Home , Avrupa , Berlin’de 1 Mayıs Çoşkusu

Berlin’de 1 Mayıs Çoşkusu

BERLİN|02.05.2023|İşçi ve emekçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs Almanya‚nın başkenti Berlin‚de çoşkuyla karşılandı. Her sene olduğu gibi bu yılda Berlin sokakları 1 Mayıs`ı çoskuyla, sınıf dayanışması içinde karşıladı.
Kapitalist emperyalist sistemin dünya genelinde içinde bulunduğu ekonomik kriz ve bunun sonuçları olan savaşlara, sefalete, açlığa, yaşanan göçlere vs. dur demek için, sömürüsüz özgür bir dünya için enternasyonal dayanışma günü olan 1 Mayıs`ta meydanlar ve sokaklar dolup taştı.

İlk olarak Alman Sendikalar Birliği DGB ‚nin çağrısını yaptığı yürüyüş eyleminde binlerce insan bir araya geldi. Platz der Vereinten Nationen Meydan‚ında saat 9:00`dan itibaren bir araya gelen kitle hep birlikte saat 11:00`da Rote Rathaus Meydanı`na doğru yürüyüşe geçti. Alman işçi sendikalarının yanı sıra bir çok devrimci demokratik yerli ve göçmen kurum yürüyüş eylemine pankart ve bayrakları ile katılarak enternasyonal dayanışmanın en güzel örneğini sergilediler.
Türkiye ve T. Kürdistanı’ndan devrimci, yurtsever örgüt ve grupların katıldığı yürüşe ATIK ve ADHK ortak kortej de yer alarak birlikte yürüdüler.
Eylem alanında ve yürüyüş esnasında tüm kitle hep birlikte, “Yaşasın 1 Mayıs!, Bijî Yek Gulan!, Es lebe der 1. Mai!”, “Hoch die internationale Solidarität” vs. sloganlarını haykırdı.
Ayrıca ATIF`in 1 Mayıs ile ilgili bildirisi yürüyüş esnasında kitleye dağıtıldı. Bu eylem saat bitiş yeri olan Rote Rathaus Meydan`ında yapılan konuşma ve müzik etkinlikleri ile son buldu.
Bir diğer 1 Mayıs eylemi ise her yıl geleneksel olarak ,, Devrimci Bir Mayıs Yürüyüşü„ adı altında akşam saatlerinde Berlin`in göçmen nüfusunun ağırlıklı yaşadığı Neuköln ve Kreuzberg semtlerinde yapılan gösteriydi. Binlerce polisin görev aldığı ve önlemlerin günler önceden alındığı bu eylemde Berlin`nin Kreuzberg ve Neuköln semtlerine girişler ve çıkışlar saatler öncesinden itibaren yoğun denetimlere tabi tutuluyor, giriş ve çıkışlar polis tarafından neredeyse kapatılıyor. Bu sene de binlerce kişi bu eylem için Berlin`in U-Bahn-Boddingstr. Meydanı`nda saat 17:00`den itibaren bir araya geldi. Eylemciler göçmenlerin yoğun yaşadığı Berlin sokaklarında yürüyerek, Oranienplatz Meydanı`na ulaşmaya çalıştılar. Polislerin yoğun önlemler aldığı yürüş bu sene bitiş yerine gelmeden önce son buldu.