Anasayfa , Avrupa , Avrupalı Parlamenterlerden AB Liderlerine Türkiye Mektubu

Avrupalı Parlamenterlerden AB Liderlerine Türkiye Mektubu

Brüksel |23.03.2018| ATİK’inde içinde yer aldığı Afrin Dayanışma Platformunun Belçika’nın Brüksel eylemleri ve Parlementer ile yapılan ve 4 gündür süren görüşmeler sonucu 75 Avrupalı Parlamenterden AB Liderlerine Türkiye Mektubu yayınlandı.
26 Mart Varna Zirvesi öncesi Avrupa Parlamentosu’ndan 75 parlamenter AB liderleri Tusk ve Junker’e mektup yazıp, zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmesi gereken hak ihlallerini sıraladı.

Mektup şöyle:

Sayın Başkan Tusk, Sayın Başkan Juncker,

Türkiye’deki insan haklarının durumu ve hukukun üstünlüğü konusundaki kötüye gidişle ilgili derin endişelerimizi dile getirmek ve 26 Mart 2018 tarihinde Bulgaristan’ın Varna kentinde gerçekleşecek olan AB-Türkiye liderler toplantısından önce size bu konu hakkında yazmak isteriz.

Sizi, söz konusu toplantı esnasında insan haklarının öncelikli bir konu olarak tartışıldığından emin olmaya, ülkedeki baskıya bir son vermesi ve ortada herhangi bir suç delili olmadan gözaltına alınan kişilerin bırakılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı uygulamaya çağırıyoruz.

Türkiye, Temmuz 2016’da gerçekleştirilen başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) şartları altındadır ve Cumhurbaşkanı Erdoğan zayıflamış bir meclis ve yargı kontrolüyle birlikte kabineye başkanlık etmekte ve ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yönetmektedir. 2016 yılının Temmuz ayından bu yana, 160 yayın organı ve yayınevi kapatılmış, yasa dışı faaliyetlere katıldıklarına ilişkin ortada hiçbir kanıt olmamasına rağmen birçok gazeteci ve basın çalışanı tutuklanmış, böylelikle ülkedeki bağımsız basın susturulmuştur.

Dünyada en fazla tutuklu gazeteci Türkiye’de bulunmaktadır. Bu gazetecilerin çoğu tutuklu yargılamaya tabi tutuluyor, terör suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyor ve müebbet hapis cezasına mahkum ediliyor. Birçok kişi – hiçbir şekilde şiddeti savunmadan – meşru bir şekilde gazetecilik mesleğini icra ettiği için tutuklanıyor.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’deki gazetecilerin durumuyla ilgili olarak 27 Ekim 2016 tarihli Avrupa Parlamentosu kararını, Türkiye hakkında 2016 Komisyon Raporu’yla ilgili olarak 6 Temmuz 2017 tarihli Avrupa Parlamentosu kararını ve Türkiye’deki insan haklarının mevcut durumuyla ilgili olarak 8 Şubat 2018 tarihli Avrupa Parlamentosu kararını yayımlayarak Türkiye’deki pek çok gazetecinin keyfi bir şekilde tutuklanmasına ilişkin olarak Türkiye’yi defalarca kınamış ve Türkiye’ye söz konusu kişilerin acilen serbest bırakılması çağrısında bulunmuştur.

Pek çoğumuz adaletsiz bir biçimde tutuklanan gazetecilerin bireysel davalarını gündeme getirdik ve bir an önce salıverilmeleri için çağrılarda bulunduk.

Söz konusu çaba ve çağrılarımızı, 74 yaşındaki siyaset bilimci ve kapatılmış Zaman gazetesinin eski köşe yazarı Şahin Alpay (16 Mart tarihinde tahliye edildi, fakat davası süresince adli kontrol altında ve ev hapsinde tutulacak); muhalif Cumhuriyet gazetesinin araştırmacı yazar ve muhabiri Ahmet Şık (9 Mart tarihinde tahliye edildi, davasının sonuçlanmasını bekliyor); Cumhuriyet gazetesinin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay; kapatılmış Meydan gazetesinin eski köşe yazarı Abdullah Kılıç; feminist Kürt haber sitesi JINHA’da çalışan sanatçı ve gazeteci Zehra Doğan için dile getirdik.

