Anasayfa , Avrupa , Almanya ırkçılığa karşı sesini yükseltti

Almanya ırkçılığa karşı sesini yükseltti

almanyaAHM-06-01-2015- Almanya’da ırkçılık birçok şehirde eş zamanlı olarak düzenlenen etkinliklerle protesto edildi. Pegida adıyla ortaya çıkan Batı’nın İslamlaştırılmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar adlı oluşumu protesto için dün akşam Hamburg, Münster, Marburg, Würzburg, Berlin, Köln ve Stuttgart kentlerinde gösteriler düzenledi.

Almanya’da on binler ırkçılara ve yabancı düşmanlarına karşı sokağa çıkarak, ırkçıların yürümesine izin vermedi. En büyük eylem 20 bin kişinin katılımıyla Köln’de gerçekleşti

Ellerinde taşıdıkları “Herkese kalma hakkı, Almanya‘da ırkçılığa yer yok, Beyninizi çalıştırın ve kalbinizle bağlantı kurun, Pegida, sen utanç veriyorsun” pankartı ve dövizleriyle dikkat çeken her yaştan gösterici Almanya’da gelişen ırkçı gösterilere karşı ilk kez eşzamanlı olarak tepki gösterdi.

Almanya’nın Köln Başpiskoposluğu, Pegida gösterisi boyunca Köln Katedrali’ni kararttı. Köln’de yaklaşık 300 kişilk ırkçı grup ellerinde Alman bayraklarıyla Köln Katedrali yakınındaki Roncalli meydanına kadar yürümek istedi. Ancak karşıt  göstericiler buna izin vermedi ve ırkçı gösteri iptal edildi.

irkcilk karsiti gösteri(1)

 

Almanya’da 11 haftadır değişik kentlerde İslam karşıtlığı üzerinden yapılan ırkçı gösterilere dün akşam (5 Ocak) yapılan antifaşist gösterilerle anlamlı bir yanıt verildi. Irkçılar tarafından düzenlenen gösteriler bir tek Doğu Almanya’da bulunan Dresden’de kitlesel geçerken, diğer kentlerde yüzleri aşamadı. Buna karşın antifaşist gösterilere ülke genelinde 40 binden fazla insan katıldı.

Köln yine geçit vermedi

Irkçılara karşı en büyük eylem Köln’de gerçekleşti. 40’dan fazla parti, dernek, inisiyatif tarafından “Köln geçit vermeyecek” sloganıyla gerçekleştirilen gösteriye 20 binden fazla insan katıldı. Dresden’de eylemleri başlatan “Batının İslamlaştırılmasına karşı Avrupalı Yurtseverler” (PEGIDA) adlı inisiyatifin Köln’deki uzantısı olan Kögida’nın çağrısıyla Deutz’ta yapılmak istenen eyleme karşı harekete geçen ırkçılık karşıtları, Deutz’daki tren garının önündeki alanı doldurmakla kalmadı, meydana çıkan yolları da kapattı. Sık sık “Naziler defolun” sloganını atan göstericiler, taşıdıkları pankart ve dövizlerle Almanya ve Köln’ün herkese açık olduğunu dile getirdiler. Kurulan sahneden yapılan konuşmalarda ırkçıların daha önce de benzer gerekçelerle Köln’de eylemler yapmaya çalıştığını, ancak her seferinde yapılan büyük gösterilerle engellendiği belirtildi. Eyleme Belediye Başkanı Jürgen Rotes’in yanı sıra siyasi partilerin temsilcileri ve eyalet milletvekilleri de katıldı. Ayrıca sendikalar, göçmen örgütleri kendi pankart ve dövizleriyle eylemde yer aldı.

150 kadar Kögida taraftarı ise polisin yoğun koruması altında bir araya geldi. Ellerinde Alman bayrakları ve göçmenlere karşı dövizlerle eylem yapan ırkçılar konuşmalar yaptılar, sloganlar attılar. Ancak karşı gösterinin çok güçlü olması nedeniyle, ırkçılar önceden planladıkları gibi yürüyüş yapmadan eylemlerini bitirmek zorunda kaldılar. Irkçıların yürüyüş yapmadan eylemi bitirme kararı alması antifaşistler tarafından sevinçle karşılandı. Böylece, ırkçılar bir kez daha Köln’de yürüyemedi.

