Anasayfa , Avrupa , ATİK; ARZAK HALKIYLA DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM! (Türkçe-Ermenice)

ATİK; ARZAK HALKIYLA DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM! (Türkçe-Ermenice)

HABER MERKEZİ|12.01.2023| ATİK tarafından, Artsakh Cumhuriyeti’ne yönelik Faşist TC ve Azerbaycan devleti baskısına ilişkin bir açıklama yayınlandı;

“TÜM KAMUOYUNA ÇAĞRIMIZDIR!

ARZAK HALKIYLA DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM!

Bir aydan bu yana Faşist Türk ve Azerbaycan devletlerinin blokajı altında bulunan Artsakh Cumhuriyeti (Dağlık Karabağ) yeni bir soykırım tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra Özgürce Ayrılma Hakkı’nı kullanan Artsakh Cumhuriyeti’nin özgürlük ve var olma mücadelesi dün olduğu gibi bugün de yine aynı şekilde İttihat-Terakki devamı olan TC ve Azerbaycan devletleri işbirliğiyle yok edilmek isteniyor.

30 Yıldan bu yana Artsakh’ın Hayastan’la tek bağlantısı olan Laçin Koridoru “çevreci” oldukları ileri sürülen Azerbaycanlı askerler ile Türk bozkurtları tarafından kapatılması sonucu Artsakh halkı insani bir kriz ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Artsakh halkı en temel ihtiyaçları olan; su, elektrik, ulaşım, gaz, enerji, temel gıdalara erişim engellenirken zorlu kış şartlarında faşist Türk ve Azerbaycan devletlerinin baskıları ile teslim alınmak isteniyor.

Artsakh’ın başkenti Stepanagert ile Goris kara yolunun Azerbaycan askerleri ile Türk bozkurtları tarafından kuşatılması, üstelik tüm bu gelişmeler sözde müttefik “Rus Barış Güçleri”nin gözleri önünde olması, birçok soru işaretini beraberinde getirmiştir.

Ukrayna ile on aydan bu yana savaş içerisinde olan Rusya’nın zayıf düşmesi, ABD – AB Devletleri’nin ağır ambargo ve yaptırımları karşısında zorlanırken, zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarını artık AB’ye ihraç edememesi vb. gibi sorunlar ile karşı karşıya kalan Rusya, Türkiye ile tüm bu sıkıntılarını aşma gayreti içerisindedir.

Bir NATO ülkesi olan Türkiye ile Rusya, son yıllarda çok büyük ekonomik ve siyasi ilişkiler içerisine girmişlerdir. Ve en önemlisi Rusya’nın kendisine uygulanan bütün yaptırımları Türkiye üzerinden boşa çıkarma politikası artık görünen hal almıştır. Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle tecrit edilmesi fırsata çevrilmek istenmektedir. Azerbaycan ile Türkiye bu durumu fırsata çevirerek Artsakh’a azgınca saldırı ve provokasyonlara girişmişlerdir.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan 44 günlük savaştan sonra bugün Rusya’nın kontrolü altında bulunan Laçin Koridoru kapatılarak, Artsakh halkı yeni bir soykırımla karşı karşıya bırakılmakta ve diz çöktürülmek istenmektedir. Yaşananlar bütün dünyanın gözleri önünde cereyan etmektedir.

BU ÇIĞLIĞA SES OLALIM!  

ABD’den AB’ye, AGİT-Minsk Grubu’ndan İnsan Hakları Örgütü’ne kadar tüm kesimlerin ses çıkarmadan ve görmezden gelerek seyrettiği bu “İnsani Kriz” karşısındaki tutumları endişe vericidir. Basın açıklamalarından öteye gitmeyen, kurumlar ile devletlerin açıklamaları Türk-Azerbaycan devletlerini cesaretlendirmektedir. Aynı zamanda çıkar ilişkileri içerisinde olduklarını da göstermektedir.

