Home , Avrupa , Avrupa'da Naksalit Hareketi ve Adivasi Halkı İle Dayanışma Eylemleri

Avrupa'da Naksalit Hareketi ve Adivasi Halkı İle Dayanışma Eylemleri

AVRUPA | 06 – 02 – 2010 | Hindistan devleti Naxalit hareketi ve Adivasi halkına karşı baskılarını arttırdı. Direniş CPI(Maoist) önderliğinde sürüyor. ATİK’ten Yeşil Av (Green Hunt) operasyonlarına tepki geldi.

Avrupa’nın çeşitli eyaletlerinde Hindistan’da ki Naksalit hareketi ve Adivasi halkı ile dayanışma eylemleri düzenlendi. Hindistan devleti tarafından başlatılan Green Hunt (Yeşil Av) askeri operasyonları ile Naxalit ve Adivasi direnişlerini şiddet yoluyla bastırmayı hedeflemesi tepkileri beraberinde getirdi. Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) insiyatifinde başlatılan dayanışma eylemlerinde, Green Hunt operasyonlarının yeni katliamlar anlamına geldiği belirtilerek, operasyonların derhal son bulması istendi.

Almanya’nın Frankfurt, İsviçre’nin Bern, Fransa’nın Paris, İngiltere’nin Londra ve Avusturya’nın Viyana kentlerinde ATİK aktivistleri, diğer demokratik kurumlarla birlikte önceki gün Hindistan’da HKP(Maoist) önderliğinde geliştirilen direnişin yeni operasyonla bastırılmaya çalışılmasına tepki gösterdiler.

Yapılan açıklamalarda, başta Kobad Ghandy olmak üzere bir çok devrimci-demokrat kişi ve aydınların baskı ve işkencelere maruz kaldığı dile getirilerek, tutuklananların derhal serbest bırakılması istendi.

Frankfurt’da yapılan ve saat 10.00’da başlayan eyleme Almanya Marksisit-Leninist Parti (MLPD), ADHF, AGİF ve BİR-KAR destek sundular. Eylemde MLPD Merkez Komitesi adına açıklama yapıldı ve MLPD’nin HKP (Maoist)’e dayanıştığı vurgulandı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da da yine bir etkinlik organize edildi. İran Halkın Fedaileri Aktivistleri – Londra Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi (UPOTUDAK), Britanya İran Demokratik Anti-Emperyalist Örgütü, Büyük Britanya Hindistanlı İşçiler Birliği (IWA-GB) nin katıldığı protesto etkinliği Hindistan konsolosluğu önünde yapıldı. Etkinlikte, tutuklananların serbest bırakılması, yapılan Green Hunt askeri operasyonun derhal son bulması istendi.

Bilindiği gibi Hindistan’nın bazı bölgelerinde halk muhallefeti ciddi bir isyan hareketine dönüştü. Özellikle 2008 yılından bu yana doğu ve orta Hindistan da gelişen ve giderek başka bölgelerede yayılan bu halk hareketi Hindistan devleti açısından cddi bir rahatsızlık yaratmaya başladı. Özelikle Hindistan Komünist Partisi (Maoist)’in bu isyanlar üzerinde ciddi etkiler yapması, ulusal kurtuluş hareketinin sosyal kurtuluşa hareketine dönüşmesini ve beraberinde Hindistan hükümeti ve burjuvazisini zor durumda bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor.

ATİK Genel Konsey Başkanı Musa Demir, dayanışma etkinliklerinin süreceğini belirtti ve başta ATİK aktivistleri olmak üzere tüm devrimci-demokratik kurum ve bireyleri duyarlılıklarını sürdürmeleri gerektiğini dile getirdi.

Hindistan devleti ise gelişen bu halk isyanına sebep olan sorunları çözmeye yanaşmıyor. Son olarak başlatılan ve geniş yelpazeye yayılan ‚Green Hunt‘ askeri operasyonu ve aydınlara, devrimci-demokrat kesime yönelik başlattığı baskılar bunun bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Green Hunt çerçevesinde 100 binden fazla askerin, isyan bölgelerine sevk edilmesi planlanıyor. Bu operasyonların Srilanka örneğini çağrıştırması, dünya kamuoyunu ciddi derecede endişelendirdiği gelen yorumlar arasında.