Home , Haberler , Demirtaş'a 10 ay hapis cezası

Demirtaş'a 10 ay hapis cezası

AMED | 28 – 09 – 2010 | Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında „PKK’nın propagandası“ yaptığı iddiasıyla 10 ay hapis cezası verdi. Diyalog ve barış taleplerinin yükseldiği bir dönemde ve BDP’nin hükümet ile yaptığı görüşme sonrasında bu cezanın verilmesi dikkat çekti

Selahattin Demirtaş, 3 yıl önce İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı iken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumuna dikkat çekmek için Roj TV’de yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açılmıştı.

Tutuksuz yargılanan Selahattin Demirtaş, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılmazken avukatı Meral Danış Beştaş hazır bulundu. Mahkeme Demirtaş’ın talimatla ifadesinin alınmasıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan yazısının cevabının geldiğini belirterek, talimat duruşmasının 7 Ekim 2010 tarihine bırakıldığını bildirdi.

Demirtaş’ın avukatı Meral Danış Beştaş, dosyanın sürüncemede kalmaması için Yargıtay’ın bozma ilamı ve mahkemenin önceki kararı nazara alınarak karar verilebileceğine dikkat çekerek, talimat sonucunun beklenmemesine karar verilmesini talep etti. Beştaş, duruşmada müvekkilinin davaya konu sözlerinin fikir ve düşünce hürriyeti kapsamında değerlendirilmesini istedi.

Esas hakkındaki savunmasını yapan Beştaş, Yargıtay’ın kararının tamamen siyasi bir karar olduğunu belirtti. Danış Beştaş, „Bu bir hukuk ayıbıdır. Tümüyle sanığın mensubu olduğu parti, temsil ettiği halk ve düşünceleri Kürt sorunu konusunda düşünceleri dikkate alınarak hiçbir hukuki argümana dayanmayan bir karar niteliğindedir“ dedi. Verilen kararın Türkiye ve Demokrasi açısından üzüntü verici olduğunu belirten Beşdaş, „Bu karar hukukta ayrımcılık ve çifte standardın resmidir“ dedi.

İddia makamı esas hakkındaki mütalaasında Demirtaş’ın İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptığı dönemde Diyarbakır Demokrasi Platformu dönem sözcülüğü yaparken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptığını hatırlattı. Bu açıklama sonrası da Demirtaş’ın Roj TV’ye katılarak Öcalan’ın Kürtlerin önderi olduğunu söylediğini gerekçe olarak sunan iddia makamı, Demirtaş’ın PKK propagandası yapmaktan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, verdiği kısa bir aranın ardından sanık Selahattin Demirtaş’ı, PKK propagandası yapmaktan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak Demirtaş’ın yargılama aşamasındaki tutum ve davranışlarını dikkate alarak verilen ceza 10 aya indirildi ve “Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına“ karar verildi.

Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın ayrıca 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasını da kararlaştırdı.

Demirtaş, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptığı dönemde telefonla katıldığı Roj TV’deki konuşmasında, “suçu ve suçluyu övmek“ suçunu işlediği gerekçesiyle, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi de mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak, “suçu ve suçluyu övmekten“ ceza alan Demirtaş’ın, PKK propagandası yapmak suçlamasıyla yargılanmasına hükmetmişti. Yargıtay kararında, işlenen suçun “terör suçu” olduğunu gerekçe göstererek Demirtaş’ın dosyasının PKK propagandası yapmak suçundan yeniden ele alması gerektiğini savunmuştu.

Anayasa’nın 14. Maddesinin hatırlatıldığı kararda, yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığı, Demirtaş’ın 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri’nde milletvekili seçilmiş olsa bile suça konu yargılamanın “terör” suçu kapsamında kaldığı gerekçesiyle devam etmesi istenmişti. (ANF)