Home , Dünya , Bahreyn ve Sudan, İran’la diplomatik ilişkileri kesti

Bahreyn ve Sudan, İran’la diplomatik ilişkileri kesti

 

bahreyn-seyh-nimr-protestosuSuudi Arabistan’ın Şii din adamı Ayetullah Şeyh Nimr el Nimr’i idam etmesiyle başlayan gerginlik sonrası Riyad yönetiminin ardından Sudan ve Bahreyn de İran’la diplomatik ilişkileri kesti. Birleşik Arap Emirlikleri ise İran ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürme kararı aldı

Bahreyn Enformasyon Bakanı İsa el Hamadi, başkent Manama’da düzenlediği basın toplantısında, ‘Bakanlar Kurulu’nun, İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi ve İranlı diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 48 saat süre tanınması yönünde karar aldığını’ söyledi.

Bahreyn’in ardından Sudan’dan da benzer bir hamle geldi. Sudan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran’la diplomatik ilişkilerin derhal kesileceği duyuruldu. Açıklamada, “Suudi Arabistan’ın Tahran’daki büyükelçiliği ile Meşhed’deki konsolosluğuna düzenlenen barbarca saldırıya yanıt olarak Sudan hükümeti İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerini derhal kesme kararı aldı” denildi. Ülkedeki İranlı diplomatlara Bahreyn’i terk etmeleri için 48 saat süre tanındı.

Birleşik Arap Emirlikleri ise İran ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürme kararı aldı ve ülkedeki İranlı diplomat sayısına kısıtlama getirdi. Dubai yönetimi, İran’daki diplomatlarının sayısını azaltacağını duyurdu ancak iki ülke arasında ticari ilişkilerin süreceğini bildirdi.

Suudi Arabistan’ın ‘terör’ suçuyla yargıladığı Şeyh Nimr’i 2 Ocak’ta idam etmesinin ardından Şiiler sokaklara dökülmüş; Suudi Arabistan, Bahreyn, İran, Lübnan, Irak, Yemen ve Keşmir’de protestolar düzenlenmişti. İran’daki protestolarda ise Suudi Arabistan’ın büyükelçilik ve konsolosluk binaları yakılmıştı .

İran yönetimi de Şeyh Nimr’in idam edilmesi üzerine Riyad yönetimini sert sözlerle kınamış ve “Suudi hükümeti bu politikaları yüzünden büyük bedel ödeyecek” demişti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr de dün (3 Aralık) akşam İran ile ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Sendika.Org, Sputnik