Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , İsveç sendikalarından IKEA’ya tepki

İsveç sendikalarından IKEA’ya tepki

ikeaİSVEC |21-01-2014 | IKEA Rusya,İsrail, ABD,Kanada, Türkiye, İtalya, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere pek çok ülkede çalışanlara yönelik uyguladığı baskı ve sendika karşıtı tutumundan dolayı sert eleştirilere uğruyor.

İtalya’da Kuzey Afrikalı çalışanlara karşı ırkçılık, Hollanda ve Belçika’da Doğu Avrupalıları düşük ücretle çalıştırmak, Fransa’da çalışanları ve müşterileri fişlemek, Kanada’da toplu sözleşme imzalamayı redederek çalışanlara lokavt uygulamak, Rusya, ABD, İsrail ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkede çalışanların sendikalarda örgütlenmesine engel olmakla suçlanan IKEA’nın sicili bir hayli bozuk.

Geçtiğimiz hafta İsveç’in Dagens Nyheter Gazetesinde  İsveç ve Kuzey Avrupa’daki işyerleri örnek olarak gösterilen IKEA’nın dünyanın başka ülkelerinde sendika karşıtı bir tutum takındığı için sert eleştirilere uğradığını  belirten bir haber yayımladı.

IKEA’da örgütlü bulunan sendikaları bünyesinde barındıran UNI Küresel Sendikası Ticaret İş Kolu Başkanı Alke Boessiger, Kanada’da sendika ile IKEA yöneticileri arasında yapılan toplu sözleşme görüşmelerine kendisinin de katıldığını, IKEA’nın çalışanların kazanılmış haklarını gasp etmeye çalıştığını ve buna karşı çıktıkları için 300’ü aşkın çalışanına 7 aydan bu yana lokavt uygulandığını söyledi.

IKEA’nın ABD ve Kanada’da iş hukukunun öngördüğü prensiplerle çelişen bir tutum takındığını belirten Boessiger, IKEA yönetiminin  Türkiye’dekine benzer skandallar ortaya çıkmadan önce harekete geçmesini ve sorunları çözmesi gerektiğini ifade etti.

IKEA TÜRKİYE’DE HATA YAPTIĞINI KABUL ETTİ

Türkiye’de çalışanların rüşvet ve tehditlerle sendikalarda örgütlenmesini engellediği eleştirilerini cevaplayan IKEA Group’un Basın Şefi Josefin Thorell, “Örneğin Türkiye’de yapılan hatalardan ders çıkarmak oldukça önemli. Aynı şeylerin başka ülkelerde olmaması  önemli” diyerek Türkiye’de sendika düşmanı bir tutum aldıklarını kabul etmiş oldu.

IKEA’nın Türkiye’de hangi hatalar yaptığı ve bunu düzeltmek için ne yapmayı düşündükleri sorularını yönelttiğimiz Thorell, “Tam olarak Türkiye’de neler olduğunu bilemiyorum. Ancak IKEA olarak tüm ülkelerde çalışanlarımızın özgürce sendikalarda örgütlenmelerinden yanayız. Sendikalarda örgütlenmeyi engelleyen tutumları tavsip etmemiz söz konusu olamaz” şeklinde yanıtladı.

Thorell, Türkiye’de olanlar hakkında ayrıntılı bilgilerin Hollanda’dan alınabileceğini söyler ve konu hakkında ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınırken, görüşlerine başvurduğumuz İsveçli sendikacılar  IKEA’nın tutumuna tepkili.

IKEA TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNE BAŞLAMAYI KABUL ETTİ

1,6 milyon üyesi bulunan İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) Başkanı Karl-Petter Thorwaldsson, IKEA’nın diğer ülkelerde çalışanlarına yönelik tutumunun sürekli olarak LO yönetiminin gündemine geldiğini belirterek “İsveç’te IKEA’la herhangi bir sorunumuz yok. Yasalara ve imzalanan toplu sözleşmelere uyuyorlar. Ama diğer ülkelerde pek çok sorun var. Sendikaların IKEA ile yaptığı son toplantıda olumlu gelişmeler oldu. IKEA aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde toplu sözleşme görüşmelerine başlayacağını ifade etti. İnsan ve sendika haklarına saygı göstereceklerini söylediler” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Dünya Sendikası’nın İnsan Hakları Sorumluluğu görevini yürüten Thorwaldsson, şu anda 7 küresel çerceve anlaşması üzerinde çalıştıklarını ve bu anlaşmaların IKEA tarafından da imzalanması için çaba gösterdiklerini ifade ederek “İsveç firmaları İsveç’in dış dünyaya dönük yüzleri. Bu yüzden insan haklarına ve çalışanların örgütlenme haklarına saygı duymaları önemli. Türkiye’nin yanı sıra Kanada, Rusya ve diğer ülkelerden IKEA’ya yönelik sürekli eleştiriler geliyor. Biz başta Türkiye olmak üzere IKEA’nın bulunduğu tüm ülkelerde çalışanların durumlarını güçlendirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

IKEA’YA ÜRETİM YAPAN İŞYERLERİNDE DE HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR

IF Metall Fedarasyonu Uluslararası İlişkiler Sekreteri Mats Svensson da sadece IKEA ile değil ona üretim yapan işyerlerinde de ciddi sendikal hakları ihlalleri olduğunu söyledi.

IKEA’ya üretim yapan Menderes Tekstil işyerinde sendikalı işçilere baskı yapıldığını, kendisinin Türkiye’ye giderek şirket yönetimiyle görüşme talep ettiğini söyleyen Svensson, “Benimle görüşmeyi kabul ettiler ama Teksif sendikası yöneticileriye görüşmeyeceklerini söylediler. Onlara Teksif işçileri örgütlüyor esas onlarla görüşmemiz gerekir dedim ama kabul etmediler” dedi.

IF Metall’ın H&M’e mal üreten işyerlerinde çalışanların örgütlenme özgürlüklerini güvence altına almak için H&M yönetimiyle bir çalışma programı üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve aynı planı IKEA’ya kabul ettirmeye çalıştıklarını söyledi.

Svensson, Menderes Tekstil işçilerinin mücadelelerini desteklemeye devam edeceklerine de vurgu yaptı. (MURAT KUSEYRI – STOCKHOLM