Home , Haberler , Belçika’da Artan Enerji Fiyatlarına Karşı Yürüyüş

Belçika’da Artan Enerji Fiyatlarına Karşı Yürüyüş

Belçika|26.10.2022| 23 Ekim’de Brüksel’de büyük çaplı iklim yürüyüşüne, bu patlayan enerji fiyatları ve iklim krizi gösterisine karşı 30.000 kişi el ele yürüdü. Bu iklim krizine karşı geniş çaplı bir kamu ve demokratik yatırım planına daha fazla ihtiyaç var.

Enerji krizi bir yılı aşkın süredir sürüyor. Avrupa enerji piyasasının serbestlestirilmesinden yararlanan çok uluslu Enerji Şirketleri bugün mevcut, sosyal, ekonomik ve iklim çıkmazının ana suçluları olmakla birlikte bundan en çok yararlananlar da onlar.

Total enerji, EDF  ve Engie  daha az enerji tüketmemizi istiyor ve diğer Petrol devi Esso bizlere daha yavaş araba kullanmamızı böylece benzin kullanımını düşürebileceğimizi öneriyorlar sanki insanların en büyük sorunu enerji ve yakıt tüketimiymiş gibi.

Alternatif kaya gazı ağır kirletici Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcından bu yana Avrupa istilası esas olarak Rus enerjisinden ozellikle de Rus gazından mümkün olduğunca çabuk uzaklaşmaya odaklandı. Bu nedenle ağır kirletici kömür santralleri yeniden başlatılıyor ve ülkeler başka yerlerden gaz satın almanın yollarını arıyor.

Bu Amerikan çok uluslu şirketler için altın bir fırsat. Avrupa için çözüm olarak kaya gazını öne çıkardılar. Hatta adını „özgürlük gazı“ olarak değiştirdiler. Birkaç ay önce bu akıllara dahi getirilemeyecek iken (çünkü Amerikan gaz üretimi Rus gaz üretiminden çok daha pahalıdır en önemlisi de gazın çıkarılması son derece kirleticidir), kayayı kırmak ve gazı serbest bırakmak için çok fazla enerji, su ve kimyasal madde gerekir. Bu da yeraltı suyuna karışması toprağa karışmasıyla geriye dönüşü olmayan sonuçlar doğurur.

Fakat şu an Avrupa pazarı açıldı. Gaz fiyatları 10 katına çıktı. Amerikan şirketleri çok büyük karlar elde edebilirler. ExxonMobil  3 ayda 17.9 milyar dolar kar etti. Avrupa çok uluslu şirketleri de tabii ki geride kalmıyor. Engie bir süre önce ABD’li bir kaya gazı üreticisi ile 15 yıllık süre içinde 1, 75 milyon ton satın almak için sözleşme imzaladı. Tabii devletin izniyle. Federal Enerji Bakanı Tinne Van der Straten ( Yeşiller), geçtiğimiz günlerde Rus gazının ABD’den gelen gazla kolayca değiştirilebileceğini söyledi. Belçika halkı artan fiyatlardan ve enerji krizinden doğan sorunlardan dolayı oldukça tedirgin. Daha çok halka yönelik yatırımlar yapılması isteniyor toplu taşıma veya ulusallaştırılmış yenilenebilir enerji gibi.

Ayrıca 21 ve 22 Ekim tarihlerinde Belçika’nın Brüksel şehrinde TC’nin kimyasal silah kullanarak katlettiği gerillalar için eylemler yapıldı. Eyleme birçok devrimci kurum destek verdi.