Anasayfa , Avrupa , ATİK; YAŞASIN FRANSIZ İŞÇİLERİNİN KARARLI DİRENİŞİ!

ATİK; YAŞASIN FRANSIZ İŞÇİLERİNİN KARARLI DİRENİŞİ!

HABER MERKEZİ|30.03.2023| ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu), Fransa’da emeklilik yaşının yükseltilmesi ile başlayan işçi direnişlerini selamlayan bir açıklama yayınladı. Açıklama şu şekilde;

 

“YAŞASIN FRANSIZ İŞÇİLERİNİN KARARLI DİRENİŞİ!

“Ne Bir Gün Fazla ne de Bir Euro Eksik!”

Fransa’da yıllardır gündeme getirilen ancak her seferinde yoğun protestolarla engellenen emeklilk yaşının yükseltilme çabaları, başbakana ait 49.3 olarak adlandırılan bir yasaya dayanan kanunla parlemanto onayına sunulmadan kabul edildi. Emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkartılmasını ve prim ödemelerinin kademeli olarak düşürülmesini öngören bu yasaya karşı sendikalarla birlikte halkın büyük bir kısmı karşı durmaktadır.

Pandemi sonrası süreçle birlikte Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik emperyalist işgal girişimi doğalgaz başta olmak, üzere enerji kaynakları ve gıda tedariklerinde önemli sorunlar ortaya çıkartmıştır. Büyük tekeller bu süreçleri rekor gelirlerle geçirirken, yapılan zamlar ve artan enflasyonla birlikte halkta büyük bir yoksullaşma, alım gücünün azalmasına sebep olmaktadır. Fransız enerji firması TotalEnergies, yayınladığı mali raporlarda özellikle Ukrayna işgali başladığından bu yana büyük kârlar elde ettiğini açıkladı. Pandemi ve işgal döneminde Fransız devleti, tekellerin vergi borçlarını silerek, burada ortaya çıkan açığı halkın sosyal haklarını kısıtlayarak kapatmaya çalışmaktadır.

Enerji, ulaşım ve eğitim sektörlerinde çalışanlar çıkartılan yasaya karşı iş bırakarak direnmeye devam ediyorlar. Özellikle enerji sektöründe çalışan işçiler fabriakaları bloke ederek eylemleri bir üst boyuta taşımış durumdalar. Polis baskısı ile zorla çalıştırılmak istenmelerine karşı giderek militanlaşan bir duruş sergilemekteler. Yine ulaşım sektörü çalışanları genel grevlere katılarak tren, otobüs ve havayollarında etkili bir direniş sergilemekteler. Ülke genelinde 40 bölgede bulunan benzin istasyonlarının yaklaşık yüzde 15’i hizmet vermiyor. Son günlerde demiryolları, havaalanları, benzin rafineleri, fabrikalar başta olmak üzere işgaller gerçekleştirilerek yasaya karşı direniş hattı büyütülüyor. Gösterilerde taşınan pankartta yer alan; “Ne Bir Gün Fazla ne de Bir Euro Eksik!” sloganı kararlılığın göstergesi olmaktadır.

Sendikalar uzun bir aradan sonra bir araya gelerek işçilerin yükselen tepkisi ve mücadelesine kayıtsız kalamadılar. Yine çeşitli kitle örgütleri ve partilerde bu süreçle birlikte hareketlenmiş ve iktidara karşı eylemlere girişmiştir. Tüm kesimler emeklilik yasasını sessiz sedasız kabullenmenin başta sosyal sigorta reformu olmak üzere, kazanılmış tüm haklara saldırının kapısını aralayacağını dile getirmekteler.

Göçmen işçi ve emekçilerde bu sürecin direk muhatıbıdır. Yapılan saldırılar, bizlerinde haklarının gaspedilmesidir. Bundan dolayı Fransız işçi sınıfının bu kararlı direnişini sahiplenirken, aynı zamanda kendi haklarımız için mücadelede onları yalnız bırakmamalıyız.

Yaşasın Fransa İşçi Sınıfının Kararlı Direnişi!

Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!”

Bildiri PDF;

ATİK-YAŞASIN FRANSIZ İŞÇİLERİNİN KARARLI DİRENİŞİ!

ATİK-ES LEBE DER ENTSCHLOSSENE WIDERSTAND DER FRANZÖSISCHEN ARBEITER!