Anasayfa , APP , ATİK-Avusturya Attersee Kampı Başarıyla Sonuçlandı

ATİK-Avusturya Attersee Kampı Başarıyla Sonuçlandı

VİYANA|23.08.2021|ATİK Avusturya Attersee Haftasonu Tatil Kampına katılan bir Yeni Kadın üyesinin kamp değerlendirmesi.

ATİK Avusturya  komitesinin her yıl Haziran ayında organize ettiği geleneksel hafta sonu kampı, hava şartlarından dolayı bu yıl Ağustos ayına ertelenmişti.  18 Ağustos’ta başlayıp 22 Ağustos’ta biten kamp, dolu dolu bir program ve kollektif üretim ile oldukça başarılı geçti.

18 Ağustos Çarşamba günü kamp yerine gelen kamp komitesi ve katılımcılar, mutfak ve oturulacak yer çadırlarını kurup hazırlıkları bitirdiler. Esas olarak kampın ilk günü olan 19 Ağustos Perşembe günü yaklaşık 40 civarında katılımcı oldu. İlk gün genelde kimileri güneşin ve gölün zevkini çıkartırken, kimileri dağa tırmandı, kimileri çevreyi tanımak için yürüyüşe çıktı, birbirini tanımayan arkadaşlar tanıştılar ama esas olarak ilk saatten itibaren sıcak bir atmosfer zaten hakimdi. Akşam yemeğinden sonra yakılan ateş etrafında anlatılan fıkralar, söylenen türküler, marşlarla ilk gün sona erdi.

20 Ağustos Cuma günü, öğleden sonra Yeni Kadın’ın öncülüğünde “Kadın Beyanı Esastır; Aksini İspat Yükümlülüğü Erkeğe Aittir” ilkesinin ne ifade ettiği, nasıl yorumlamamız gerektiği sohbetine girmeden önce, ATİK Avusturya Komitesi adına bir arkadaş kampa katılanları selamladı ve kamp boyunca gerçekleştirilecek program hakkında bilgilendirme yaptı. Akabinde  Yeni Kadın adına konuşan arkadaş, kadın beyanı esastır ilkesinin hangi ihtiyaçtan ortaya çıktığını, kadın örgütleri ve kadınlar için bu ilkenin ne ifade ettiğini, nasıl yorumlandığını ve uygulanması gerektiğini, Yeni Kadın olarak bu ilkenin nasıl ele alındığını, Gezi direnişindeki Kabataş olayı gibi yaşamdan edinilen deneyimlerden örneklemelerle açıkladı. Katılımcıların düşüncelerini ortaya koydukları tartışma bölümünden sonra Yeni Kadın temsilcisinin toparlamasıyla sohbet toplantısı resmi olarak sona erdiyse de yemek esnasında ve yemekten sonra süren ikili tartışmalarda konunun tartışılması devam etti. Ancak bu tartışma bize tabanımızın konu özgülünde hala net olmadığını ve benzer toplantılara ihtiyaç olduğunu gösterdi.

21 Ağustos Cumartesi günü, Yeni Kadın aktivistleri Afganistan’da Taliban’ın zulmü altındaki kadınlarla dayanışma eylemi gerçekleştirme kararı almışlardı. Sabah kahvaltısından itibaren hummalı bir çalışmaya başladılar. Dövizler yazıldı, çağrı afişleri ve eylemde giymek için Afganistan’lı kadınların mahküm edildiği burkaları temsilen siyah çarşaflar hazırlandı. Kampın her yerine ve plaja afişler asılarak kamp sakinlerine ve plajdaki insanlara yapılacak eylemin çağrısı yapıldı. Eylem saatinden yaklaşık 40 dak. önce  kadınların kimisi siyah çarşafları, kimisi Yeni Kadın önlüklerini giyip dövizleri de ellerine alarak yine bütün kampı ve plajı dolaşarak herkesi eyleme davet ettiler.  Gerek kamp sakinlerinin gerekse de plajdaki tatilcilerin ilgisi oldukça iyi ve olumluydu.  Aktivistlerin çağrılarına alkışlarla ve sloganlarla cevap verdiler.

Eylem saati geldiğinde kamp sakinleri ve plajdan insanlar yavaş yavaş eylem alanına toplanmaya başlamışlardı. İlk olarak eyleme gelenler selamlanıp o anda neden orada toplandıkları açıklandıktan sonra,  kadınlar sloganlar eşliğinde siyah çarşafları üzerlerinden çıkartıp attılar. Ardından Yeni Kadın’ın ve Komintern’in bildirileri okunduktan sonra  ATİK adına bir arkadaş Afganistan’daki gelişmeler üzerine kısa bir açıklama yaptı ve sloganlar eşliğinde eylem sona erdi. Eylemin kitle tarafından büyük bir ilgi görmesi, insanların alkışlarla ve sloganlarla eşlik etmesi, güncel politikalar yakalandığında kitlelerin ilgisiz kalmadıklarını bize bir kez daha gösterdi.

Aynı gün, akşam yemeğinden sonra ATİK Komitesi olarak Avusturya’daki ATİK örgütlenmesinin ileriye taşınması ve Federasyonlaşma konusu tartışıldı. Yürütülen olumlu tartışmalar sonucunda  federasyonlaşmanın bir ihtiyaç olduğu bir kez daha ortaya çıkarken, en kısa zamanda gerekli adımların atılması kararı alındı.

22 Ağustos Pazar günü ise sabah kahvaltısından sonra çadırlar sökülmeye başlandı. Ancak dolu dolu bir üç günün geride kalmış olmasının hüznü yaşanırken, bir çalışmanın daha olumlu sonuçlandırılmış olmasının rahatlığı herkesin yüzünden okunabilmekteydi.