Home , Haberler , 'Çılgın Proje' ve yan etkileri

'Çılgın Proje' ve yan etkileri

İSTANBUL | 28 – 04 – 2011 | Uzun süredir açıklanması beklenen ve Çılgın Proje adıyla gündemleşen T.C. Başbakanı R.T Erdoğan`ın yeni açılımı Kanal İstanbul, tüm çarpıcılığıyla kamuoyuna sunuldu.

Projesini “İstanbul içinden deniz geçen iki şehre dönüşecek. Avrupa Yakası’nda Karadeniz ile Marmara arasında bir kanal açacağız“ diyerek tanıtan Erdoğan, birçok çevrecinin tepkisi ve eleştirisıyle karşılaştı.

ETHA`nın Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ile yaptığı söyleşide, Başbakan Erdoğan’ın sunduğu projeyi siyasal rant projesi olarak değerlendiren Muhçu, „Bu projeyle birlikte bilimsel ve şehirsel planlama ve şehircilik anlayışı ve ilkelerini reddeden, çağ dışı bir yaklaşımı gündeme getirmiştir. Projenin gerçekleşmesi halinde beraberinde İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde çok ciddi çevresel sorunları, tarım ve orman alanlarının, içme suyu havzalarının betonlaştırılması, bölgeye yeni nüfus göçlerinin özendirilmesi, ulaşımda yaşanan sorunların ve yetersiz altyapı sorunlarının daha fazla artması gibi sorunları da getirecektir“ şeklinde konuştu.

Projenin eleştirilen bir diğer yüzü insanları göçe heveslendirerek yaşadıkları toprakları terk etmeleri ihtimali iken, deprem uzmanları tarafından sürekli gündemleştirilen Marmara depremi olasılığının bu projede ne denli hesaba katıldığı da ayrı bir merak konusu.