Home , Avrupa , Duisburg’da Rojava İle Dayanışma Yürüyüşü

Duisburg’da Rojava İle Dayanışma Yürüyüşü

duisbDUISBURG |11-08-2013 | Duisburg’da faaliyet yürütün demokratik kitle örgütleri, 10 Ağustos’ta Rojava’da yaşanan katliamı kınamak için ortak bir yürüyüş düzenlediler. Merkezi tren istasyonunun önünde saat 14.00’da başlayan yürüyüş, saat 16.00’da Königstrase’de sonlandırıldı. İzin sezonu olmasına rağmen yaklaşık bin kişinin katılması oldukça olumluydu.

Yürüyüşün çağrısı, Yek-Kom, ATİF, AGİF, DİDİF, ADHF, ÖDA ve  Sol Parti gençlik örgütü tarafından  yapıldı. Yürüyüşe ayrıca, PYD, CİK ve Sol Parti’de destek verdi.

Yürüyüş Merkezi tren istasyonu önünde, tertip komitesi adına Binali Öztaş Almanca bir konuşma yaparak başlatıldı. Öztaş, Suriye Kürdistan’ında yaşanan katliamlara değinerek, bunların sorumlusu AB ülkeleri ve Türk devleti olduğunu, AB ülkelerinin, dolaylı yollarda çeteleri desteklediğin belirti. Düzenlenen yürüyüşle, Almanya’nın ve iş birlikçisi Türk devletinin politikasını teşhir etmek istenildiğini belirtti.

Öztaş’tan sonra, ATİF Başkanı Süleyman Gürcan yaptığı konuşmada, tarih boyunca Kürtlerin Suriye, Türkiye, Irak ve İran’da katliamlardan geçirildiğini belirterek, bugün Rojava’da bu katliamlara bir yenisinin daha eklendiğini belirtti. Gürcan konuşmasında “Rojava’da yaşanan katliamın sorumlusu sadece oradaki çeteler değildir, bunun esas sorumlusu başta ABD, AB ülkeleri ve onların yerli iş birlikçisi faşist Türk devletidir. Bir taraftan müzakereden, ‘barıştan’ bahseden faşist Türk devleti, öbür taraftan Suriye’de Kürtleri katletmektedir. Aynı şekilde Türkiye’de de Kürtleri katletmeye devam etmektedir. Bu da gösteriyor ki ;  Faşizmle müzakere değil, onunla mücadele zorunludur” diyerek konuşmasını sürdürdü. Almanya’nın bir çok şehrinde düzenlenen yürüyüşlere değinen Gürcan, “ATİF olarak Rojava’da yaşanan katliamı kınıyoruz ve her yerde Kürtlerin verdikleri bu mücadelede yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Yaşasın Halkların Kardeşliği, Kahrolsun faşizm” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Süleyman Gürcan’ın konuşmasının ardından CİK (Kürdistan İslami Hareketi) temsilen yapılan konuşmada, Kürdistan’da yürütülen savaşın yanında olduklarını ve tüm Kürtlerin bu savaşı aktif destekledikleri için başarıldığının altını çizerek, gelecekte de bu desteğin sürdürülmesini belirtti.

Yapılan konuşmalardan sonra kitle yürüyüşe geçti. Oldukça coşkulu geçen yürüyüşte, “El Nusra, El Kaide Kürdistan’da defol, Kürdistan Faşizme mezar olacak, Her Yer Rojava Her Yer Direniş, Faşizme Karşı Omuz Omuza…” sloganlarını hep birlikte haykırdılar.

duisb rojova

Yürüyüşün bitişinde ise çeşitli kurumlar adına konuşmalar gerçekleştirildi. İlk konuşmayı yapan YEK-KOM Eş başkanı Yüksel Koç, herkesin Rojava’yı savunması gerektiğini belirterek, „Şu anda Almanya’nın 17 merkezinde Rojava’ya destek, yürüyüşleri yapılıyor.  Kürtlerin kazandığı değerleri kimse geri alamaz. Bunun herkesin iyi bilmesi gerekiyor. Rojava’da yapılan devrim bütün Ortadoğu devrimidir“ diye konuştu.

Yüksel Koçun ardından konuşan DİDF Temsilcisi Düzgün Altun ise Kürt halkına yönelik yapılan katliamı kınadıklarını vurgulayarak, „Batı bu  katliamcı ve çetelere destek veriyor. AKP de bu desteğin içinde. Buna son verilmesi gerekiyor. Buna karşı bütün demokrasi güçleri mücadele etmelidir“ diye konuştu.

Daha sonra AGİF adına konuşan  Dirk Simon, Rojava halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, yaşanan katliamı kınadı.

PYD Avrupa Meclisi Üyesi Ahmedê Kobani, Rojava’da bir insanlık mücadelesi yürütüldüğünün altını çizerek, şunları söyledi: „Rojava’da Kürtler ile İslami güçler savaşmıyor. Kürtler ile katliamcı, talancı ve çeteci güçler, savaşıyor” dedi.

Bitiş mitinginde, yapılan konuşmaların ardında kitlenin hep birlikte attığı sloganlarla sonuçlandırıldı.