Anasayfa , Haberler , Armenak Bakırcıyan’ın anıt mezarı soykırımın 100. yılında yapıldı.

Armenak Bakırcıyan’ın anıt mezarı soykırımın 100. yılında yapıldı.

amenak_mezar_anma__18Dersim: Karakoçan İlçesi’nde askerler tarafından pusuya düşürülerek katledilen TİKKO`nun efsanevi komutanı Ermeni  komünist Armenak Bakırcıyan’ın mezarı, Ermeni soykırımın 100.yılına atfen anıt mezar olarak yapıldı.

Dersim’in Nazimiye İlçesi’ne bağlı Xarik Köyü’nde yapılan anıt mezarın açılışı 25 Nisan’da gerçekleştirildi. Elazığ, Erzincan ve Dersim’in tüm ilçelerinden gelen kitle önce Nazımiye merkezde toplandı.  Burada “Umudun 43. yılında Armenak’ların mirasıyla kavgayı büyütüyoruz”, “Ermeni Soykırımını lanetliyoruz. Armenak Bakırcıyan’ı anıyoruz” yazılı pankartların açılarak; Nazımiye dışına kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi. HDP Dersim milletvekili adayları Alican Önlü ve Edibe Şahin, Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, HDP, DBP, DHF, EMEP, ESP, DERADOST ve Yunanistan, Fransa gibi yurt dışından gelen Ermeniler’de anıt açılışında yer aldı. Ayrıca Yeni Demokrat Gençlik`te “Hırant’tan Sevag’a; 1oo yılında Ermeni Soykırımı sürüyor” pankartıyla açılışta yer aldı.

Nazımiye dışına kadar yürüyüş gerçekleştiren kitle burada arabalara binip konvoy oluşturarak anıta geçti.

Anıta gelen kitle sı sık “100. yılında soykırımla yüzleş”, “Hepimiz Hrantız, Hepimiz Ermeniyiz”, “Armenak yoldaş ölümsüzdür.” sloganları atılda. Arabalardan inen kitle pankartların arkasında anıta doğru yürüdü. Burada Armenak şahsında Ermeni soykırımında katledilenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Komsomol Militanları Armenak’ı Andı

Program ilerlerken; “Yaşasın partimiz TKP/ML halk ordusu TİKKO, TMLGB”,” Savaş, öğren ilerle, gücümüz TMLGB” sloganlarıyla TMLGB militanları anıt mezara doğru geldi. Alkışlarla karşılanan TMLGB militanları; TKP/ML TİKKO TMLGB adına kitleyi selamladı. Ardından bir dakikalık saygı duruşu yapan militanlar; TİKKO Dersim Bölge Komutanlığı’nın gönderdiği açıklamayı okuyarak geri çekildiler.

TKP/ML TİKKO Dersim Bölge Komutanlığı; Ermeni soykırımının 100. yılında soykırımı yapan zihniyeti açıklamada lanetlerken; zihniyetin hala katliamlara imza atarak, soykırımla yüzleşemeyeceğini ve ancak aldatmaca politikalarla göz boyamaya çalıştığını belirtti. Armenak Bakırciyan’ın yoldaşları olarak hesap soracaklarını belirten TİKKO Dersim Bölge Komutanlığı, açıklamada; Ermeni soykırımını yapan zihniyet, bugün ki TC devletinin kendisi olduğunu belirtti.

Ardından 24 Nisan’ın karanlık ve aydınlık iki çizgi arasında olduğunu belirten TİKKO Dersim Bölge Komutanlığı açıklamada; 24 Nisan 1972’de kurulan TKP/ML’nin 43. kuruluş yıl dönümünü de selamladı. 43 yıllık mücadele tarihinde azim ve kararlılıkla silahtan vazgeçmediğini ve tüm saldırılara karşı bugün ilerlediğini ve daha güçlü bir parti, ordu olduklarını belirten Bölge Komutanlığı; Tüm ezilenleri TKP/ML TİKKO saflarında katliamların, soykırımların hesabını sorarak aydınlık güzel yarınları yaratmaya çağırdı.

Açıklamayı Yaşasın Partimiz TKP/ML sloganlarıyla bitiren TMLGB militanları; “ Kızıl Ordu TİKKO, katillerin peşinde.” sloganlarıyla hızla geri çekildiler.

Anma Partizan temsilcisinin konuşmasıyla devam etti.

