Home , Avrupa , Fransa’da 1 Mayıs Sokaklarda Karşılandı
Lyon

Fransa’da 1 Mayıs Sokaklarda Karşılandı

Fransa |01.05.2018| Bu yıl, işçi sınıfının dayanışma ve birlik günü olan 1 Mayıs Fransa’nın bir çok şehirinde yapılan yürüyüş ve farklı etkinliklerle kutlandı. Fransa ATİK ve PARTİZAN taraftarları da alanlarda yerlerini alarak, özelleştirmelere, hak kısıtlamalarına ve grevlere destek verdi. Aynı zamanda Türkiye ve T. Kürdistanı’nda ki saldırılara, Afrin direnişine yönelik de sloganları haykırdılar.

Strazburg

Saat 10.00’da Place de Bourse meydanın da toplanan, Fransız sendikaları, partileri ve Türkiyeli ve Kürdistanlı kurum taraftarları kortej oluşturarak yürüyüşe geçtiler. Partizan taraftarları “Dünya’nın Bütün İşçileri ve ezilen Halkları Birleşin” fransızca pankartı ile yürüyüşte yerini aldı. Yine ATİK taraftarları da yürüyüşte yeraldılar. Yürüyüş boyunca, “Dersim’de Düşene, Dövüşüne Bin Selam”, “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “Biji Berxwadene Afrin” vb sloganlar atıldı. Fransa ATİK Komitesi çıkartılan bildiriler geniş bir şekilde dağıtıldı.

Paris

Bu yıl 1 Mayıs gösterilerinin adresi Place Bastille meydanı sabah saatlerinden itibaren dolmaya başladı. Fransız kurumların yanısıra Türkiyeli ve Kürdistanlı örgütlerin katılım sağladığı 1 Mayıs etkinliği 1968 Mayıs’ının 50. yılına denk gelmesi ve ülkedeki grevlerin etkisi ile militan bir ruhla karşılandı. Bastille meydanında çıkan olaylar sebebiyle yürüyüş kolu ilerleyemedi. Partizan taraftarları da pankartları ile meydanda ki yerlerini aldılar.

Lyon

Fransa’nın Lyon kentinde 7000 kişi 1 Mayıs için bir araya geldi.Place Jean Mace’den başlayan yürüyüş place Bellecour’da son buldu. Macron’un Neo-liberal ekonomi politikalarının da protesto edildiği yürüyüşe sendikalar, siyasi partiler, anti kapitalist örgütler, anarşist gruplar, feminist kurumlar, sağlık hizmetleri emekçileri, üniversite , lise öğrenci , Türkiyeli devrimciler ve Kürdistanlılar katıldı.Yürüyüş boyunca bildiri dağıtan Partizan da bayraklarıyla 1 Mayıs kortejinde, l’Unité Communiste de Lyon – ICOR beraber yürüdüler.

Mulhouse

Saat 10.00 da başlayan yürüyüş 14.30 sonlandırıldı. PARTİZAN taraftarlarının katıldığı yürüyüşe, ATİK ve diğer Türkiyeli kitle örgütleride katılım sağladılar. Yürüyüş sonunda düzenlenen konuşmalarda, Fransa ATİK Komitesi bildirisi okundu. PARTİZAN adına da bir konuşma gerçekleştirildi.

Nancy

Place Domtasle meydanında saat 10.00 da başlayan 1 Mayıs yürüyüşüne çeşitli yerli ve göçmen örgütleri katıldı. TKP/ML taraftarlarının yanısıra ATİK taraftarları da pankartları ile yürüyüşte yerlerini aldılar.