Anasayfa , Haberler , Demirtaş: Bu halk sizin zulmünüze tarih boyunca boyun eğmedi

Demirtaş: Bu halk sizin zulmünüze tarih boyunca boyun eğmedi

SİİRT | 01 – 03 – 2010 | BDP Siirt İl Örgütü 1. Olağan Kongresi’nde konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Kürt siyasetçilere yönelik başlatılan tutuklamalara değinerek, ‘O kelepçeler gün gelecek açılacak, zindanlar da, dağlar da boşalacak. El ele kol kola Kürdüyle, Arabıyla bizler kardeşlik halayını çekeceğiz. Ama o zalimler burada olmayacak’ dedi.

BDP Siirt İl Örgütü, 1. Olağan Kongresi’ni Şelale Düğün Salonu’nda gerçekleştirdi. Kongreye BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP MYK Üyesi Nursel Aydoğan, BDP PM üyeeleri Mehmet Candemir, Nezir Gülcan, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, Eruh Belediye Başkanı Melihan Oktayı, Gökçebağ Belediye Başkanı Ahmet Bardak, Kozluk Belediye Başkanı Raşit Haşimi, Maxmur Barış Gurubu Üyesi Mehmet Adamış’ın yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu yaklaşım 3 bin kişi katıldı. Salona ‘Kelepçeli demokrasi istemiyoruz’, ‘Demokratik siyaset demokratik katılım’, ‘Demokratik Cumhuriyet, demokratik vatan, demokratik ulus’, ‘Özgür düşünen direngen Kürt kadınlarıyız’ dövizleri asıldı. Kongre salonuna giriş yapan Demirtaş ve beraberindekiler ‘Bijî Serok Apo’ sloganları ile karşılandı.

Sadak: Kürtçe konuşmaya devam edeceğim

Divan seçimi ile başlayan kongrede devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kongrede divan başkanlığını yapan BDP PM Üyesi Nezir Gülcan, kısa bir konuşma yaptı. Son dönemlerde hakkında açılan davalara dikkat çeken Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, son bir yıl içerisinde kendisi hakkında 47 dava açıldığını söyledi. Açılan davalardan 18’nin Kürtçe konuşmadan dolayı olduğunu kaydeden Sadak, ‘Ama ben onlara inat sürekli Kürtçe konuşacağım. Vedat Aydın’ın anısına Leyla Zana’nın mecliste yaptığı Kürtçe konuşma anısına sürekli Kürtçe konuşacağım’ dedi. Sadak’ın ardından kısa bir konuşma yapan Siirt Milletvekili Osman Özçelik de, yurt dışındaki temaslarına dikkat çekerek, ‘Ben yaklaşık 15 gündür Avrupa’daydım. Partimizin ‘Demokratik Özerklik Projesi’ni oradaki parlamenterlerle, belediye başkanlarıyla ve dost kurumlarla görüştüm tartıştım.

Dünya deneyimlerini öğrenmeye çalıştık’ diye konuştu.

Demirtaş: Bu halk sizin zulmünüze tarih boyunca boyun eğmedi

Kongrede konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Siirt’te yaşanan anti-demokratik uygulamalara dikkat çekti.

Siirt’te BDP’li yöneticilerin, meclis üyelerinin, il genel meclis üyelerinin tutuklandığını dile getiren Demirştaş, ‘Neredeyse her gün, her yerde halkımıza yönelik tutuklamalar, siyasi linçler devam ediyor. Arkadaşlarımızı bu şekilde kelepçeleyip cezaevine gönderenler bilmelidir ki, bu halk sizin zulmünüze tarih boyunca boyun eğmedi. Tarihte bunun örneği yok. Ne zalimler bu topraklardan geldi geçti. Bu topraklar bu halk ne zulümler gördü. Hepsi gelip geçti ama bu halk hala dimdik ayaktadır. Demek ki tarih boyunca o zalimin zulmü kendilerini yok etmişse, bugün de aynısı olacaktır. Bundan hiç şüphemiz yoktur. O kelepçeler gün gelecek açılacak, zindanlar da, dağlarda boşalacak. El ele kol kola Kürdüyle, Arabıyla bizler kardeşlik halayını çekeceğiz. Ama o zalimler burada olmayacak. O özgürlük halayında olmayacaklar. Siirt’te devlet terörünü estirenler, Siirt’te ayrı bir hukuk işletenler iyi bilmeli ki, Siirt halkı sizden  daha zalimlerini de gördü’ şeklinde konuştu.

‘Davası haklı olan korkmaz’

Demirtaş, konuşmasında devamında şunları dile getirdi: ‘Nasıl ki, Siirt belediyemiz sokakları tertemiz süpürüyorsa, gün gelecek Siirt halkımız da o zalimleri süpürecektir. Bir halk, eğer inancı varsa yer yüzünde onu yıkacak bir güç yoktur. Ve çok şükür ki bizim Allah’tan başka hiç kimseden korkumuz da yoktur. Bu güne kadar binlerce arkadaşımız yoldaşımız bu sokaklarda ensesinden tek kurşunla infaz edildi ama korkmadık. Köylerimiz evlerimiz ateşe verildi, zorla sürgüne gönderildik ama korkmadık. Toplu halde zindanlara atıldık, işkence tezgahlarından geçirildik yine korkmadık. Niye korkmadık çünkü bu halkın davası haklıydı ondan korkmadık. Davası haklı olan korkmaz. Bizim ana dilimizi çaldınız, zorla aldınız geri verin diyoruz. Bizi kendi anavatanımızda, topraklarımızda zorla esir ettiniz. Özgürlüğümüzü verin diyoruz. Biz başkasının olanı istemiyoruz. Bizler kendi kültürümüzle, onurumuzla bu  topraklarda yaşamak istiyoruz.’ Konuşmaların ardında gündemin kalan maddelerine geçildi. Tek listeyle gidilen kongrede BDP İl Başkanlığı’na Sıdık Taş seçildi.  (DİHA)