Anasayfa , Avrupa , EKKE (Yunanistan Devrimci Komünist Hareketi) Önderlerinden Hristos Bistis Ölümsüzleşti!

EKKE (Yunanistan Devrimci Komünist Hareketi) Önderlerinden Hristos Bistis Ölümsüzleşti!

mpistis mpistis-kideia725

Yunanistan devrimci mücadelesinin önder kadrolarından EKKE (Yunanistan Devrimci Komünist Hareketi) örgütünün kurucularından olan Hristos Bistis 15 Eylül 2016 Perşembe günü Atina’da kaldırıldığı hastanede yapılan müdahalelere rağmen yaşama tutunamayarak hayata veda etti.

1939 Yılında doğan Xristos Bistis, bütün yaşamını komünizm ve devrim davasına adayarak, Yunanistan halkının mücadelesine ciddi katkılarda bulundu. 1963 Yılında D. Almanya’ya üniversiteye gittiğinde, gençlik ve öğrenci hareketi içinde aktif faaliyette bulundu. Mücadelesinden dolayı burada rejimin baskısına maruz kalması sonucu, B. Berlin’e yerleşmek zorunda kaldı. Avrupa’da bulunduğu her ülkede oradaki mücadelelerin en önünde yer aldı. 1970 yılında diğer yoldaşlarıyla birlikte EKKE örgütünü kurarak, Albaylar cuntasına karşı mücadelenin gelişmesinde payı oldu. 1973 Yılında Yunanistan’a illegal gelerek cuntaya karşı verilen mücadelenin ön saflarında yer aldı. Kısa bir süre sonra yoldaşlarıyla beraber tutuklanarak ağır işkencelere maruz kaldı. Cunta’nın devrilmesinden sonra da mücadelenin öncü isimlerinden biri oldu. Bundan dolayı 17 Kasım örgütünün yöneticisi olmak iddiasıyla tekrar tutuklanarak kısa süre hapsedildi. Yaşamının son anına kadar davasına ve mücadeleye olan sarsılmaz inancından bir an dahi taviz vermedi. Son yıllarda yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen mücadelesini hiç aksatmadı. Xristos Bistis sadece Yunanistan işçi ve emekçilerinin mücadelesinde değil, Türkiye ve T. Kürdistan’ı halkının mücadelesinin de yılmaz dostu ve destekçisiydi. Evren cuntasından bugüne verilen tüm mücadelelerin yoldaşı ve omuzdaşı oldu.

19 Eylül Pazartesi günü yapılan cenaze törenine YKP (M-L), TKP/ML’nin dışında pek çok parti, örgüt ve Türkiyeli devrimci katıldı. Pek çok mücadele dostu da son yolculuğunda Xristos Bistis’i yalnız bırakmadı. Yapılan konuşmalardan sonra Xristos mücadelesini yoldaşlarına ve dostlarına emanet ederek bizlere veda etti.

 

21-9-2016