Anasayfa , Avrupa , Avrupa’da Elif Kaya ile Dayanışma Eylemleri

Avrupa’da Elif Kaya ile Dayanışma Eylemleri

elifkayaAVRUPA | 04 – 09 – 2013 | Gezi direnişi sonrası tutuklanan ve gözaltından taciz ve çıplak aramaya maruz kalan Elif Kaya için Avrupa’da dayanışma eylemleri yapılıyor. YDG ve Yeni Kadın’ın ortak çağrısı ile birçok alanda 6 ve 7 Eylül’de sokak etkinlikleri yapılması planlanıyor. Yapılan ortak açıklamanın tam metni ise şöyle;

HEPİMİZ ELİF’İZ! #DİREN ELİF SENİNLEYİZ!

Kadınların ve gençlerin Gezi İsyanındaki yeri ve oraya taşıdıkları ruh, Türkiye’de yepyeni bir direniş tarzı yarattı ve bütün ezberleri bozdu. Bugün hala direniş, değişik boyutlardaki eylemlerle, halk forumlarıyla sürdürülmektedir. Gezi direnişinin devamı olan bugünkü eylemlerde de kadınlar ve gençler yine öncü durumdadırlar ve direnişin devamında en fazla rol oynayanlardır…  Çünkü mevcut politikalardan olumsuz yönde en fazla etkilenenlerdir onlar. Gençlerin geleceği işsizlik ve yoksulluğun yanı sıra, eğitim ve sağlık sektöründeki politikalarla karartılırken, kadınların da yaşamları, toplumda kadın olarak yer almalarından kaynaklı aynı politikalarla iki kat daha fazla cehenneme çevrilmektedir. Ayıca kadınlar üzerinden üretilen siyasetle kadınlar bir kez daha mahküm edilerek toplumda hiçleştirilmeye çalışılmaktadırlar. Bu nedenledir ki Gezi Direnişi, kadınların ve gençliğin taşıdığı ruh ile şekillendi.

TC Devleti, tüm manipülasyonlarına rağmen, Gezi direnişinde gençler ve kadınlar arasındaki birlik ve dayanışmayı kıramamıştır. Gençlerin devlet tarafından kriminalize edilmelerine ve tutuklama tehditlerine karşın, annelerin çocuklarını sahiplenmeleri ve omuz omuza direnmeleri, direnişte önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Bir aydan fazla aktif bir şekilde süren direnişin bastırılmasından sonra, devlet Türkiye’nin her yerinde cadı avı başlattı. Düzenlediği operasyonlarla yüzlerce insanı gözaltına aldı onlarcasını tutukladı.

Kadının isyanının bilinçle bütünleşmesi, sınıfsal hal almasıyla  kendisine nelere mal olabileceğini çok iyi bilen devlet mekanizmaları, saldırıların en yoğununu en alçakçasını hep kadınlara yöneltti. Baskı mekanizmaları, söz konusu kadınlar olduğunda, elbette en çok da cinsel taciz ve tecavüz vakalarıyla yaşam buldu/buluyor.

20 Haziran sabahı İzmir Gündoğdu Meydanı’nda bulunan çadırlara ve evlere yapılan baskınların ardından gözaltına alınan 50’yi aşkın kişiden 13’ü tutuklandı. Tutuklananlardan Elif Kaya, devletin kadına yönelik politikalarının bir sonucu olarak, götürüldüğü  Aliağa-Şakran Kadın Hapishanesi girişinde, “ince arama” adı altında çıplak arama dayatmasıyla fiziksel ve sözlü tacize uğramış, direnişi karşısında da fiziksel şiddet görmüştür. Gezi isyanın intikamını almak isteyen devlet, Elif Kaya’ya yönelik cinsel taciz işkencesine hapishane içinde de devam etmiştir.

Avukat görüşüne çıkartılırken yine “ince arama”ya tabi tutulmak istenen Elif, gardiyanların sözlü saldırılarının yanı sıra, “ince arama” dayatmasıyla fiziksel taciz ve şiddete de maruz kalmıştır. Elif’in bu tutum karşısındaki direnişi de, hapishane idaresi tarafından bir aylık görüş yasağı ile “cezalandırılmak” istenmiştir.

Elif’i hapishane girişinde zorla çıplak aramaya tabi tutarak yapılan işkence hepimize, özellikle de tüm kadınlara yapılmış bir işkencedir. Bu nedenle “HEPİMİZ ELİF’İZ!”

Tacize direnen Elif tüm baskılara karşı direnmeye devam ederken, kuşkusuz en büyük gücü başta biz gençler ve kadın yoldaşları, dostları olmak üzere onun yanında olanlardan alacaktır/almaktadır. Bu yüzden de;

“ELİF SENİNLEYİZ!”

İŞKENCELERİNİZ, TACİZ VE TECAVÜZLERİNİZ BİZİ YILDIRAMAZ!

GEZİ TUTSAKLARI SİYASİ TUTSAKLARDIR; SİYASİ TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK!

 

Yeni Kadın

Yeni Demokratik Gençlik