Anasayfa , Haberler , Bangladeş İlk Trans Belediye Başkanını Seçti

Bangladeş İlk Trans Belediye Başkanını Seçti

HABER MERKEZİ|14.12.2021|  Trans kadın Nazrul Islam Ritu, Bangladeş’teki küçük bir kasabanın belediye başkanı olarak seçilmesiyle tarihe geçti. 5 Aralık Pazar günü Trilochanpur kasabasında, belediye başkanının eşdeğeri olan ‘Union Parishad’ için yapılan seçimlerde Ritu, rakibini kolayca yendi.

Ritu, Al Jazeera’ye verdiği röportajda; “Bu iyiye işaret. Cam tavan kırılıyor. Bu zafer beni gerçekten sevdikleri ve sahiplendikleri anlamına geliyor” dedi. ”Hayatımı kamu hizmetine adayacağım“ diyen Ritu, yaklaşık 40.000 kişilik kasabada, ”yolsuzluğu ve uyuşturucu tehdidini ortadan kaldırmaya” çalışacağını da sözlerine ekledi.

43 yaşındaki bağımsız aday, en yakın rakibinin iki katından fazla olan 9,569 oyla seçimi kazandı. Yetkililere göre, ülkenin önde gelen partilerinden birinin desteklediği Nazrul İslam Sana sadece 4.517 oy aldı.

Ritu, kırsal memleketi Trilochanpur’dan çocukken kaçmış ve Bangladeş’in başkenti Dakka’daki bir trans komününe sığınmıştı. Yirmili yaşlarının sonlarında bölgeye geri döndü ve iki caminin inşasına yardım ettikten ve birkaç yerel Hindu tapınağına maddi bağışlarda bulunduktan sonra toplumda aktif bir ses haline geldi.

Bangladeş, yaklaşık 165 milyonluk Müslüman çoğunluklu bir ülke ve burada ‘Hijira’ – kendini erkek veya kadın olarak tanımlamayan translar- 2013’ten beri resmi olarak üçüncü bir cinsiyet olarak kabul edilmektedir.

Bangladeş’te tahminen 1,5 milyon trans insan yaşıyor ve birçoğu cinsel kimlikleri nedeniyle taciz, şiddet ve istismara uğruyor. Ancak son yıllarda trans hakları kademeli olarak güçlendirildi. Geçen yıl, trans müslümanlar için Dakka’da ilk İslami kolej açıldı.

(Kaynak: Pembe Hayat)