Home , Avrupa , Belçika'da 'Kızarmış Patates Devrimi'

Belçika'da 'Kızarmış Patates Devrimi'

BELÇİKA | 22 – 02 – 2011 | Hükümetin 251 günlük çabalar sonrasında hala kurulamamasına karşı Belçika’da geçtiğimiz Perşembe günü 6 ayrı şehirde 7000’den fazla genç toplandı. ‘Friet revolutie’  (kızarmış patates devrimi) çağrısında bulunan öğrenciler, ülkedeki kaotik ortama karşı tepkilerini dile getirdiler.

‘Bizim Adımıza Değil-Gençliği’ adlı gençlik inisiyatifinin organizasyonuyla, Belçika’nın Güney ve Kuzeyin’den üniversiteli ve liseli genç biraraya gelerek, ülkeyi felç eden bölünme tartışmalarına karşı koyduklarını açıkladılar. Eylemlerini müzik ve dans eşliğinde gerçeklestiren gençler, yürüyüşün sonunda Belçika’nın geleneksel yemek sembolü olan kızarmış patates dağıtarak ortak değerlerine sahip çıkma mesajı verdiler.

Gençlerin talepleri arasında federal bir seçim çevresi oluşturulması, böylece Flaman vatandaşların Frankofon, Frankofon vatandaşların ise Flaman siyasetçiler için oy verebilmesinin sağlanmasının yanısıra birleşik bir sosyal güvenlik sistemi yaratılması da var.

Yapılan açıklamalarda, bu ve buna benzer eylemlerin bir uyarı içeriği taşıdığının altı çizilerek, hükümetin bunu dikkate almadığı taktirde ise etkinliklerin yoğunlaştırılacağı belirtildi.

‘Bizim Adımıza Değil-Gençliği’ inisiyatifi birkaç hafta once 10 Flaman öğrenci tarafından kurularak kısa sürede birçok sanatçı, entellektüel ve sendika temsilcisini biraraya getirerek ‘Dayanışma Kültürü Büyütür’ başlıklı başarılı bir eylem düzenlemiş ve hızlı bir şekilde gündem olmuştu.