Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , DİSKAR: Geniş tanımlı işsiz sayısı Türkiye`de 6.5 milyona yaklaştı

DİSKAR: Geniş tanımlı işsiz sayısı Türkiye`de 6.5 milyona yaklaştı

DİSK-AR, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi, geniş tanımlı işsizlik sayısının 6,5 milyona yaklaştığını açıkladı.

DİSKAR-logo

İSTANBUL- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in bugün açıkladığı Şubat 2016 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi. DİSKAR, geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 20’ye ulaştığını duyurdu.

TÜİK 2016 Şubat ayında dar tanımlı işsizlik oranı 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,3 azalışla yüzde 10,9 oranında gerçekleştiğini açıklamıştı.

İşsizlik ve istihdamda vahim tablo sürdüğüne dikkat çeken DİSKAR, „Dar tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 224 olurken, geniş tanımlı (gerçek) işsiz sayısı 6,5 milyona yaklaştı. İşgücüne dahil her beş kişiden birinin işsiz olduğu anlamına geliyor“ dedi.

DİSKAR’ın yayımladığı raporda şu bilgiler yer aldı:

-İmalat sanayiinde istihdam kaybı devam ederken, artış hizmetler sektöründe gerçekleşti.
-Tarım dışı işsizlik yüzde 12,7, genç işsizliği ise yüzde 18,6 olarak gerçekleşti.
-İşsizlikte toplumsal cinsiyet eşitsizliği bütün boyutlarıyla sürüyor. Tarım dışı genç kadın işsizliği yüzde 24,4’e ulaştı.
-Genç ve eğitimli işsizliğinde çarpıcı artışlar var. Son iki yılda 181 bin üniversite mezunu işsizler ordusuna katıldı.
-Üniversite mezunu işsizlerin sayısı 670 bine ulaştı. Üniversiteli işsizlikte iki yıllık artış yüzde 35 oldu.
-678 bin işsiz iş bulma ümidini kaybetti.
Türkiye’nin yüksek işsizlik oranına sahip olan ülkeler arasında yer almaya devam ettiğini belirten DİSKAR, evde engelli bakım hizmetleri ve toplum yararına programlarda çalışanların da istihdam kapsamında değerlendirilmesinin, devlet verilerindeki işsizlik oranını düşürdüğünü kaydetti.

İŞSİZLİKTE DE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ GÖRÜLÜYOR

DİSKAR’ın verilerine göre, işsizliğin toplumsal cinsiyet boyutunda çarpıcı eşitsizlik devam ediyor. Kadın işsizliği her alanda daha yüksek seyrediyor. Kadınlar daha az istihdam edilip daha çok işsiz kalıyor. Şubat 2016’da yüzde 12,7 olarak gerçekleşen kadın işsizliği ortalama işsizlik oranının oldukça üzerindedir. Tarım dışı kadın işsizliği yüzde 16,3, tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 24,4 ile en yüksek işsizlik türüdür. Yüksek öğrenimli kadın işsiz oranı ise yüzde 14,3. 2014-2016 arasında işsizler ordusuna katılan 399 bin işsizin 223 bini, yüzde 56’sı kadın. Kadınların işgücüne katılım oranı sadece yüzde 31’dir.