Home , Avrupa , Polonya’da kürtaj hakkı için meydanları dolduran kadınlar kazandı

Polonya’da kürtaj hakkı için meydanları dolduran kadınlar kazandı

Haber Merkezi|04.11.20|Polonya’da kadınların “kusurlu fetüs” maddesinin iptal edilmesine karşı günlerdir yaptığı eylemler kazanımla sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, yasanın yayımlanmasını ve yürürlüğe girmesini erteledi.

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarından birine sahip olan Polonya’da uzun zamandır tartışma yaratan kürtaj yasası hakkında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı tartışmalı “kürtaj yasağı” kararının ardından başlayan kitlesel protestolar sonuç verdi.

The Guardian’ın haberine göre, Polonya’nın sağcı yönetimi Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PİS) yüksek mahkeme kararının resmi olarak yayınlanmasını ve yürürlüğe girmesini ertelediği ileri sürüldü. Başbakanlık Ofis Başkanı Michal Dworczyk yaptığı açıklamada, hükümetin anayasa mahkemesi kararını tartışarak uygun bir çözüm bulmaya çalıştığını açıkladı.

Başbakanlık Ofis Başkanı Dworczyk, “Devam eden tartışmalar var. Diyaloğa zaman ayırmamız ve insanları tatmin edecek bir çözüm bulmamız için süreye ihtiyacımız var” dedi.

Yasa, sağcı partinin tabanında da karşılık bulmadı

Yüksek Mahkeme, kalıtım bozukluğu olan fetüsü aldırmanın yasak olduğuna ilişkin karar vermişti. Bu kararla, Polonya’da kürtaj neredeyse yasaklanmış oldu. Mahkeme sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verileceğini duyurmuştu.

Polonya Bilimler Akademisi hukuk çalışmaları enstitüsünde araştırmacı olan Anna Wójcik, kararın resmi olarak yayınlanmamasını değerlendirdi. Wójcik, “Bu gecikme siyasi bir manevra. Hükümet, mahkeme kararına karşı görüşünü acilen açıklamalı” ifadesini kullandı.

Bunun sonucunda her yıl 100 ile 150 bin kadar kadın operasyon için yurtdışına seyahat etmek zorunda kalıyor. Anayasa mahkemesinin kararının hükümet tarafından resmi olarak yayınlanmasıyla birlikte, kadınların temel üreme sağlığı haklarından biri daha da kısıtlanmış olacak. Kadınlar Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi’ni kendi destekçilerini anayasa mahkemesine doldurmak ve demokratik yok etmekle suçluyor.