Anasayfa , Haberler , Dersim’deki orman yangınları yürüyüşle protesto edildi!

Dersim’deki orman yangınları yürüyüşle protesto edildi!

İSTANBUL | 24 – 09 – 2010 | Munzur Kültür ve Çevre Derneği, 1938 yılında Dersimli’lerin atalarını katledenlerin şimdi de doğasını katlettiğini belirterek, herkesi operasyonlarla birlikte yapılan doğa katliamına karşı duyarlı olmaya çağırdı. Sancaktepe Munzur Kültür ve Çevre Derneği, Dersim’de operasyonlarla birlikte çıkan orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe BDP, EMEP, ESP, DHF ve Mücadele Birliği katıldı. Munzur Kültür ve Çevre Derneği önünde bir araya gelen yaklaşık 500 kişi, ‘Dersim’de orman yangınlarına ve doğa katliamlarına son’ pankartı açarak Sarıgazi Meydanı’na kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte ‘Doğuda, batıda, kuzeyde ve güneyde yanan ormanlar değil geleceğimizdir’, ‘Ben dersimin ışkınıyım, bana dokunma’, ‘Ben Dersimin sarımsağıyım bana dokunma’ dövizleri taşıyan kitle sık sık ‘Dersim onurdur onuruna sahip çık’, ‘Kürdistan faşizme  mezar olacak’, ‘İstilacı ordu Kürdistan defol’, ‘Kundakçı ordu Kürdistan’dan defol’ sloganları attı. ‘Kürt coğrafyasını yok ediyorlar’

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Newruz Yıldırım, 1938 tarihinde Dersimli’lerin atalarını katledenlerin şimdide doğasını katlettiğini belirterek, son haftalarda Dersim başta olmak üzere, Erzincan, Bingöl, Hakkâri ve onlarca bölgede operasyon adı altında askerler tarafından çıkarılan orman yangınlarına dikkat çekti. Dersim’de son dönemlerde artarak devam eden orman yangınlarını hatırlatan Yıldırım, karakol sayısına paralel olarak orman yangınlarının da artış olduğunu aktardı. ‘Bir taraftan Dersim’in inançları, coğrafyası, evleri baraj suları altında bırakılıyor. Diğer taraftan da orman yangınları ile Dersim yok edilmek isteniyor’ diyen Yıldırım ‘Yaşanan sadece Dersim değil Kürt coğrafyasının bir çok yerinde Cudi, Gabar, Besta başta olmak  üzere operasyonların sebep olduğu yangınlar devlet denetimi altında devam ediyor. Savaşı kanıksamış bir toplumun çocukları, ölen Türk ve Kürt gençlerinin, savaş zayiatı olarak görmeye alışmışken anlaşılan o ki yanan ormanları da savaşın normal sonucu olarak görmeye alıştırılıyor’ dedi. İşbirlikçi CHP sloganları atıldı Dersim’in tarihsel çığlığına ses verilmesini isteyen Yıldırım ‘Bu ateş hepimizi yakar. Bu doğa katliamına karşı tüm kesimleri duyarlı olmaya çağırıyoruz’ şeklinde ifade etti.

Açıklamanın ardından Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımı ile küçük bir miting düzenleyen CHP’liler ile kitle arasında kısa bir gerginlik yaşandı. Munzur Kültür ve Çevre Derneği’nden bir gurup ‘işbirlikçi CHP’ sloganları atarak CHP bayraklarını söktü. Kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. (DİHA)