AB’nin her zaman övünerek savunduğu değerler arasında olan “yaşam hakkı-insan hakları-barış-özgürlük” gibi değerler Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Azerbaycan diktatörü İlham Aliyev ile görüşmesinden sonra inandırıcılığını kaybetmiştir. AB Komisyonu Başkanı petrol ve gaz temin etmek için İlham Aliyev’e övgüler dizerek onu “güvenilir bir ortak” olarak ilan etmesi dikkat çekicidir. Bu aynı zamanda AB’nin tavrının göstergesidir.

Türkiye Azerbaycan’ın suç ortağıdır. Askeri ve siyasi her konuda destekçisidir. Türkiye; Zangezur Koridoru ile, Hazar Denizi ve Orta Asya Cumhuriyetlerine sorunsuz ulaşmak için, 100 yıllık PanTürkist ve PanTuranst hayallerin önünde engel olan Hayastan’a karşılık, Türkiye ile Azerbaycan Laçin Koridorunu kapatarak Sünik bölgesinin işgali ve terör saldırıları başlatmışlardır.

Laçin Koridoru’nu işgal edenler “çevreci” görünümlü kişilerin Azerbaycan destekli ve Türk faşistleridir. Türk bozkurtlarının Türkiye’de ekoloji mücadelesi veren çevrecilere ve dahası ilerici, demokrat, devrimcilere saldırıları ve katliamları bilinmektedir. Türkiyeli Ermeni milliyetine mensup gazeteci ve demokrat Hrant Dink devletin emriyle bu faşistler tarafından katledilmiştir.

Her fırsatta bölge barışı ve istikrarından bahseden İlham Aliyev diktatörünün, 44 günlük savaştan sonra hızını alamayarak “Erivan-Sevan-Ararat”ın Azerbaycan toprakları olduğunu ileri sürecek kadar gözü dönmüştür. Bugün devam eden “barış görüşmeleri” “normalleşme” söylentilerinin inandırıcılığı artık kalmamıştır. TC devleti ve bölgede işgalci ve ilhakçı bir devlettir. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi topraklarına yönelik her gün düzenlenen saldırılar bilinmektedir.

Artsakh halkının başına bela olan; rüşvetçi, hırsız, eli kanlı diktatör İlham Aliyev ve Türkiye’de DAİŞ’in hamisi Erdoğan, Arap ve Kürt halkının başına bela olmuşlardır. Artsakh’ta 120 bin Hay, Rojava’da milyonlarca Arap ve Kürt halkı aynı tehlike yani hava saldırıları, su kısıntıları, elektrik kesintileri, hasatlara el koyma, işkence, rehin alma vb. vb. gibi İnsani Krizlerle senelerdir boğuşmaktadırlar. Gelinen aşamada Artsakh halkına bir soykırım dayatılmaktadır.

ATİK olarak; bütün ilerici demokratik kamuoyunu, demokrasi güçlerini ve kitle örgütlerini Artsakh halkıyla dayanışmaya çağırıyoruz.

Yeni Bir Soykırıma Hayır Diyelim!  

Artsakh Halkına Yönelik Abluka Kaldırılsın!  “

 

“ԿՈՉ  ԲՈԼՈՐ   ՀԱՆՐՈՒԹՅԱՆ !

Արցախի  ժողովրդի  հետ  մեծացնենք  համերաշխությունը !

Մեկ ամիս ֆաշիստական ​​թուրքական և ադրբեջանական պետությունների շրջափակման մեջ գտնվող Արցախի Հանրապետությունը (Լեռնային Ղարաբաղը) կանգնած է ցեղասպանության նոր վտանգի առաջ։

Խորհրդային Միության փլուզումից հետո ազատ հեռանալու իրավունքն օգտագործած Արցախի Հանրապետության ազատության և գոյության պայքարը ցանկանում են ինչպես երեկ ոչնչացնել թուրքական և ադրբեջանական պետությունների համագործակցությամբ, որոնք  Միության և առաջադիմության կոմիտեի շարունակությունն են։

Արցախի ժողովուրդը բախվել է հումանիտար աղետով, քանի որ Լաչինի միջանցքը, որը 30 տարի միակ կապն է Արցախի և Հայաստանի միջև, փակվել է ադրբեջանցի զինվորների կողմից, որոնց պնդում են, թե « բնապահպաններ », և թուրքական « գորշ գայլեր ».