Anmada konuşan Partizan Dersim temsilcisi; DAİŞ gibi örgütleri besleyerek Ortadoğu’yu kana bulayan devletin kafasında ki “beyaz bere”lerini çıkartıp hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Partizan temsilcisi; 2015’in 24 Nisanı’na gelirken hala tekçi-ırkçı bir anlayışla toplumu homojenleştirme isteğinin sonucu olarak asimilasyon yok sayma inkar ve çarptırma siyasetinin sürekli olarak pompalandığını sözlerini ifade ederken; Türkiye devletine seslenerek; “Soykırımı kabul et, hesap ver ve Ermeni halkı üzerinden kirli ellerini çek, Ermeniler senin iki dudağın arasından çıkan iki kelimeye bakan ‘misafir’ değil” diyen Partizan temsilcisi; Soma’da, Torunlar’da, Ermenek’te yüzlerce işçinin katledildiğini, DAİŞ gibi örgütleri besleyerek Ortadoğu’yu kana bulayan devletin kafasında ki “beyaz bere”lerini çıkartıp hesap vermesi gerektiğini vurguladı. Devamında Partizan temsilcisi; “Bizler soykırımın 100. yılında katledilen halkımızın acısı ve öfkesi ile alanlarda olacak, örgütlenecek olan ırkçı-faşist saldırılara karşı barikat olacağız. Halklar arasına nifak sokmaya çalışan TC devletine karşı Gomidas’ın dilsiz öfkesi, Armenak Bakırcıyan, Nubar Yalımyan yoldaşların savaşma bilinci, Paramaz Kardeşlerin cesareti ile soykırımın elbet hesabını soracağız!” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Ardından konuşan HDP Dersim adayı Alican Önlü; Bakırciyan’ın, hem halkının katledildiğini hem de katleden zihniyete karşı devrim mücadelesi verdiğini ifade ederek; “Bu coğrafya birçok acıyı ve katliamı barındırıyor. Bu zihniyet sadece halkları değil aynı zamanda doğasını ve kültürünü katlediyor” dedi.

İbrahim Kaypakkaya’nın kırdan kente derken toplumun tüm kesimi tüm halkların ve sınıfların mücadelesini benimsediğini söyleyen Önlü, Deniz Gezmiş’in idam sehpasına giderken ki en son ki haykırışının halkların birliği ve kardeşliği olduğuna değindi. Önlü, “Mahir Çayan, Denizlerin kurtuluşu için kendini ve yoldaşları ile birlikte canlarını ortaya koymuştu. Bu bir devrimci dayanışmadır. Tüm şehitlerimize söylediğimiz gibi idealleri bize ışık tutacaktır” dedi.

Önlü’nün ardından konuşan Dersim HDP vekil adayı Edibe Şahin; her halkın her toplumun her bireyin acılarını ve katliamları ayrı ayrı yaşadığını belirterek; “Herkes kendi acılarına ve mezarlarına ağladılar. Biz birbirimizin yanında olmasaydık bu katliamlar hala devam ederdi. Birlik oluşturulmazsa bu acılar son bulmayacak” dedi. Kobanê ve Rojava devriminin ortak bir mücadele sonrasında kazanıldığına değinen Şahin; Sibellerin ve Arinlerin bir araya gelmesiyle devrimin gerçekleştiğini kaydetti.

Dersim Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun;” Bizler devrim için yola çıktık farklı farklı yollardan farklı farklı görüşlerle yola çıktık. Fakat hedefimiz aynıydı. Hedefimiz halkları yok sayan insanlığı yok ayan kadın kimliğini yok sayan tek zihniyet tek düşünce diyen faşizme karşı ortak mücadele anlayışını gerçekleştirmekti. Bizler bugün bu topraklarda bunu gerçekleştirdiysek elbette ki hayatlarını ortaya koyan yoldaşların bize bıraktığı mirastır. Bizler bu mirasa layık olmak için buradayız. Eğer seçim sürecinde bir araya gelinmişse bu uğurda canları veren yoldaşlar sizler rahat uyuyun sizlerin bıraktığınız bayrak ve mücadele elbette ki bize bıraktığınız mirasın ardılları olarak bizler buradayız. Yolunuz yolumuz mücadeleniz mücadelemizdir.” dedi.

Yurtdışından gelen Ermeniler’de; anıtın çok anlamlı bir çalışma olduğunu belirtiler ve Dersim halkına teşekür ettiler.

Konuşmaların ardından Bakır’ın mezarına kırmızı karanfiller bırakılarak lokma dağıtıldı.  Türkülerle anma bitirildi.

amenak_mezar_anma__10 amenak_mezar_anma__24 amenak_mezar_anma__26 amenak_mezar_anma__15