Anasayfa , Avrupa , Ecevit Piroğlu’na 14 Kurumdan Çağrı

Ecevit Piroğlu’na 14 Kurumdan Çağrı

Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi tarafından yapılan yazılı açıklamada Belgrad Temyiz Mahkemesi’nin, alt mahkemenin verdiği iade kararını usul yönünden eksik bularak bozduğu bilgisi verildi. Önümüzdeki günlerde alt mahkemenin yeniden yargılamaya başlaması gerekiyor.

İnisiyatif yaptığı açıklamada şu bilgileri ve yorumları paylaştı:

“Temyiz mahkemesinin iade kararını bozmasına rağmen kendi yasalarını dahi hukuksuzca yok sayarak, 16 aydır tutsak ettiği Piroğlu’nu özgür bırakmaya dair herhangi bir karar almamıştır.  Bu hukuksuzluğa karşı 131 gündür açlık grevinde olan Piroğlu’nun kendi başına yaşamını idame ettirme koşulları ortadan kalkmıştır. 48 kiloya düşen ve 10 dakikadan fazla hareket edemeyen Piroğlu neredeyse yatağa bağımlı yaşamak zorundadır. Geçen her saniye hayatına telafisi olmayan ağır riskler yüklemektedir.

Sırbistan Devleti’nin 16 aydır haksız ve hukuksuzca tutsak ettiği Piroğlu davasında, Temyiz mahkemesinin iadeyi bozması, iadenin ‘somut delillere ve yeterliliğe’ dayanmadığının tescilidir. Yani onlarca hukuksuzluk altında iade kararı verilmiş ve buna dayanarak da usulsüzce tutsaklığı sürdürülmüştür.”

Sürecin devamında 16 Ekim günü 14 kurum tarafından Piroğlu’na “kazanımlar sağlandığını ve açlık grevini sonlandırarak tedavi görme”si çağrısı yapıldı. Piroğlu için yapılan açıklamada şöyle denildi; “Başta Ecevit Piroğlu’nun kararlı ve iradi direnişi ve dışarıda yükselen ‘özgürlük’ eylemleriyle şu an itibariyle çeşitli açılardan kazanımlar elde edildi yeni bir aşamaya geçildi… 4 aydan fazladır açlık grevinde olan Ecevit Piroğlu’nun bedeninde kalıcı hasarlar bırakma riski taşıyan bu süreçte Piroğlu’na çağrımız açlık grevini sonlandırarak tedaviyi kabul etmesidir. Bu aşamadan sonra onun fiziken özgürlüğü için yürütülecek mücadele biz yoldaşlarının ve dostlarının omuzlarındadır.”

Açıklamanın devamında da “Sırbistan devleti de 16 aydır sürdürdüğü bu hukuksuz uygulamalarına derhal son vererek Piroğlu’nu özgür bırakmalıdır. Açlık grevini bırakması durumunda Piroğlu’nun sağlığına kavuşması ve kalıcı hasarlar oluşmaması için uzun bir tedaviye ihtiyaç duyacağı açıktır. Bu tedavinin yeri polis merkezi, kamp ya da hapishane değil özgür yaşayacağı ve tedavi görebileceği yerlerdir” denildi.

İmzacı Kurumlar

Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi

Avrupa Devrimci Demokratik Komün İnisiyatifi –ADDKİ

Avrupa Kürdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi – KCDK-E

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu – AVEG Kon

Avrupa Sürgünler Meclisi – ASM

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu – ATİK

Avrupa Demokratik Güç Birliği – ADGB

Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu – ADHK

Yaşanacak Dünya

SYKP – Avrupa

Birleşik Devrimci Mücadele – BDM

Avrupa Dersim Birlikleri Federasyonu

Xeta Sor

Komün Dergi