Մինչ արցախցիների ամենաառաջնային կարիքները հանդիսացող ջրի, էլեկտրաէներգիայի, տրանսպորտի, գազի, էներգիայի և առաջին անհրաժեշտության սննդի հասանելիությունը կանխվում է ձմեռային պայմանները , արցախցուն պահանջում են թուրքական և ադրբեջանական ֆաշիստական ​​պետությունների ճնշման տակ վերցնել դաժան։

Այն, որ Արցախի մայրաքաղաք Ստեփանակերտը և Գորիսի ցամաքային ճանապարհը շրջապատված էին ադրբեջանցի զինվորներով և թուրք գորշ գայլերով, և այս բոլոր զարգացումները տեղի էին ունենում այսպես կոչված դաշնակից «Ռուսական խաղաղության ուժերի» առջև, իր հետ բազմաթիվ հարցականներ բերեց։

Ուկրաինայի հետ տասը ամիս պատերազմող Ռուսաստանի թուլությունը, այն, որ նա այլեւս չի կարող նավթի ու բնական գազի իր հարուստ պաշարները արտահանել ԵՄ եւ ԱՄՆ այլն։ Նման խնդիրների առջև կանգնած Ռուսաստանը փորձում է հաղթահարել բոլոր այդ խնդիրները Թուրքիայի հետ։

Թուրքիան և Ռուսաստանը՝ ՆԱՏՕ-ի երկիր, վերջին տարիներին տնտեսական և քաղաքական մեծ հարաբերություններ ունեն։ Եվ որ ամենակարեւորն է, այժմ տեսանելի է դարձել Ռուսաստանի քաղաքականությունը՝ զրոյացնելու Թուրքիայի միջոցով իր նկատմամբ կիրառված բոլոր պատժամիջոցները։Ուկրաինայի օկուպացիայի պատճառով Ռուսաստանի մեկուսացումը ցանկալի է վերածել հնարավորության։ Ադրբեջանն ու Թուրքիան այս իրավիճակը վերածեցին առիթի և սկսեցին կատաղի հարձակումներ ու սադրանքներ Արցախի դեմ։

Հայաստանի և Ադրբեջանի միջև 44-օրյա պատերազմից հետո Լաչինի միջանցքը, որն այսօր գտնվում է Ռուսաստանի վերահսկողության տակ, փակ է, իսկ արցախցիներին նոր ցեղասպանություն է սպասվում և ցանկանում են ծնկի բերել։ Իրադարձությունները ծավալվում են ողջ աշխարհի աչքի առաջ։

 Եկեք  լսենք  այս  ճիչը !

Մտահոգիչ է բոլոր հատվածների՝ ԱՄՆ-ից մինչև ԵՄ, ԵԱՀԿ-Մինսկի խմբից մինչև Մարդու իրավունքների կազմակերպություն, այս « հումանիտար աղետ » առջև, որին հետևում է լռությունը և տգիտությունը։ Հաստատությունների ու պետությունների հայտարարությունները, որոնք չեն անցնում մամուլի հայտարարություններից այն կողմ, քաջալերում են թուրք-ադրբեջանական պետություններին։. Դա նաև ցույց է տալիս, որ նրանք շահագրգիռ հարաբերությունների մեջ են:

«Կյանքի իրավունք-մարդու իրավունքներ-խաղաղություն-ազատություն» արժեքները, որոնք ԵՄ-ն միշտ հպարտորեն պաշտպանել է, կորցրեցին իրենց վստահությունը այն բանից հետո, երբ Եվրահանձնաժողովի նախագահ Ուրսուլա ֆոն դեր Լեյենը հանդիպեց Ադրբեջանի բռնապետ Իլհամ Ալիևին:  Հատկանշական է, որ ԵՄ հանձնաժողովի նախագահը գովաբանել է Իլհամ Ալիևին նավթ ու գազ մատակարարելու համար՝ նրան «վստահելի գործընկեր» հայտարարելով։ Սա նույնպես ԵՄ վերաբերմունքի ցուցանիշ է։

