Anasayfa , Haberler , İsveç Genelkurmay Başkanı’ndan ABD’ye ”Gücünüzü Arttırın” Çağrısı

İsveç Genelkurmay Başkanı’ndan ABD’ye ”Gücünüzü Arttırın” Çağrısı

HABER MERKEZİ|19.12.2021| Washington’da bulunan İsveç Genelkurmay Başkanı general Micael Bydén, Ukrayna ile ilgili gelişmeler nedeniyle ABD’ye askerî güçlerinin arttırılması gerektiğini belirtti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile görüşmek için bir süredir Waşington’da bulunan İsveç Genelkurmay Başkanı general Bydén, Politico adlı sitenin söyleşisinde konuştu. Söyleşide Rusya ve Ukrayna’nın arasındaki gerilimin gelişmesine dair açıklamalarda bulunan general, gerilimin artması olasılığına karşılık ABD’nin Avrupa’da bulunan üslerinde olası bır çatışma anına karşı asker sayısını arttırması gerektiğini belirtti. Halıhazırda Avrupa’da birçok ABD askerî üssünün bulunduğunu belirten Bydén, konunun bunları güçlendirmekten ibaret olduğunu ifade etti. Rusya’nın Çin’le olan yakınlaşmasına dikkat çeken Bydén, ABD’nin Çin’e odaklanmasının tersine başını Avrupa’ya çevirmesi gerektiğini düşünüyor.

Kendince dünyadaki politik iklimle ilgili görüşlerini belirten generalin zamanlaması, ABD Devlet Başkanı Joe Biden’in Ukrayna’ya asker sevk etmeyeceklerini ama bölgede bulunan NATO ülkelerinde varlıklarını koruyacaklarına dair yaptığı açıklamanın ardından gelmesi ilginç bir tesadüf oldu.

Ne general tarafından ne de İsveçli yetkililerce Waşington’daki görüşmeye dair bir açıklama yapılmazken, görüşmeye ilişkin açıklama ABD’li yetkililer tarafından geldi. Pentagon yaptığı açıklamada görüşmenin içeriğine değinmese de iki ülkenin askerî olarak uzun yıllara varan işbirliklerine dikkat çekti. İsveç’in dışında Norveç ve Finlandiya ile de güçlü ilişkilerinin olduğunu belirtti.

ABD’nin günümüzde dünyanın çeşitli bölgelerinde 800 civarında askerî üssü var. Avrupa’da ise yarısı Almanya’da olmak üzere 66 bin civarında askerî gücü bulunuyor.