Home , Avrupa , Binlerce İnsan „NO PASARAN!“ Dedi

Binlerce İnsan „NO PASARAN!“ Dedi

atif_koln6 KÖLN |11-08-2015| Türkiye devletinin son dönemlerdeki faşist politikalarına IŞİD barbarlığına dikkat çekmek için 15 binden fazla insan Köln’de buluştu. Önceki Cumartesi Köln Ebertsplatz’da buluşan kitle yapılan miting sonrasında Heumarkt’a kadar yürüdü. Almanya Demokratik Güçbirliği ve ABDEM tarafından yapılan çağrı ile Köln’e akan binlerce insan NO PASARAN! Faşizme ve savaşa geçit vermeyeceğiz! Parolasını haykırdı.

Başlama mitinginden kitleyi selamlayan Naw-Dem Başkanıı Yüksel Koç’la birlikte ABDEM temsilcisi sahnede yer aldı ve ortak bildiri okundu. Aralarında Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu ATİF Başkanı Hasan Doğan’ın yer aldığı bir çok kurum temsilcisi konuşmalarını gerçekleştirdiler. Hasan Doğan konuşmasında katliamlarda hayatını kaybedeneleri saygıyla andığını dile getirirken ortak mücadelenin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yapılan yürüyüş sırasında almanca, türkçe ve kürtçe çok sayıda sloganlar atıldı. ‘Suruç’un katili patron ağa devleti!’ ‘Kürdistan faşizme mezar olacak!’,’TC finanse ediyor, IŞİD bombalıyor!’,’biji berxwedan a Kobanê!’,’biji serok Apo!’,’ Faşizme karşı omuz omuza!’ ‘devrim şehitleri ölümsüzdür’ ‘Tüm politik tutsaklara özgürlük’ vb sloganların atıldığı yürüyüş boyunca çeşitli provokasyon girişimleri kitlenin sağduyusyla boşa çıkarıldı.

Fransa, İsviçre ve Almanya’da tutuklu bulunan ve aralarında ATİK aktivistlerinin de bulunduğu devrimci tutsaklara ilişkin bildiriler dağıtıldı ve bilgilendirmeler yapıldı.

Heumarkt’taki mitingde Almanya Demokratik Güçbirliği adına Süleyman Gürcan konuştu, Gürca konuşmasında Türk devletinin faşizmine ve IŞİD barbarlığa karşı mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. Gürcan konuşmasında Avrupa’da tutsak bulunan ve aralarında ATİK ve Naw Dem’li tutsakların yer aldığı tutsakların derhal serbest bırakılması gerektiğini, ve devrimciler serbest kalana kadar çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Ardından bir konuşma gerçekleştiren Remzi Kartal, DAİŞ’ın ortağı olan Erdoğan’ın Rojava devrimini DAİŞ eliyle kırmak için bütün imkanları kulandığını, ancak yenildiklerini, Erdoğan’ın Rojava savaşının da YPG/YPJ gerillaları karşısında yenildiğini belirtti. Kartal, asla teslim olmayacaklarını bellirtti.

Mitinge katılan HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ise, 7 Haziran seçimlerinin bize birlikte hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini, işçi, emekçi, kadın ve gençlerin birleşmesiyle aşamayacağımız hiçbir zorluk olmadığını belirtti. HDP’nin gücünü sadece halktan aldığını söyleyen Yüksekdağ, ”Köln ve Amed birleşti, İstanbul ve Kobanê halkı birleşti. Bizi bölmeye çalışanlara en esaslı cevabı bizler birliğimizi kurarak cevap verdik. Alevi ve Sünni birleşti, bütün farklı inançlar, büyük insanlık çatısı altında buluştu. 7 Haziran seçimleri birleşenlerinin gücünü göstermiştir ve önünde hiç bir gücün duramayacağını göstermiştir. 7 Haziran seçimi tekçi ve iktidarcı hükümetinin yenilmez olmadığını göstermiştir. Baskılarla, savaşlarla ve operasyonlarla bizi teslim alamayacaklar” dedi.

Yüksekdağ, olası bir erken seçimde hep birlikte daha fazla çalışarak, daha büyük başarılar elde edileceğini vurguladıktan sonra, ”topyükün savaşa karşı, topyekün direnişi geliştirerek barışımızı inşa edelim” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Mitingde Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen Alman devletinin son süreçte ki rolüne vurgu yaparak, Alman hükümetinin, NATO’nun ve AB’nin sürece dair yaptıkları ile temiz olmadıklarını ve hesap vereceklerini dile getirdi. Erdoğan politikasının batılı ‚dostlarından‘ güç aldığına vurgu yapan Dağdelen, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Alman konuşmacıların yanı sıra, YNK, Goran ve Kürdistan İslam Partisi temsilcileri de konuşmalar yaptılar.