Home , Avrupa , Doğan Akhanlı İspanya’yı Terk Edemiyor

Doğan Akhanlı İspanya’yı Terk Edemiyor

MADRİD |22.08.2017| Uluslarası arenada tanınan yazar Doğan Akhanlı, 19 Ağustos tarihinde tatil için gittiği İspanya’da tutuklandı. Türk devletinin dünya polis örgütü Interpol’e yolladığı acil arama kararı çerçevesinde tutuklanan Akhanlı, ertesi gün serbest bırakıldı. Ancak soruşturma devam edene kadar İspanya’yı terk etmesi ise yasaklandı.

Türkiye’den 1991 yılında çıkmak zorunda kalan Akhanlı için Türk devletinin, 1989 yılında bir soyguna karıştığı iddası ile Interpol’e Akhanlı konusunda bir arama tebligatı gönderildiği belirtiliyor. Akhanlı’nın avukatı Uyar, söz konusu davada beraat ettiğini vurguluyor.

Avukatı İlyas Uyar’ın basına paylaştığı bilgilere göre 2010 yılında Türkiye ziyareti sırasında Akhanlı sınırda tutuklanmış ancak ilk duruşmada serbest bırakılmıştı.

Devletlerarası kriz

Akhanlı’nın Madrid’de tutuklanıp şartlı serbest bırakılması Alman ve Türk devletleri arasında diplomatik krizlere neden oldu. Alman hükümet yetkilileri Merkel ve Gabriel, Türk hükümetinin Interpol’ü kendi çıkar amaçları için kullandığını ve buna müsaade edilmemesi gerektiğini dile getirdiler. Bir çok parti temsilcisi ve AB Komisyonu yetkilisi ise Türk devleti tarafından Interpol aracılığı ile Akhanlı’nın tutuklanmasını kınadıklarını belirtti ve Interpol’ün Türk devletinin çıkarı için kullanılamayacağını, Akhanlı üzerinde ki yasağın derhal kaldırılmasını talep etti.

Doğan Akhanlı kimdir?

Artvin’in Şavşat ilçesinde 1957 yılında doğan yazar Akhanlı, 1984 yılında tutuklanmış ve 1987 yılına kadar hapis yatmak zorunda kalmıştı. Bu süre içinde işkence gören Akhanlı, 1991 yılında politik kimliğinden dolayı Almanya’ya iltica etmiş ve sonrasında ise Alman vatandaşlığına geçmişti. Doğan Akhanlı özeelikle Ermeni Soykırımı’na ilişkin çalışmaları ile biliniyordu. Yazarın Denizi Beklerken, Gelincik Tarlası, Kıyamet Günü Yargıçları, Madonna’nın Son Hayali gibi eserleri bulunmaktadır.