Թուրքիան Ադրբեջանի մեղսակիցն է. Նա բոլոր ռազմական ու քաղաքական հարցերի կողմնակիցն է։ Հնդկահավ; Զանգեզուրի միջանցքով Կասպից ծով և Կենտրոնական Ասիայի Հանրապետություններ առանց խնդիրների հասնելու համար, ի պատասխան 100-ամյա պանթուրքիստական ​​և պանթուրանիստական ​​երազանքներին խոչընդոտող Հայաստանին, Թուրքիան և Ադրբեջանը փակեցին Լաչինի միջանցքը և սկսեցին  ներխուժումն ու ահաբեկչական հարձակումները Սունիքի մարզ.

Նրանք, ովքեր գրավում են Լաչինի միջանցքը, Ադրբեջանի կողմից աջակցվող և թուրք ֆաշիստներ են, որոնք «բնապահպանական» տեսք ունեն։ Հայտնի է, որ թուրք գորշ գայլերը հարձակվել ու կոտորել են Թուրքիայում էկոլոգիայի համար պայքարող բնապահպանների, առավել եւս՝ առաջադեմ, դեմոկրատ ու հեղափոխականների։ Թուրքահայ լրագրող և դեմոկրատ Հրանտ Դինքը սպանվել է այս ֆաշիստների կողմից՝ պետության պատվերով։

Իլհամ Ալիևի բռնապետը, ով ամեն առիթով խոսում էր տարածաշրջանում խաղաղության և կայունության մասին, 44-օրյա պատերազմից հետո չկարողացավ թուլացնել իր տեմպերը և այնքան վրդովված պնդում էր, որ «Երևան-Սևան-Արարատը» Ադրբեջանի տարածքն է։ Այսօր շարունակվող «խաղաղության բանակցությունների» և «կարգավորման» խոսակցություններն այլևս վստահություն չունեն։ Թուրքական պետությունը տարածաշրջանում օկուպացնող և միացնող պետություն է։ Հայտնի է, որ հայտնի են ամենօրյա հարձակումներ Իրաքյան Քրդստանի տարածաշրջանային կառավարության և Հյուսիսարևելյան Սիրիայի ինքնավար վարչակազմի տարածքների վրա։

Իլհամ Ալիևը՝ խաղամոլ, կաշառակեր, գող և արյունոտ բռնապետ, ով պատուհասել է Արցախի ժողովրդին  Մի կողմից, մյուս կողմից՝ Թուրքիայում ԴԱԻՇ-ի հովանավոր Էրդողանը անհանգստություն է պատճառել արաբ ու քուրդ ժողովրդին։ 120,000 հայ Արցախում և միլիոնավոր արաբ և քուրդ ժողովուրդներ Ռոժավայում կանգնած են նույն վտանգի առաջ՝ օդային հարվածներ, ջրի պակաս, հոսանքազրկում, բերքի բռնագրավում, խոշտանգում, պատանդ վերցնել և այլն … Նրանք տարիներ շարունակ պայքարում են հումանիտար ճգնաժամերի հետ։ Այս փուլում Արցախի ժողովրդին ցեղասպանություն է պարտադրվում.

Որպես ATIK; Կոչ ենք անում բոլոր առաջադեմ ժողովրդավարական հասարակական կարծիքին, դեմոկրատական ​​ուժերին և զանգվածային կազմակերպություններին համերաշխություն դրսևորել Արցախի ժողովրդի հետ։

Եկեք  «Ոչ»  ասենք  նոր  ցեղասպանությանը !

Վերացրեք  շրջափակումը  Արցախի  ժողովրդի  դեմ !”

Türkçe bildiri;

ATİK- ARZAK HALKIYLA DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM!

Ermenice Bildiri;

ATİK- Արցախի ժողովրդի հետ մեծացնենք համերաշխությունը !