Anasayfa , Haberler , “Siyasi iktidar halkın iradesini teslim alamayacak”

“Siyasi iktidar halkın iradesini teslim alamayacak”

img_7970

İstanbul: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı‘nın gözaltına alınması ve belediyeye yönelik kayyum hazırlığı Galatasaray Meydanı’nda yapılan eylemle protesto edildi. Eylemde HDP Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Gülsen Biter yaptığı açıklamada, hukuksuz gözaltına durumuna son verilmesini isteyerek “Siyasi iktidar halkın iradesini teslim alamayacak” dedi.

Dün akşam saatlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbakanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının ardından pek çok yerde protesto eylemleri yapılmaya devam ediliyor. Galatasaray Meydanı’nda HDK İstanbul İl Meclisi, HDP İstanbul İl Örgütü ve DBP İstanbul İl Örgütü tarafından polisin yoğun ablukası altında gerçekleştirilen eylemde “Belediyeler halkındır. Halkın iradesi teslim alınamaz” pankartı açıldı. Belediyelere kayyım atanması ve belediye eşbaşkanlarının gözaltına olmasına karşı oturma eylemine geçen kitleye polis tarafından oturma eyleminin devam etmesi halinde müdahale edileceği duyuruldu. Polisin saldırı tehditlerine karşılık basın açıklaması ile sürdürülen eylemde ilk olarak HDP adına Müge Akman açıklama yaptı.

“Güçlü bir demokrasi cephesi için mücadeleye devam”

Halkın iradesiyle seçilen insanları yok saymaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Akman, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi. Akman, “Güçlü bir demokrasi cephesi için mücadeleye devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Eski HDP İstanbul milletvekili A. Levent Tüzel ise, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası demokratik hakların bir bir ortadan kaldırıldığına dikkat çekerek başladığı konuşmasına, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı üstlerine düşen şeyi yaptılar. Onlar kendilerini halkların kardeşliği için mücadeleye adadılar. Kürt sorununun siyasi arenada çözümü için özerkliği tartıştılar ve bu yüzden gözaltındalar” diyerek devam etti. Tüzel, barış isteyenler olarak dirençlerinin ve taleplerinin kırılamayacağını ifade etti.

img_7977

“Bir halkın cenazesine sahip çıkması ne zamandan beri suç?”

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Doğan Erbaş, “Yapılan sıradan bir gözaltı değil, halkın iradesine yönelik saldırıdır” dediği konuşmasında bir düşman hukuku ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Kışanak ve Anlı’nın yaptıkları konuşmalarda özerklik üzerine vurgu yapmaları ve belediyenin cenazelere araç sağladığı gerekçesiyle gözaltında olduklarını belirten Erbaş, “Demokratik özerklik bizim programımızda var. Dolayısıyla yapılan suçlamalar hukuksuzdur. Ayrıca bir halkın cenazesine sahip çıkması ne zamandan beri suç?” dedi. Erbaş, eylemlerini kesintisiz olarak sürdüreceklerini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Basın açıklamasını yapan HDP Beyoğlu İlçe Eşbaşkanı Gülsen Biter, yapılan gözaltıların hukuksuz ve keyfi olduğunu dile getirdi. “Siyasi iktidarın yarattığı bu zulüm, baskı ve hukuksuzluk ortamı asla kabul edilemez. Bu tarihsel yanlışın ve yaratılan kaos ortamının sorumlusu siyasi iktidardır” diyen Biter, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi. Biter, “Siyasi iktidar halkın iradesini teslim alamayacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.