Home , Haberler , Erdoğan’ın Mevduat Açıklaması ve Kurdaki Dalgalanma

Erdoğan’ın Mevduat Açıklaması ve Kurdaki Dalgalanma

HABER MERKEZİ|21.12.2021| Son aylarda döviz kurlarında yaşanan hareketlilik bilindiği gibi Türkiye gündeminin en üst sırasında yer almaktadır. İki gün önce tarihi zirvesini gören Euro ve Dolar, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda yaptığı açıklamanın ardından sert bir düşüş yaşadı. Kurdaki dalgalanmaların önüne geçebilmek için serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye sokacağını söyleyen Erdoğan, “İnsanlarımız, bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca TL varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını Türk Lirası’ndan dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.” dedi.

Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamanın ardından yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Mevduat Sistemi’ni sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu: “Sayın Cumhurbaşkanımız’ın açıkladığı muhteşem ekonomik manifesto ile dün olduğundan çok daha kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacaktır.” Hazine ve Maliye Bakanı’nın yaptığı bu açıklama binlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından tepkiyle karşılandı.

Ayrıca, dün akşam saatlerinde Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, “Bankalarda dövize endeksli hesap açılacak. Vade sonundaki faizli bakiyenizle o günkü kur seviyesinde paranızın geldiği noktada hangisi yüksekse onu alacaksınız. TL mevduata kur farkı gerçek kişi müşteriler için geçerli, tüzel kişiler için geçerli değil“ dedi. Bununla birlikte Çakar, Erdoğan’ın açıklamasından sonra bir milyar dolar bozdurulduğunu ifade etti.