Home , Avrupa , Medico International’den Panzer Satışına Karşı İmza Kampanyası

Medico International’den Panzer Satışına Karşı İmza Kampanyası

TC devleti tarafından Afrin’in işgal girişimleri ve katliamları devam ederken, Almanya’nın Türkiye’ye silah satışları tepki çekmeye devam ediyor. Uluslararası yardım kuruluşu olan Medico International, Türkiye’ye olan silah satışına karşı bir imza kampanyası başlattı. Alman Hükümeti’ne ve dışişleri bakanlığına yönelik başlatılan imza kampanyasında „Erdoğan ile yapılan Panzer anlaşmasını durdurun! Türkiye’ye silah ihracı yapılmasın!“ talep ediliyor.

Tüm kesimlere çağrı yapan Medico International, imza kampanyasına destek istedi. Yeni KADIN aktivisti tarafından Türkçe’ye çevrilen imza metni şöyle;

İmza Kampanyasına Katıl:

Türkiye’nin; Suriye’ye saldırmasıyla var olan savaşın daha da alevlenmesine yol açmaktadır. Orta Doğunun yeniden paylaşımı için sürdürülen vekalet savaşı Alman yapımı olan ve Rheinmetall şirketinden çıkan Leopard-2-Panzerleri ile de yürütülüyor. Kuzey Suriye’de Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı Afrin’e saldırılması bölgedeki çatışmaların daha da büyümesi anlamına gelmekte. Ve bu çatışmalar askeri güçle çözülecek çatışmalar değil.

Afrin Kantonu demokratik bir proje olan Rojava’nın bir parçası ve bugüne kadar çoğunlukla savaşın dışında kalmayı başarmıştı. Suriye’nin diğer bölgelerinden göç etmek zorunda kalan mültecilerin sığınma alanı Afrin aynı zamanda. Rojava’nın DAEŞ’den temizlenmesi ile bu bölgede var olan bütün etnik ve dini kimliklerin de katılımı ile demokratik öz-yönetim kurulmakta. Kobane’nin kurtuluşundan bu yana medico international sağlık sisteminin kurulmasında ve aynı zamanda Kürt bölgelerindeki otoriter yönetimlere alternatif olan öz-yönetim ve eşitlik fikrine destek vermekte.

Türkiye’deki insan hakları durumunu ve bölgedeki yıkımları görmezden gelerek Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Türkiye ile olan ilişkileri düzeltmek istediğini belirtti. Spiegel ve Zeit de çıkan haberlere göre Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından, Gabriel; Bakanlığına Türkiye ile Panzer anlaşmasının onayıyla ilgilenmesini söylemiş. Bir sonraki silah ihracı için Bakanlar Kurulu Toplantısında Türkiye’ye Alman Leopard-2-Panzerlerin gönderilmesinin onaylanması bekleniyor. Bu panzerler şu an Türkiye tarafından Kuzey Suriye’de Kürtlere karşı kullanılmakta.

Nitekim gelen şikayet ve protestolar üzerine Alman Devleti bu kararı ertelemek zorunda kalmıştı. Bu karar kurulacak yeni hükümete bırakılmıştı. Bu önemli bir başarı olsa da, Türkiye’ye yapılacak silah satışları hakkında verilmiş nihai karar değil – Suriye’ye saldırmasından dolayı kınanması da şu an için daha söz konusu değil. Bu yüzden hükümet tartışmalarının devam ettiği bu dönemde biz de tedbiri elden bırakmadan, hükümet ve Dışişleri Bakanına baskı yapmak zorundayız.

Alman silahları bölgeye barış getirmeyecek – tam tersi söz konusu! Türkiye’nin insan haklarını ve devletlerarası hukuğu tanıyacağı kesin değil.

Bu yüzden Alman Dışişleri Bakanını ve Alman Hükümetine talebimizdir: Erdoğan ile yapılan Panzer anlaşmasını durdurun! Türkiye’ye silah ihracı yapılmasın!

Siz de imza kampanyamıza katılın ve yayılmasına destek olun! Medico international bu talebi imzalarıyla birlikte Alman Dışişleri Bakanına iletecek, ki bu kirli panzer anlaşması nihai olarak durdurulsun.

İmza kampanyasına destek sunmak için https://www.medico.de/kampagnen/kein-panzerdeal/