Anasayfa , Haberler , Burjuva Basınında: Burası Irak Değil, Bunlar Suriyelilere, Afganlara Benzemiyor

Burjuva Basınında: Burası Irak Değil, Bunlar Suriyelilere, Afganlara Benzemiyor

HABER MERKEZİ|12.03.2022| Rusya’nın Ukrayna’yı işgal saldırılarıyla ilgili gelişmeleri ABD ve NATO’nun doğuya doğru genişleme hamlelerini göz ardı eden bir perspektifle sunan burjuva basını, bu kez Ukraynalı göçmenlerle ilgili ırkçı söylemleriyle dikkat çekti. Batı basınının önde gelen haber kanallarına konuşan muhabir ve yorumcular, Ukrayna halkının göç etmesiyle ilgili gelişmeleri sunarken “olağan” bir ifadeyle ırkçı söylemler kullanıyor.

Kanada’da Alberta Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Malinda S. Smith, Twitter hesabından söz konusu Batı basını muhabirleri ve yorumcularının sözlerine yer veren bir flood paylaştı. Smith, “Oryantalist ve siyah karşıtı bir ırksal tasavvuru yeniden üreten Avrupa kolonyal zihniyetine dikkat edin” görüntüleri ile şu notları paylaştı:

‘BUNLAR SURİYELİ DEĞİL, HRİSTİYAN VE BEYAZLAR’

ABD’li televizyon kanalı NBC muhabiri Kelly Cobiella: Açıkça söylemek gerekirse, bunlar Suriye’den gelen mülteciler değil. Bunlar komşu Ukrayna’dan gelen mülteciler. Bunlar Hristiyanlar, beyazlar. Polonya’da yaşayan insanlara çok benziyorlar.

‘SANKİ AFGANİSTAN’DAYMIŞ GİBİ SEYİR FÜZELERİ ATEŞLENİYOR’

Fransa merkezli haber kanalı BFM TV yorumcusu: 21’inci yüzyıldayız. Bir Avrupa kentindeyiz ve sanki Irak’ta ya da Afganistan’daymışız gibi seyir füzesi ateşimiz var, hayal edebiliyor musunuz!”

‘MAVİ GÖZLÜ VE SARI SAÇLI AVRUPALILAR ÖLDÜRÜLÜYOR’

İngiltere haber kanalı BBC’nin canlı yayınına Kiev’den katılan yorumcu: Mavi gözlü Avrupalıların ve sarı saçlı çocukların her gün Putin’in füzeleriyle öldürüldüğünü görüyorum. Bunlar müreffeh orta sınıf insanlar. Ortadoğu’da halen büyük bir savaş durumunda olan bölgelerden kaçmaya çalışan mülteciler değil bariz bir biçimde. Bunlar Kuzey Afrika’daki bölgelerden uzaklaşmaya çalışan insanlar da değil.

‘BURASI IRAK DEĞİL, NİSPETEN MEDENİ’

Kanadalı CBC News kanalının Kiev’den bildiren muhabiri Charlie D’Agata: Burası, Irak ya da Afganistan gibi, on yıllardır şiddetli çatışmaların yaşandığı bir yer değil. Biliyorsunuz ki burası nispeten medeni ve Avrupalı.

‘BURASI ÜÇÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ DEĞİL, AVRUPA’

Ukraynalı göçmenlerle ilgili Polonya’dan bildiren muhabir: Şimdi onlara (Ukraynalılar) akıl almaz bir şey oldu. Bu (Ukrayna) gelişmekte olan bir üçüncü dünya ülkesi değil. Burası Avrupa.

‘BU İNSANLAR AVRUPALI AİLELERE, KOMŞULARINIZA BENZİYOR’

Katar merkezli yayın El Cezire’ye konuşan bir yorumcu da şu ifadeleri kullandı: “Bu insanlarda dikkat çekici olan nasıl giyindikleri. Ortadoğu’dan, Kuzey Afrika’dan kaçmaya çalışan mülteciler değil. Orta sınıf insanlar. Yan kapınızdaki komşularınıza, herhangi bir Avrupalı aileye benziyorlar.

‘BİZE ÇOK BENZİYORLAR, NETFLIX HESAPLARI VAR’

Duvar Gazetesi’nin paylaştığı habere göre, ırkçı yorumlar Batı basınının gazetelerinde de yer buldu. İngiltere’den yayın yapan The Daily Telegraph gazetesinde Daniel Hannan imzasıyla çıkan yazıda ise “Bize çok benziyorlar. Bu durumu çok şoke edici kılıyor. Ukrayna bir Avrupa ülkesi. İnsanlarının Netflix ve Instagram hesapları var, özgürce oy kullanıyor ve sansürsüz gazeteler okuyor. Savaş artık uzaktaki yoksul insanların başına gelen bir şey değil” ifadeleri yer aldı.