Eylem sırasında tarihi Dom Kilisesi, Çikolata Müzesi, Zanatçılar Odası ışıklarını açmayarak, karanlıkta kaldılar. Ayrıca kente elektrik veren RheinEnergie şirketi de Ren Nehri üzerindeki köprülerin ışıklarını yakmadı. Böylece Ren metropolu Köln, ırkçılığı protesto etmek için bir süreliğine karanlık görüntüsü verdi.

Berlin’de binler yürüdü

Başkent Berlin’de aynı saatlerde PEGİDA’nın Berlin’deki uzantısı Bärgida’ya karşı yapılan gösteriye 5 bin kişi katıldı. Sendikalar, siyasi partiler ve göçmen örgütlerinin çağrısını yaptığı eylemde yapılan konuşmalarda ırkçılara geçit verilmeyeceği belirtildi. Bärgida’nın Brandenburg Kapısı’nıda yapmak istediği eyleme ise izin verilmedi. Antifaşistlerin ırkçıları engellemesi nedeniyle polis zaman zaman halka saldırdı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındı.

Başkent Berlin’de de Belediye Sarayı önünde toplanan İslam ve yabancı düşmanı göstericilerin yürümesi engellendi. Berlin’de Pegida karşı gösterilere Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Federal Meclis Başkanvekili Claudia Roth, Berlinli milletvekilleri Canan Bayram ve Hakan Taş da katılarak destek verdi.

Stuttgart’ta 8 bin, Hamburg’da 5 bin kişi yürüdü

Stuttgart’ta yapılan eyleme 8 bin, Hamburg’da yapılan eyleme 5 bin, Münih’te 2 bin, Würzburg’da 1500 ve Rostock’ta bin kişi ırkçılığa karşı alanlara çıktı. Böylece ülke genelinde yapılan eylemlere toplam 40 binden fazla insan katılmış oldu. Bu da son yıllarda ülke genelinde yapılan en kitlesel eylemler olma özelliği taşıyor

Stuttgart kentinde de ‚ Mülteciler  Stuttgart’a hoşgeldiniz’  sloganıyla düzenlenen anti PEGİDA yürüyüşüne yaklaşık 8 bin gösterici katıldı.

HAMBURG’DA DA TOLERANS İÇİN 5 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Hamburg’da da TEGİDA adında düzenlenen yürüyüşe siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum örgütleri, sendikalar ve öğrenci dernekleri katıldı.

Yürüyüşe bir mesaj gönderen Almanya’nın tanınmış Rack sanatçısı Udo Lindenberg, Hamburg’a yakışan ırkçılığa karşı hoşgörü ve toleransı öne çıkararak barış içinde yaşamaktır dedi.

Öte yandan yürüyüşte konuşan Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Müslümanların da İŞİD terörüyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Merkel hükümetini göçmen politikasını sertleştirmekle suçladı.
Gazeteci Adil Yiğit ise yaptığı konuşmada PEGİDA kadar İŞİD terör örgütüne de dikkat çekerek, Pegida’ya karşı mücadele, IŞİD’e karşı mücadeleden ayrı olarak ele alınamaz diyerek, her ikisiyle de mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.Tarihinde Hitler faşizmi yaşamış olan Almanya’nın günümüzde göçmen ülkesi olduğuna ve tarihinden ders çıkartması gerektiğine yer veren Yiğit, ırkçılığa karşı hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyeceğini bildirdi.

Çeşitli kurumlardan konuşmacılar ayrıca Almanya’nın göçmen ve mülteci politikasını eleştirerek, siyasi partilerin PEGİDA’ya karşı mesafe koymaları konusunda çağrıda bulundular.

Yürüyüşte Yeşiller, Sol Parti, Sosyal demokratlar ve Korsanlar Partisi yetkililerinin yanında Türkiye kökenli vekillerden Ali Rıza Şimşek ve Kazım Abacı, (SPD) Filiz Demirel (Yeşiller) ve Cansu Özdemir’in (Sol Parti) yanı sıra çok sayıda gösterici ırkçılığa karşı sesini yükseltti. Faşizme karşı omuz omuza sloganlarıyla gösteri sona erdi.

DSC_0711(4)DSC_0704DSC_0764(1)

 Kaynaklar: ATiK- AHM / Avrupa Postası/ Evrensel