Anasayfa , Haberler , Cizre raporu: “300 kişi katledildi, düşman hukuku uygulandı”

Cizre raporu: “300 kişi katledildi, düşman hukuku uygulandı”

cizre-1DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek başkanlığında 10-11 Mart tarihlerinde Cizre’ye giderek incelemelerde bulunan heyet, hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, ilçede 300’e yakın kişinin öldürüldüğü, ilçenin yüzde 80’inin kullanılamaz hale getirildiği kaydedildi.

Raporda, ilçede yaşayan herkesin “potansiyel suçlu” olarak görüldüğü ve “düşman hukuku” uygulandığı da belirtilirken, Cudi, Nur, Sur ve Yasef mahalleleri başta olmak üzere toplam 6 mahallenin “talan edildiği” ifade edildi.

İlçenin alt yapı sistemi ile su şebekesinin ciddi düzeyde işlemez hale getirildiğinin belirtildiği raporda şu tespitler yer aldı:

 

Tespitler

* İçinde bebek, yaşlı ve sivillerinde olduğu üç yüze yakın can kaybının yaşandığı,

* Üç bodrumda yaralı halde onlarca insanın yakıldığı ve bu nedenle teşhis edilmeden birçoğunun kimsesizler mezarlıklarına defin edildiği,

* Enkaz altında cenazelerin olduğu,

* Enkaz altında insan vücut parçalarının çıktığı,

* Vücut bütünlüğü olmayan, kolları- bacakları kopmuş, başı vücudundan alınmış, bedeni ikiye parçalanmış, tanınmaz cesetler olduğu,

* Sokaklara kedi, köpek leşlerinin ibret olsun diye asılı tutulduğu,

* Duvarlara milliyetçi, cinsiyetçi ve ırkçı sloganların yazıldığı,

* Abluka süresince insan onuru ve hassasiyeti ile oynandığı, irade kıran, ibretlik cezalandırmaya tabii tutan, düşmanvari yaklaşımların yaşandığı, tespit edilmiştir.

Talepler

* Esnafın ve halkın bankalara olan borçlarının ertelenmesi,

* İlçede yaşanan vahşetin başka yerlerde yaşanmaması için demokratik siyasetin devreye girmesi,

* Halkın yalnız bırakılmaması, ulusal ve uluslararası heyetlerin nitelikli ve dönüşümlü ziyaretlerinin sağlanması,

* Kentsel dönüşüm değil, sosyal yaşam alanlarını esas alan halkların dayanışmasına dayalı barınma, beslenme, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması,

* Cizre İlçemizde yaşanan sürecin hem cezai hem de hukuksal sorunlarını takip etmek üzere Baro öncülüğünde kurulan komisyon tarafından sorunların çözülmesi.