Anasayfa , Avrupa , Avusturya Linz’de YENİ KADIN Komitesi Kuruldu

Avusturya Linz’de YENİ KADIN Komitesi Kuruldu

AVUSTURYA | 21.11.2018 | ATİK- Yeni Kadın’ın Avrupa çapında örgütlenme çabaları devam ediyor,  son olarak Avusturya’nın Linz kentinde Yeni Kadın çalışmalarının başladığı açıklandı. Linz’de başlayan çalışmaya ilişkin, yerel alan komitesi tarafından bir açıklama yayınlandı. Açıklamada,  “Bugün kapitalist sistemin kendisini yeniden üretmesinin bir ayağı da toplumsal cinsiyet rollerinin yeniden üretimidir. Dünyanın bütün coğrafyalarında, toplumsal yaşam alanlarının hepsinde istisnasız yaşanan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, en başta kapitalist sistemin kendi yaşamının sürekliliğini sağlayabilme ihtiyacına  dayanmaktadır. Çünkü ezilenlerin en altında olan biz kadınlar ne kadar bastırılıp susturulabilirsek, toplumun susturulması, bastırılması da o kadar mümkün olacaktır. Böylece egemenler militarist savaş ve sömürü politikalarını engelsiz hayata geçirebilecektirler…

Günümüzde hemen bütün Avrupa ülkelerinde “Terörle mücadele” adı altında çıkartılan yeni “güvenlik” ve polis yasalarıyla ekonomik ve siyasal baskılar artarken, temel haklar ve özgürlükler tek tek budanmakta, mültecilere karşı saldırılar ve ırkçılık giderek yükselmektedir. Emperyalist savaş politikalarının yarattığı militarist/ erkek egemen kültürel şekilleniş, yaşamlarımızın her alanına yansıyarak hayatı en çok biz kadınlara, hele de göçmen kadınlara ve LGBTİ+ lara zindan etmekte. Hayatlarımız üzerinde örülen cinsiyetçi abluka, militarist “erk”ek-devlet şiddetiyle daha da genişletilmek istenmekte.

Kadınlar olarak bu gerçekliği öncelikle “yuva” dediğimiz evlerimizde, sonra da  toplumsal yaşamın her alanında  hepimiz deneyimlemekteyiz. Şüphesiz kadına yönelik şiddet, katliamlar artarken, kadınların direnişleri ve isyanları da artmakta…” denildi.

Açıklamanın devamında örgütlenmenin önemine dikkat çeken komite, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü içinde çağrı yaparak. “Biliyoruz ki; bugün kadınların haykırışları, çığlıkları görünür olduysa, bu verilen mücadele ve elde edilen kazanımların bir sonucudur. Düne kadar emeğimiz görünmez olduğu gibi “aile” içinde yaşadığımız her türlü şiddet de, cinayetler de görünmezdi. Kan kusarken “kızılcık yedim” derdik… “Kol kırılır yen içinde kalır” derdik… Böyle öğretilmişti çünkü…  Ama artık kadın mücadelesi ve örgütlenmeleri giderek güçleniyor, biz kadınlar susmayı değil haykırmayı tercih ediyoruz ve “güneş balçıkla sıvanamıyor”… Artık kadın cinayetleri, “aile” içi veya toplumsal yaşamın her alanında yaşanan kadına yönelik her türden şiddet, genelde  bir karşı direnişle karşılanıyor…

Biz de Linz’de Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu’na bağlı demokrasi mücadelesi yürüten kadınlar olarak, tam da bir 25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününün ön günlerinde, bu mücadelenin Yeni Kadın önderliğinde alanımızdan da yükseltilmesi ve büyütülmesi gerektiği inancıyla, çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız.

Bu gerekliliğin ilk adımı olarak Yeni Kadın Linz Komitemizi oluşturduk. Önümüzdeki günlerde de ilk toplantımızı gerçekleştirip, alanımızın gerçekliğine uygun düşebilecek yol haritamızı belirleyeceğiz.”

“VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ!” diyerek açıklama sonlandırıldı.