Home , Haberler , BYUAŞ işçisi: „Bu daha başlangıç mücadeleye devam“

BYUAŞ işçisi: „Bu daha başlangıç mücadeleye devam“

IMG_6055İstanbul: 11-04-2015-  Bakırköy Belediyesi’ne bağlı Bakırköy Yapı İnşaat Ulaşım Hizmetleri AŞ’de (BYUAŞ) greve çıkan işçilerle dayanışma için kurulan Bakırköy Belediyesi İşçileri’nin Greviyle Dayanışma Platformu, Dikilitaş’tan Bakırköy Özgürlük Meydanı’na yürüdü.

Yüzlerce kişinin bir araya geldiği eylemde Devrimci Demokrat Sendikal Birlik (DDSB), Mücadele Birliği, BDSP gibi sendika ve kurumlar flamalarıyla katılırken, Partizan’ın seçimlerde İzmir 2. bölgeden aday gösterdiği sanatçı Pınar Aydınlar, İstanbul 1. bölgeden aday gösterdiği Hasan Gülüm ve Grup İsyan Ateşi işçilerin haklı mücadelelerine destek verdi.

Dikilitaş önünden başlayan yürüyüşte en önde yürüyen Belediye-İş 2 No’lu Şube üyesi BYUAŞ işçileri, IMG 6020

İşçiler “İşten atıla işçiler geri alınsın! Toplu iş sözleşmesi imzalansın! İşveren elini sendikamdan çek!” yazılı pankartı taşıdı. İşçilerin ardından yürüyen platform bileşenleri ise “Bakırköy Belediyesi işçileri yalnız değildir!” yazılı pankartı açarak yürüdü.

İşçiler yürüyüş boyunca çektikleri ajitasyonlarda sık sık, vermiş oldukları haklı mücadelelerinden vaz geçmeyeceklerinin vurgusunu yaptılar. Marşlar ve sloganlar eşliğinde devam eden eyleme çevreden gelen destekler gözden kaçmazken kitle sık sık, “BYUAŞ işçisi yalnız değildir”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, „Bu daha başlangıç mücadeleye devam“ vb. gibi sloganları attı.

Faşizme karşı omuz omuza!

Coşkulu yürüyüşün ardından Bakırköy Özgürlük Meydanı’na gelen kitleyi, HEPAR çeteleri kurt işareti  Kitlenin “Faşizme karşı omuz omuza!” ve “Faşizmi döktüğü   

kanda boğacağız!” sloganları atmasıyla küçük bir gerginlik yaşandı. Provokasyona izin vermeyen sendika temsilcilerinin uyarısı üzerine çeteler kurt işareti ve ırkçı sloganları kestiler.

Meydanda yapılan basın açıklamasında açılış konuşmasının ardından söz alan Türk-İş Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, BYUAŞ işçilerinin baskılara karşı onurlu bir mücadele verdiğini belirterek Bakırköy Belediyesi’nin seçimler öncesinde akıl tutulması yaşadığını söyledi. Büyükkucak, Bakırköy belediye başkanına seslenerek işçilerin özgürlüğünü almanın sadece solculuğa değil, insanlık onuruna sığmayacak bir hareket olduğunu belirtti.

“Birileri Allah diyerek birileri de ‘emek’ diyerek sömürüyor”

Bakırköy Belediyesi İşçilerinin Greviyle Dayanışma IMG 6112Platformu adına açıklama yapan Murat Yıldırım ise işçilerin haklı ve onurlu mücadelelerine destek vermek için bir araya geldiklerini belirterek anti demokratik, baskıcı uygulamaların “solculuk” ve “devrimcilik” adına hayata geçirildiğini vurguladı. Yıldırım, konuşmasının devamında şunlara yer verdi:

Sermayenin sağı-solu olmaz. Sadece ‘kimi, daha ne kadar sömürürüm’ diye düşünür. Atacağı her adımı bunun için atar. Bakırköy Belediyesi işçisi bir arkadaşımız bir röportajında ‘Birileri Allah diyerek birileri de ‘emek’ diyerek sömürüyor’ demişti. Bu söz burada ete kemiğe bürünüyor. Bakırköy belediye işçilerini sömürenler de onların emeğini tanımayanlar da ‘emek’ diyerek sokaklarda dolaşıyorlar.”

“Genel-İş 2 No’lu Şube’yi bu grev kırıcılığından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

IMG 6092Bakırköy Belediyesi işçilerinin taleplerinin meşru, başkanın saldırılarının ise gayrimeşru olduğuna dikkat çeken Yıldırım, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Belediye başkanı ile işbirliği içinde greve karşı duran, bölüm bölüm gezerek işçileri sendikadan istifa etmeye zorlayan Genel-İş 2 No’lu Şube’nin tutumları da gayrimeşrudur. Buradaki tutumları grev kırıcılığıdır. Biz her sendikanın her yerde örgütlenme özgürlüğünü savunuyoruz. Ama bir yerde örgütlülüğün daha ilerisinde bir örgütlülük koymuyorsan, bir yerde bir grev çadırı kurulmuşsa, işçiler bu çadırı sahipleniyorsa sen grev kırıcılığı yapıyorsun. Genel-İş 2 No’lu Şube’yi bu grev kırıcılığından vazgeçmeye çağırıyoruz.

Ardından konuşan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Erol Özdemir ise, “CHP yöneticilerine soruyoruz. İşçileri işten atarak, taleplerine sırtınızı dönerek mi çözeceksiniz taşeron sistemini” dedi. Özdemir, DİSK ve Genel-İş yöneticilerine bahsedilen tutumlarından IMG 6122vazgeçme çağrısında bulunurken daha sonra Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’na seslendi ve işten atılan işçilerin geri alınması, hayvan barınağına sürgün edilen kadın sendika temsilcisinin görevine iade edilmesi ve toplu sözleşmeden elde ettikleri hakların tanınmasını istedi.

Basın açıklamasının ardından Pınar Aydınlar ve Grup İsyan Ateşi ezgileri ile birlikte işçilerle dayanışmayı yükseltti. İşçiler eylemlerini halaylar ve sloganlar eşliğinde sonlandırdı.