Anasayfa , Avrupa , Almanya`da Sendika örgütlenmesi 150. yıldönümünü kutluyor

Almanya`da Sendika örgütlenmesi 150. yıldönümünü kutluyor

sendika_orgutlenmesi_150_yildonumu_kutluyor_h96389Almanya’nın doğusu Leipzig kenti yakınlarında bir sigara fabrikasında 1865 yılında ilk sendika çalışmasın temelleri 17 kişiyle atıldı. 

Sigara fabrikasında çalışan 30-40 işçinin asgari ücret, sağlıklı çalışma koşulların ilk müjdecisi olan sendika örgütlenmesi kısa zamanda tüm Almanya’ya yayıldı. Almanya’da 10’dan fazla sendika içinde en büyüğü olan 6,5 milyon üyeli  çatı örgütü Alman Sendikalar Birliği, ’DGB’ dir. Sendikalardan; 2,3 milyon üyeli ‘IG Metall’, 2,2 milyon üyeli ‘Ver.di ’  de bulunuyor.

Almanya daki sendikaların yöneticileri önemli ölçüde bürokratik bir yönetim anlayışı içerisinde işçi sınıfından ve üretimden kopmuşlardır. Sermaye sınıfına karşı kararlı mücadele yürütmeyen kaypak ve uzlaşmacı karekterleri bugün öne çıkmaktadır. Bütün bunlara karşı  sendikal hareketin sınıfla bütünleşmesi ve sınıfın sorunları doğrultusunda devrimcileştirilmesi ertelenemez bir görev olarak tarihin tekerleğini çeviren sınıfın ve içinde devrimci çalışma yapan komünistlerin omuzlarındadır.

Ülke’nin ikinci büyük sendikası ‘IG Metall’ 66.kuruluş yıldönümü kutlamalarını bir ay sonra 1 Eylül tarihinde kutlayacak.