açıklanmakta. Bu da şimdiye kadar en yüksek sayıda işçinin katıldığı toplantı olduğu belirtilmektedir. Ve tabi ki katılan işçilerden işverenin açıklamasına yoğun tepki gösterildiğide basına yansıdı.

Ford Yeniden İşçi Çıkarmayla Gündemde

Ford fabrikası belirli aralıklarla işçi çıkarma konusunda gündeme gelmektedir. Daha önceleri kiralık işçilerin çıkarılmasıyla gündeme gelmişti. Ford Köln fabrikasında yoğun kiralık işçi çalıştırılmaktaydı. Fabrika özellikle kriz süreçlerinde kiralık işçileri ilk önce kapı dışarı ediyor. Fabrika 2018’de yaşadığı kriz nedeniyle ve ardından Korona salgınından ötürü kiralık işçilerin ezici çoğunluğunun işine son vermişti.

Kiralık işçilerin çıkartılmasıyla da yetinilmemiş, 2020 yılında Almanya çapında 6.000 civarında işçinin işine son verilmişti. Bundan en çok da Saarlouis fabrikasında araba üretiminde çalışan işçiler etkilenmiştir. Bu dönemde işten çıkartmalarda Almanya’daki tüm fabrikalar etkilenecektir.

Yeni Planda İşçileri Neler Bekliyor?

İşçi temsilciliği (Betriebsrat) 23 Ocak 2023 tarihinde yazılı bir basın açıklaması yaparak, Ford’un işçi çıkarma planının içeriğini açıkladı. Buna göre; Köln’de Fiesta arabasının üretimi yaz aylarında sonlandırılacak. Saarlois’de Ford Focus arabasının üretimi 2025 yılında sonlandırılacak. Köln’de ürün geliştirme alanında çalışan 3.800 işçiden 2.500’ünün işine son verilecek. Bu bölümde kalan 1.300 işçinin iş güvencesi de belirsizliğini koruyacak. Çünkü Ford ürün geliştirme ana bölümünü Meksika’ya kaydırmak istiyor. Buna paralel olarak; satın alma, finans, pazarlama ve yedek parça merkezi olan Ford Servis Organizasyonundaki işlerden değişikliğe gidilecek ve burada çalışan 700 civarında işçi de işten çıkartılacak. İşçi temsilciliğine göre Köln Ford fabrikasında her dört işçiden biri bu yeni kısıtlanmadan etkilenecektir.

Toplantıda yapılan açıklamalara göre Saarlouis tesisinin 2025 yaz aylarında kapatılması söz konusu. Burada çalışan 4.500 işçiden sadece 700 civarında kalacak. Muhtemelen Aachen’de araştırma merkezinde çalışan 220 işçinin işlerine son verilecektir.

İşçi Temsilciliğinden Mücadele Çağrısı

İşçi temsilciliği bu yeniden yapılandırmaya karşı mücadele edeceklerini belirtti. Ford ana şirketinden taleplerinin işten çıkartılmaların 31.12.2032 tarihine kadar durdurulmasını, belirlenen planın tüm açıklığıyla genel işçi temsilciliğine sunulması talebini açıklamayla dile getirdiler. Genel işçi temsilciliği başkanı Benjamin Gruschka “Almanya’da Ford’daki tüm meslektaşlarımız için gerçek bir gelecek talep ediyoruz, bunun için birlikte mücadele edeceğiz” belirlemesinde bulundu.

Ford İşçileri “Mücadele Edeceğiz”

Ford işçileri işverenin açıklamalarını bir taraftan yuhalayarak karşılık verirken, aynı zamanda buna karşı mücadele edeceklerini de yüksek sesle dile getirdiler. Çünkü Köln Ford fabrikasında geçmişten beri bir mücadele geleneği söz konusudur. Fabrika yönetiminin yeniden yapılandırmada binlerce işçinin çalışmasına son vermesi, Köln’de binlerce insanın bundan etkilenmesini birlikte getirecektir. Ford fabrikasındaki önemli bir nokta da göçmen işçilerin yoğun çalıştığı bir işletme olmasıdır. Köln’de yerli ve göçmen işçilerin ortak mücadelesi, Ford fabrikasında bir meşale olarak parlayacağı günler pekte uzakta değil gibi.