Kürt basını günlük gazetelerinden Özgür Gündem’in eski haber editörü İnan Kızılkaya şu an tutuklu değil, fakat hala çeşitli suçlamalarla karşı karşıyadır ve dolayısıyla yeniden tutuklanma tehlikesi bulunmaktadır. Bunlar, pek çok örnek arasından sadece birkaçıdır. Yapılan son hesaplamalara göre, Türkiye’de hala 150’den fazla tutuklu gazeteci bulunmaktadır.

Osman Kavala ve Taner Kılıç dahil insan hakları savunucuları, akademisyenler, avukatlar, seçilmiş milletvekilleri ve yerel politikacılar da hapiste.

Türkiye yargısının son dönemde bağımsızlık ve etki açısından çöküşü karşısında şok içindeyiz.

12 Ocak’ta Anayasa Mahkemesi’nin Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın tahliye edilmesine yönelik kararı, yerel mahkeme tarafından çiğnendi.

1 Şubat’ta hak savunucusu ve Af Örgütü’nün Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın şartlı tahliyesine hükmedilmesinin üstünden 24 saat geçmeden tutuklu yargılama kararı verilmesi, Türkiye’deki yargı sisteminin gitgide siyasallaşan ve keyfileşen yapısını gösteriyor.

2 Şubat’ta Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Komiseri’nin ortak açıklamasını ve size Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağınız zirvede kendisine güçlü bir şekilde bu isimlerin tahliyesini istemeniz için çağrı yapmasını olumlu karşıladık.

Avrupa halkının hem AB liderleri hem de seçilmiş temsilcilerinin, Türkiye’de ifade özgürlüğünü kullandıkları için tutuklanan her bir bireyle tam bir dayanışma içinde olma görevleri vardır. Avrupa Birliği, kurumları ve üye ülkelerinin acil ve güçlü bir şekilde Türkiye’de uygulanan baskıyı eleştirme zamanı geldi. Türkiye’deki insanların desteğimize ihtiyacı var. Türkiye’nin beklemede olan AB’ye katılım müzakereleri, gümrük birliğinin yenilenmesi ve AB’nin Trans Anadolu Boru Hattı gibi kilit altyapılara desteği elbette ki önemli, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı net olmanız çağrısında bulunuyoruz: Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkilerin iyileşmesi ancak Olağanüstü Hal’in kaldırılarak hukuk devletine dönülmesi, tutuklu gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve seçilmiş siyasetçilerin serbest bırakılmaları ve gözaltılarda işkence ve kötü muamelede sorumluların hesap vermesinin sağlanması koşuluyla gerçekleşebilir.

Müsait olduğunuz en kısa sürede cevabınızı duymak dileğiyle.  

İmzacılar:

Ana Gomes (S&D), Ana Miranda (Greens-EFA), Anna Maria Corazza Bildt (EPP), Bart Staes (Greens/EFA), Beatriz Becerra Basterrechea (ALDE) Benedek Jávor (Greens/EFA), Bernd Lucke (ECR) Birgit Sippel (S&D), Barbara Lochbihler (Greens EFA) Bodil Valero (Greens/EFA), Boris Zala (S&D) Brando Benifei (S&D), Bronis Ropé  (Greens/EFA) Charles Goerens (ALDE)Claude Turmes (Greens/EFA) Costas Mavrides (S&D) Demetris Papadakis (S&D) Eleonora Evi (EFDD), Elly Schlein (S&D), Eva Joly (Greens/EFA), Fabio Massimo CASTALDO (EFDD) Georgi Pirinski (S&D), Georgios Epitideios (Non-attached Member) Helga Stevens (ECR), Helga Trüpel (Greens EFA) Hilde Vautmans (ALDE) Isabella Adinolfi (EFDD) Jaromir Stetina (EPP), Javi López (S&D Group) Jiří Pospíšil (EPP)Joachim Starbatty (ECR) John Howarth (S&D)Jordi SOLÉ (Greens/EFA) José Inácio Faria (EPP), Juan Fernando López Aguilar (S&D)