Anasayfa , Avrupa , Alman Meclisi’nde Ermeni soykırımı oylanacak

Alman Meclisi’nde Ermeni soykırımı oylanacak

alman-meclisi-nde-ermeni-soykirimi-oylamasi-138156-5

HABER MERKEZİ – Alman Federal Meclisi, Ermenilere dönük 1915’te gerçekleştirilen yönelimin “soykırım” olarak tanımlanması talebiyle hazırlanan önergeyi 2 Haziran’da oylayacak. Ankara ile bu yüzden sıkıntı yaşayabileceklerini belirten Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Ancak Federal Meclis, Erdoğan gibi bir despotun baskılarına boyun eğmez” dedi.

Tarihçilere göre, en az 1,5 milyon Ermeni’nin katledildiği 1915-1917 yılları arasında yaşananların “soykırım” olarak tanımlanmasına ilişkin Almanya’da önemli bir gelişme yaşandı. Almanya Federal Meclisi’nin web sitesinde yer alan bilgiye göre, “101 yıl önce Ermeniler ve diğer Hıristiyan azınlıkların soykırımının anılmasına” ilişkin önerge, 2 Haziran’da görüşülecek. Önerge, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU), SPD ve Yeşiller partisi tarafından ortak hazırlandı.

Özdemir: Erdoğan gibi bir despotun baskılarına boyun eğmeyiz

DW Türkçe’de yer alan habere göre, konuyla ilgili Alman siyasetçiler de açıklamalarda bulundu. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Ankara ile bundan dolayı sıkıntı yaşayabiliriz. Ancak Federal Meclis, Erdoğan gibi bir despotun baskılarına boyun eğmez” dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann da “Osmanlı İmparatorluğunun eski müttefiki olarak Almanya’nın tarihi sorumluluğu büyük” dedi. Oppermann, konunun gündemdeki mülteci krizinden ayrı tutulması gerektiğini de kaydetti.

‘Ermenilerle Türkiye arasındaki ayrılığı gidereceğiz’

İktidardaki Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder ise oylanacak önergeye ilişkin “Konuyu ele alarak Ermenilerle Türkiye arasındaki ayrılığın giderilmesini hedefliyoruz” dedi.

Yine Rheinische Post gazetesinin sorularını yanıtlayan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise, 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olarak tanınması planlarına tepki gösterdi. Büyükelçi Karslıoğlu, Federal Meclis’te alınacak kararın Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine nasıl katkıda bulunacağını tartışmalı bulduğunu söyledi.

Önerge ilk defa geçtiğimiz yıl gündeme geldi

Alman Federal Meclisi, konuyla ilgili bir önergeyi ilk kez geçen yılın Nisan ayında görüşmüş ancak oylama yapılmamıştı. Federal Hükümet, ‘soykırım’ ifadesini kullanmaktan kaçınırken, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ise soykırım kavramını açıklıkla dile getirmişti.