Home , Haberler , TEMEL DEMİRER YEDİ YILDIR SANIK

TEMEL DEMİRER YEDİ YILDIR SANIK

TÜRKİYE | 03– 12 – 2012 |“301″ Dört Yıldır Yargıda Bekliyor Gazeteci Temel Demirer, „Hrant Dink Ermeni Soykırımını savunduğu için öldürüldü“ dediği için altı yıldır yargılanıyor. Avukatı Kanat, Danıştay’ın 301’de bakanlık yetkisini iptal etmesinde ısrarcı.

Basın davaları ve ifade özgürlüğü dosyalarını üç yıllığına yinelenmemesi koşuluyla erteleyen 3. Yargı paketi, yargılanan muhalif düşünce sahiplerini ve gazetecileri „üç yıllığına oto-sansür“e iterken gazeteci-yazar Temel Demirer’in 301. Maddeye Adalet Bakanlığı’nın müdahalesine son vermeye dönük mücadelesini de yarım bırakabilir.
Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin ertesi günü „Hrant Dink Ermeni olduğu için değil Ermeni Soykırımını savunduğu için öldürüldü“ dediği için iki yıl hapis istemiyle yargılanan Demirer, eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in „ben devletime katil dedirtmem“ diyerek verdiği bakanlık onayını idare mahkemesinde iptal ettirmeye çalışıyor.
Kanat: Ne Bakanlık tasarrufu ne yargı paketi

İdare Mahkemesi’nin ret kararına Danıştay’da itiraz eden Demirer’in avukatı Levent Kanat, Danıştay’dan düşünce özgürlüğünün önünü açan bir karar beklediklerini ifade etti.
Kanat, bianet’e, „301. Maddeden soruşturma veya dava yetkisinin savcılardan alınıp Adalet Bakanlığı’na verilmesiyle veya bu davaların 3. Yargı paketi uyarınca erteleme hükümlerine tabi tutulmasıyla düşünce özgür kalmıyor“ dedi.
Temel Demirer ise, yargılamayla ilgili, „Davanın ertelenmesine kesinlikle karşı olduğumuz için davanın 3. Yargı Paketi kapsamında ele alınması talebinde bulunmadık ve bulunmayacağız da. Sonuç ne olursa olsun davanın sonuçlandırılmasından yanayım“ diye konuştu.
Danıştay’dan dört yıldır karar çıkmadı

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 14 Kasım’da görülen son duruşmada, Demirer’in dosyasıyla ilgili 3. Yargı Paketi uyarınca bir erteleme kararı almadı.
Yerel mahkeme, Demirer’in sözlerinin suç teşkil edip etmediğine karar vermeden önce, dört yıldır idari yargıdaki sürecin tamamlanmasını bekliyor. Mahkeme, aynı gerekçeyle davayı 19 Şubat 2013, saat 9.30’a bıraktı.
Ancak yerel mahkemenin, Adalet Bakanlığı’nın 301. Maddeyle ilgili tasarrufun iptali için verilen bu mücadelenin sonucunu daha ne kadar bekleyeceği bilinmiyor. İdari yargıdan 14 Kasım 2008’den beri bu konuda bir karar çıkmadı. Yerel mahkeme, Danıştay kararını beklemekten vazgeçer ve 3. Yargı paketini uygulayarak dosyayı askıya alırsa 301. Maddeye Bakanlık müdahalesiyle ilgili tartışma ve mücadele boşa gitmiş olacak. (EÖ/HK) BIANET