Home , APP , BELÇİKA | Kadın Durursa Dünya Durur

BELÇİKA | Kadın Durursa Dünya Durur

BELÇİKA|09.03.2021| 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, kadınlar dünya çapında sokaklara çıkıp taleplerini haykırıyorlar. Kadınların mücadelesi senenin 365 günü olsa da, dünyadaki bütün kadınların mücadelelerini birleştirdiği gün olmasından ve tarihsel kökeninden kaynaklı 8 Mart günü ayrı bir yerde durmakta.

Belçika’da, İşçi Partisi’nin kadın örgütü Marianna’nın “Kadın Durduğunda Dünya Durur” şiarıyla yaptığı çağrıyla, taleplerini haykırmak için kadınlar bu 8 Mart’ta da sokaklardaydılar. Yeni Kadın da Groen Plaats meydanı’ndaydı.

Bu yıl Antwerpen’de 8 Mart eylemleri için, corona pamdemisi nedeniyle birbirine yakın olan Groenplaats, opera meydanı ve Sint – jansplein olmak üzere üç ayrı alanda toplanma kararı alındı.

Groen Plaats meydanı, opera meydanı ve Sint – jansplein’de kitlenin toplanmasıyla üç alanda da aynı anda miting başlatıldı. Marianna kadın örgütü’nün yaptığı konuşmada, “Kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlik hala büyük ve toplumumuzda yapısal olarak kökleşmiş durumda. Korona krizi, eşitsizliği daha da belirginleştirdi. Bütün dünyada devletlerin ayakta durmasını sağlayan birçok temel işi kadınlar yapmalarına rağmen, sadece cinsiyetlerinden kaynaklı gerekli saygıyı görmemekte ve çok düşük ücretler almaktalar.” diyerek toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yaptı. Konuşmasının sonunda, bu 8 Mart’taki taleplerin sıraladı.

Asgari ücret 14 Euro olsun!

Kadına yönelik şiddet durdurulsun!

Kürtaj, ceza hukukundan çıkartılsın!”

Ardından farklı kurumların yaptıkları konuşmalardan sonra, müzik dinletisi ile eylem sona erdi.