Home , Haberler , AKP'de taşlar yerinden oynuyor

AKP'de taşlar yerinden oynuyor

TÜRKİYE | 15 – 12 – 2012 | Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, siyasetten çekilebileceğini açıkladığı sırada Başbakan Erdoğan da Kürt illerindeki AKP’li vekilleri hizaya çekmeye çalışıyordu. Kürt illerindeki vekillerle bir araya gelen Erdoğan’ın, “Kürt sorunu yok” derken söylem konusunda vekilleri uyarması, AKP’nin içindeki çatlağa işaret ediyor. Babacan’ın siyasetten çekilebileceğine dair konuşması AKP içindeki Gül-Erdoğan çekişmesine işaret ediyor. AKP’nin, çatlakla mücadeleyi Sünni Türk milliyetçiliğine sarılarak ve bu söylemi güçlendirerek aşmaya çalışacağı da Erdoğan’ın Kürt vekillere yönelik uyarılarında anlam buluyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, resmi temaslarda bulunmak için gittiği Hollanda’dan dönerken siyasetten çekilebileceğini açıkladı. Akşam gazetesinden Çiğdem Toker’in haberine göre Babacan bu dönemin sonunda partiden ayrılmayı düşünüyor. „İşi tadında bırakmak lazım, siyaset profesyonel bir işe dönüşmemeli“ diyen Babacan siyasetin beklediğinden uzun sürdüğünü ve özel sektöre yani kendi işlerine döneceğini belirterek, bu dönemin sonunda ayrılarak, yeni seçim döneminde kendisinin partide yer almayacağını söyledi.

2001 yılında AKP Kurucu Üyesi ve MKYK üyesi olan Babacan 58. ve 59. hükümetlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. 60. hükümette Dışişleri Bakanı ve Avrupa Birliği ile müzakerelerde Başmüzakereci olarak görev yaptı. Egemen Bağış’ın Devlet Bakanı ve Başmüzakereci konumuna getirilmesinin ardından sadece Dışişleri Bakanı olarak bir süre görevine devam etti. 1 Mayıs 2009’da gerçekleşen kabine değişikliğinden sonra Dışişleri Bakanlığı’nı Ahmet Davutoğlu’na devretti, halen Başbakan Yardımcısı olarak hükümette görev yapıyor. AKP içinde Cumhurbaşkanı Gül’e en yakın isimlerden biri olarak bilinen Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile “gaz-fren” polemiğine girmiş, Başbakan Erdoğan çeşitli konuşmalarında Çağlayan’a destek vermişti. Bu tartışma özünde, ekonomi politikalarında küçük ve orta büyüklükteki sermayeyi kollanmasına dair bir tartışmaydı ve Babacan büyük sermayenin ve çokuluslu finans oligarşisinin çıkarlarını daha öncelikli gören politikada tavizsiz gidişten yanaydı.

Babacan’ın ismi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de geçmekteydi.

Erdoğan’dan Kürt vekillere uyarı: “Kürt sorunu yok”
Babacan siyaseti bırakacağını açıklarken Başbakan Erdoğan AKP’deki Kürt vekillerle bir araya geldi. Uludere, dokunulmazlık konularının konuşulduğu toplantıda ‚Roboski değil Uludere‘ diyen Erdoğan “söylem birliği” uyarısında bulundu.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 13 ilden AKP’li milletvekilleri, AKP il başkanları ve AKP’li belediye başkanları AKP Genel Merkezi’nde Başbakan Erdoğan’la görüştü. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı.

Toplantıda dokunulmazlık tartışmasından çok Kürt sorunu ve Roboski ele alındı. Yurt gazetesinin haberine göre toplantıda dokunulmazlık konusunda vekillerin Erdoğan’ı uyardı; Erdoğan da „Dokunulmazlık dosyaları üzerinde çalışıyoruz, yarın böyle bir şey çıkacak demek değil“ dedi.

‘Roboski’ AKP’yi zorluyor
Roboski konusunda da Erdoğan “Daha önce orada 9 asker şehit edildi” diyerek katledilenleri suçlamaya devam etti. Uludere yerine Kürtçe adı Roboski’yi kullanan vekilleri uyaran Erdoğan AKP’nin söylem olarak “Kürt açılımı” değil, “Milli birlik ve kardeşlik projesi” ifadelerini kullandığını hatırlattı. “Kürt sorunu” olmadığını ifade eden Erdoğan “Sorun terör sorunudur” dedi.

Bazı partililer Erdoğan’ın sık sık kullandığı “Zerdüşt” söyleminden rahatsızlık duyduklarını dile getirdi ancak Erdoğan “Zerdüşt” ısrarını sürdürdü.

Toplantının ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, açıklamalarda bulundu ve bu tür toplantıların tüm bölgelerde yapılacağını söyledi.

(sendika.org)