Anasayfa , APP , NRW’de Toplanma Yasasına Karşı Eylem Haftası

NRW’de Toplanma Yasasına Karşı Eylem Haftası

DUİSBURG|18.05.2021|Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde (NRW) Eylem ve Gösteri Hakları Yasasının daraltılmasına yönelik yeni bir yasa çıkartılmak isteniyor. Çıkartılmak istenilen yeni yasa tasarısına karşı ATİF ve YDG’nin de bileşeni olduğu, NRW çapında bir ittifak kuruldu.

İttifak, 6 Mayıstaki başarılı eylem gününün ardından “Toplanma Yasasını Durdur, Temel Haklara Sahip Çık“ şiarı ile 17-23 Mayıs tarihlerini yeni bir eylem haftası ilan ederek yasanın çıkmaması yönünde baskı oluşturmayı amaçladıklarını açıkladı. Hem sokakta hem de sosyal medyada aktif olarak çok sayıda eylem planlı bulunmakta. Bunlardan bir tanesi de 21 Mayıs, saat 16:30 da König-Heinrich-Platz Duisburg’da gerçekleştirilecek. 

İttifak sözcüsü Lola Münch şöyle açıklıyor: Sözde ‘militanlık yasağı’nda, yasa tasarısı anti-faşist gösterileri SA ve SS yürüyüşleriyle karşılaştırıyor. İçişleri Bakanı Reul de bir röportajda benzer bir açıklama yaptı. Bu anlayış kesinlikle kabul edilemez. lakin bu açıklamalar yasayı tasarlayanlar hakkında bizlere çok şey söylüyor. Toplanma özgürlüğü olan, temel hakkını kullanan vatandaşlara yönelik ciddi bir güvensizlik vardır. Çok sayıda kural ve polis yetkisi, kamuoyu oluşumuna katılma hakkını zorlaştırmayı ve hatta engellemeyi amaçlamaktadır.

İttifak adına konuşan bir başka sözcü, Gizem Koçkaya şunları ekledi: 1985’teki Brokdorf kararı ile Federal Anayasa Mahkemesi, toplanma hakkı konusunda temel bir karar verdi. Yaşama geçirilmek istenilen bu yasa taslağı, bu kararın altını oyuyor ve dolayısıyla demokrasiye yani hepimize yönelik bir saldırı gerçekleştiriliyor.

Buna ek olarak, ittifak, 26 Haziran 2021’de Düsseldorf’ta yasa tasarısına karşı geniş çaplı bir gösteri yapılacağını duyurdu.