Home , Avrupa , Danimarka Da Sınır Kontrolleri Başlattı

Danimarka Da Sınır Kontrolleri Başlattı

KOPENHAG | 12 – 05 – 2011 | Danimarka, son süreçteki göçmen akımını kontrol edebilmek için bugünden itibaren resmi sınır kontrollerine geçiş yapacağını açıkladı.

Danimarka hükümeti bugün itibariyle, „illegal göç ve kriminalite“ yi kontrolde tutabilme amaçlı, İsveç ve Almanya sınırlarında pasaport ve arama uygulamalarına geçtiğini açıkladı.

Kuzey Afrika`daki gelişmelerle birllikte, illegal göçmenliği engelleme amaçlı Şengen Bölgesinde`ki sınır kontrollerinin yeniden yürürlüğe girmesi tartışmaları, resmi yasal uygulama beklenmeden yürülüğe konulmaya başlandı bile.

Sağcı Parti Baskı Yaptı, Hükümet Boyun eğdi

Danimarka Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen`in yaptığı açıklamaya göre, bundan böyle tüm sınırlarda, limanlarda ve havaalanlarında geçmişteki gibi pasaport kontrolleri yapılacak. Ülkede süren tartışmalarda, özellikle Sağcı Danimarka Halk Partisi bu yönde hükümet üzerindeki uzun dönemdir baskı uyguluyor.

AB Komisyonu Sözcüsü: Şengen antlaşmasını ihlal ediyorlar

Öte yandan bir açıklama yapan bir AB Komisyon sözcüsü, sınır kontrollerinin 1995`ten bu yana geçerli olan Şengen antlaşmasını bir fiil ihlal ettiğini ve gerek sınır kontrol memurları aracılığıyla, gerekse de polis aracılığıyla yapılan bu kontrollerin yasayla uyuşmadığını söyledi. İlginç olan detay ise Şengen kontollerinin uygulama kararıyla yürürlüğe koyanın AB Komisyonu olması.

1995`te yapılan Şengen antlaşmasına göre, bu bölge içerisinde sınır kontrolleri kaldırılmış, ama özellikle Kuzey Afrika`daki isyan dalgasıyla birlikte oluşan göçmen akımını engellemeye çalışan ve başını İtalya ve Fransa`nın çektiği ülkeler tarafından Şengen antlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi istenmişti. Şengen reformu henüz yasal bir zemin kazanmış olmasa da, bazı ülkeler sınır kontrolleri uygulamalarına geçmiş durumda.