Anasayfa , Haberler , Faşizmden hesap sorma sürecini başlattık!

Faşizmden hesap sorma sürecini başlattık!

Türkiye|29.07.2017|Nöbet eyleminde yer alan HDP’li vekillerden Taşdemir, faşizmi kadınların yeneceğini söyledi. Uca ise “Kadınlar faşizmden hesap sorma sürecini başlattı” dedi.

Amed’de 5. gününde devam eden Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde yerini alan HDP’li milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ile Feleknas Uca, eylemin kadınlar açısından önemini değerlendirdi.

“EN FAZLA KADINLAR HEDEFTE”

“Durmayalım, dur diyelim faşizmi, durduralım” sloganı ile yola çıktıklarını kaydeden Taşdemir, kadınların, nöbet eyleminin öncüleri olduğunu kaydetti. Diktatörlük ve tek adam rejiminin tekçilik, milliyetçilik cinsiyetçiliği barındırdığını, beslendiği felsefenin arka planında bu zihniyetin yer aldığını söyleyen Taşdemir, bu nedenle de en fazla kadınlara iş düştüğünü dile getirdi. Kadınların yüzyıllardır tekçilikten, cinsiyetçilikten çokça acılar çektiğini belirten Taşdemir, kadınların büyük bir mücadele ile bugün büyük kazanımlar elde ettiğini söyledi. Taşdemir, faşizmin bugün en başta kadınları hedefe koyduğunu ancak direneceklerini kaydetti.

“FAŞİZMİ KADINLAR DURDURACAK”

Taşdemir, kadınların özgürlük mücadelesi verdiği bir ortamda faşizmin kurumsallaşamayacağını, tek adam rejiminin inşa edilemeyeceğini dile getirdi. Bunun karşısında kadınların duracağını, durabileceğini belirten Taşdemir, güncel atmosfer içerisinde kadınların kazanımlarının tehlike altında olduğunu, geleceğinin bir belirsizliğe doğru itilmeye çalışıldığını aktardı. Taşdemir, dünya ve Ortadoğu deneyimlerini anımsatarak, kadın mücadelesi ve kazanımlarının bir noktaya geldikten sonra faşist, erkek egemen gericilik tarafından nasıl bir baskı ve cendere altına alındığını bildiklerini ifade etti. Bu açıdan da kadınların bu durumun farkında olduğunu ve buna karşı mücadeleyi daha fazla büyütmek ile cevap vereceklerini kaydetti.

Nöbet direnişine katılımlarının bu çerçevede olduğunu vurgulayan Taşdemir, nöbet direnişine katılmanın kendileri için bir ilk adım olduğunu, bunun, sonraki mücadele hatlarının önünü açacağını dile getirdi. Nöbet eylemi ile birlikte oluşturdukları yeni bir mücadele sürecinin, bundan sonraki aşamaları daha üst boyutta bir planlama ile geliştireceğini söyleyen Taşdemir, “Faşizme karşı mücadelede kadınların emeği belirleyicidir, faşizmi kadınlar durduracak” dedi.

“TARİHİ KADINLAR YAZACAK”

AKP siyasetine bakıldığında, kadına karşı şiddet ve katliamların en üst düzeye ulaştığını belirten Uca, özellikle Kürdistan’da kadınların AKP faşizminin hedefinde olduğunu söyledi. Kürdistan’da kayyum işgali ile birlikte yine kadınların hedef alındığını kaydeden Uca, kadın kazanımlarının bir gecede kayyum ve OHAL ile yok edilmek istendiğini söyledi. Kadın siyasetçilerin bu süreçte tutuklandığını ve kadın örgütlülüğünün bitirilmek istendiğini dile getiren Uca, sokağa çıkan kadınların da AKP şiddetinin hedefinde olduğunu belirtti. Özgür kadın felsefesinin bu süreçte yok edilemediğini, kadınların AKP faşizmine karşı boyun eğmediğini söyleyen Uca, bu nedenle bu süreçte faşizmden kurtulmanın tek yolunun, kadınların mücadelesi olacağına dikkat çekti. Nöbet direnişine katılımlarının bu açıdan önemine değinen Uca, bu eylemle birlikte başlattıkları direniş sürecinde kadın kurumlarına saldıranlardan, Taybet Ana’yı katledenlerden, Cizre’de, Silopi’de Nusaybin’de kadınları katledenlerden hesap soracaklarını dile getirdi. Uca, tarihi kadınların yazacağını ve faşizmden hesap soracaklarını da sözlerine ekledi. (ANF)