Anasayfa , Avrupa , Filipinli Enternasyonalist Devrimci Fidel V. Agcaoili Mücadelemizde Yaşayacak

Filipinli Enternasyonalist Devrimci Fidel V. Agcaoili Mücadelemizde Yaşayacak

Haber Merkezi |25.07.2020|Filipinler Ulusal Demokratik Cephe üyesi, Müzakere Heyeti başkanı, anti-emperyalist ve enternasyonalist hareketin emektarlarından 75 yaşındaki Fidel V. Agcaoili, 23 Temmuz Perşembe günü Hollanda Utrecht’te geçirdiği iç kanama nedeniyle yaşamını yitirdi. Enternasyonalist devrimcinin naaşı, ailesinin talebi üzerine Filipinler’de toprağa verilecek.

Fidel V. Agcaoili kimdir;

Filipinli devrimci Fidel V. Agcaoili; henüz öğrencilik yılları olan 1960’ların ortalarında devrimci mücadeleyle tanışır. Marcos faşist diktatörlüğü tarafından 1970’lerin başlarında tutuklanır ve en uzun süre tutuklu kalan politik tutsaklardan biri olur. 1986’da Marcos diktatörlüğü büyük bir halk ayaklanmasıyla yıkıldığında, Agcaoili henüz kısa bir süre önce özgürlüğüne kavuşmuştu. Yönetime gelen Cory Aquino sürecinde, yasal demokratik mücadelenin inşası içinde yer aldı ve uluslararası çalışmalarda görevlendirildi.

1995 yılında, Filipinler Ulusal Demokratik Cephe (FUDC) ile Filipinler devleti arasındaki “barış görüşmeleri”nde, FUDC’nin görüşme heyeti içinde yer aldı ve Ekim 2016’ya kadar heyetin sözcülüğünüi Ekim 2016 sonrasında da başkanlığını yaptı.

Aynı zamanda; anti-emperyalist demokratik kitle örgütlenmesi olan ve kuruluşunda ATİK’in de ciddi emeklerinin olduğu Halkların Uluslararası Mücadele Ligi’nin (ILPS) kurucu üyelerinden de olan Fidel Agcaoili, ILPS içinde Uluslararası Filipinler Çalışma Ağı’nın temsilcisi olarak uzun yıllar yer aldı. Yaşamının son anına kadar ILPS’nin güçlü bir uluslararası kitle örgütü olması için uğraşırken, enternasyonalist bir devrimci olarak, bu cephenin daha da genişletilmesi için çaba harcıyordu. Bu hedef doğrultusunda, dünya çapında diğer ilerici örgütlerle birlikte anti-emperyalist, anti-faşist FRONT (CEPHE)’un inşa çalışmaları içinde de aktif yer aldı.

ATİK; Dünya Halklarının Mücadelesinin Yanındadır, Yaşasın Enternasyonal Mücadelemiz!

Emperyalist sömürü düzeninin, uluslararası işçi sınıfı ve ezilen halklar üzerindeki baskı ve zulmüne karşı enternasyonal mücadelenin öneminin her geçen gün daha fazla yakıcı bir hal aldığı bu süreçte, Fidel V. Agcaoili yoldaşı yitirmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Ancak biliyoruz ki, uluslararası işçi sınıfı ve ezilenlerin enternasyonal mücadelesi güçlendikçe Fidel V. Agcaoili yoldaş hep omuz başımızda olacak.
Avrupa Türkiye İşçiler Konfederasyonu (ATİK) olarak, Filipinler halkının ve Filipinler Ulusal Demokratik Cephe dostlarımızın üzüntülerini paylaşırken, Fidel V. Agcaoili’nin emperyalizme ve faşizme karşı verdiği enternasyonalist mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz.

 Fidel V. Agcaoili yoldaş ölümsüzdür!
 Yaşasın Enternasyonal Mücadelemiz!