Anasayfa , Haberler , Devrimcilerin firarı D izleyiciyle buluşuyor

Devrimcilerin firarı D izleyiciyle buluşuyor

İSTANBUL | 06 – 05 – 2010 | Dünyanın Sokakları’ndaki çeşitli işçi eylemlerine ve direnişlerini belgesele çeviren ve belgesel sinemacı olarak bilenen Metin Yeğin ilk uzun metrajlı kurmaca filmi D’yi tamamladı. Film İşçi filmleri festivali kapsamında izleyici ile buluşacak. Ankara’da izleyici ile bulaşan film bugün İstanbul’da 7 Mayıs’ta İzmir’de izleyici karşısına çıkacak.

Film, 1988 yılında Metris Cezaevinde siyasi tutuklulukların yaptığı firarı ele alıyor.

D filmin yönetmeni Metin Yeğin, D’nin devrimcilerin D’si olduğunu ve filmde abartı olmadığını söylüyor.

12 Eylül faşist darbesiyle birlikte devrimciler üzerindeki baskı ve işkencelere karşı direnenleri, ardından tutsak edildikleri yerden kaçışlar yansıttıklarını söyleyen Yeğin, şimdiye kadar 12 Eylülle ilgili yapılan filmlerde solcuların ve devrimcilerin, hep dayak yiyen, ‘mazlum’ gibi gösterilmesini kabullenmediğini, belgesellerinde bu anlayışın dışında çıktığına dikkat çekiyor.

12 Eylül’de unutturulmak istenen devrimci gençlerin kendi özgürlüklerini firarı örgütleyerek yaptıklarını söyleyen Yeğin,’’D filmi de bunun öyküsü işte. Bu film 12 Eylül’e gol attığımız bir filmdir” diyor.

1988 yılında yaşanan firarda 29 kişinin olduğunu söyleyen Yeğin, kaçanlar arasında Partizan, Devrimci Yol, Halkın Kurtuluşu, Partizan Yolu davasından yargılanan devrimciler olduğunu belirtti.

Politik bir film yapmadığını ve cezaevi firarını anlattığını dile getiren Yeğin, Kültür Bakanlığı ve büyük fonlar olmadan bağımsız ve kendi istedikleri gibi bir filmin de yapılabileceğini gösterdiklerine söylüyor.

Bir buçuk yılda çekilen filmin bütçesi için daha önce bir tv kanalı için çektiği ve kitaplaştırdığı bir belgeselde ettiği para ile filme başladığını anlatan Yeğin, ‘’bu parayla da bir banka soygun filmi yapmak istiyordu. D filmi aynı zamanda bir banka soygun filmidir” diyor.

Devrimcilerin egemenler gözünde hep suçlu olduklarını söyleyen Yeğin, çektikleri filmle bu suçu işlemeye devam ettiklerini söylüyor.

Yeğin, filmi 70 bin liralık bir bütçe ile tamamlandığını ancak asıl bütçenin dayanışma ve özveri ile oluştuğunu söylüyor, “120 kişinin katkısı var. Belki unuttuğum arkadaşlarda olabilir” diyor.

Ankara’da gösterimi yapılan film bugün İstanbul’da 7 Mayısta da İzmir’de İşçi Filmleri Festivallinde izleyici ile bulaşacak. (ANF)