Home , Haberler , Alevilerden birleşik mücadele çağrısı

Alevilerden birleşik mücadele çağrısı

kadiköyİSTANBUL |03-11-2013 | Türkiye’nin dört bir yanı ve pek çok ülkeden İstanbul’a gelen Aleviler, eşit yurttaşlık hakkı için Kadıköy’de toplandı. Yüz binlerce kişinin katıldığı mitinge, Ankara Tuzluçayır’da yapılan cami-cemevi projesi de protesto ediliyor.
Aleviler, Haydarpaşa Numune Hastanesi önü ve Söğütlüçeşme olmak üzere iki koldan Kadıköy Meydanı’na doğru yürüyüşe başladı. Her iki kolun en önünde Alevi örgütleri bulunuyor
Söğütlüçeşme kolunda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi, Alevi Dernekleri Federasyonu, HDP ve HDK, Partizan, ÖDP, BDSP, DHF, Mücadele Birliği, Altınteri, Halkevleri, Gezi Tutukluları Aileleri Platformu’nun da aralarında olduğu çok sayıda örgüt yer aldı.esit_yurttaslik_icin_yuz_binler_kadikoyde
PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül’ün konuşmasının ardından Alevi Dergahları adına Şahkulu Dergah Başkanı Mehmet Turan konuştu.Haksızlığa uğrayan tüm kesimlerin Alevilerin dava arkadaşları, müsaipleri olduğunu söyleyen Turan, „Bu nedenle sorunlarımızı yana yana durarak çözeceğiz“ dedi. Turan, cami-cemevi projesini eleştirirken, Aleviler ile Sünnilerin çatıştırılmak istendiğini, ancak buna izin vermeyeceklerini dile getirdi.Demokratikleşme paketinin boş olduğunu ve Alevi kelimesine dahi yer verilmediğini kaydeden Turan, Alevilerin kendi haklarını alabilecek kadar yüce bir iradeye sahip olduğunu ifade etti. Turan, „Hükümet taleplerimizi görmezden gelmekten vazgeçecek“ dedi.

‚TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ YOK‘

„İşçiler özgürce örgütleniyorlar mı? Basın istediği gibi yazıp yayınlayabiliyor mu? Evinize rahatça gaz, cop yemeden gidebiliyor musunuz? Mahkemelerden gerçek adalet çıkıyor mu?“ diye soran Turan, Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığını ifade etti.

Türkiye’de yaşanan sorunların din, dil, ırk ayrımı olmaksızın herkesin sorunu olduğunu kaydeden Turan, ekledi: „Bir arada olmak zorundayız.“

‚İNANCIMIZA ŞEKİL VERİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ‘

Tertip Komitesi adına ise Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Hüsniye Tahmaz bir konuşma yaptı.

„Biz kimseyi dışlamıyoruz ama kimsenin de bizim inancımıza şekil vermesine izin vermeyeceğiz“ diyen Tahmaz, şöyle devam etti: „Çok bedel ödedik. Nesimi olduk derimizi yüzdürdük. Mazlum olduk dara durduk. Pir Sultan olduk hızıra karşı durduk. Nazım Hikmet olduk bir orman gibi kardeşçe yaşamak için. Mahsuni olduk yılanlara ve çıyanlara karşı durmak için. İsmail, Ethem olduk Gezi’de öldürüldük. Ama artık buradayız, ölmek istemiyoruz.“

Haksızlıklara boyun eğmediklerini ifade eden Tahmaz, „Bu yolda Sünni halkımızı yanımızda görmek istiyoruz“ dedi.

AKP Hükümeti’nin savaş politikalarını eleştiren Tahmat, „Ülkemizi Ortadoğu ile savaşır hale getirdi. Kadınları, kızları savaş ganimeti olarak satan insanları, özgür savaş ordusu olarak ilan etti. Yazıklar olsun“ diye konuştu.

„Demokratikleşme paketi“ ile sadece radikal İslam’ın önünün açıldığını da söyleyen Tahmaz, demokrasinin halkların ortak mücadelesi ile sağlanabileceğine işaret etti.

BU HALKIN İRADESİ İLE…

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündüz, devletin Alevilerin taleplerine yıllardır kulak tıkadığını belirterek, „Evet sizin baktığın yerden cemevleri terör yuvası olarak görülüyor olabilir. Ama siz bizim baktığımız yerden öyle pislik görülüyorsunuz ki tarif bile edemeyiz“ dedi.

Gündüz’ün sözleri „Hükümet istifa“ sloganı ile desteklendi.

Gündüz, „demokratikleşme paketi“ne sert tepki gösterdi. Gündüz, şöyle konuştu: „Sizin demokrasi dediğiniz paketinizden ancak bu kadar demokrasi çıkar. Bu zihniyet ile tıpkı komşularımıza kan ve gözyaşı götürdüğünüz gibi ülkemize de kan ve gözyaşı getireceksiniz. Ama biz Alevi ve Kızılbaşlar var oldukça asla kardeş kavgası çıkaramayacaksınız. Cemevleri ibadethanemizdir, zorunlu din dersleri kalkacak. Bu halkın iradesi ile kaldıracaksınız.“

CAMİ İLE CEMEVİ YAN YANA OLMAZ

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, Başbakan’ın Aleviler, Kürtler ve diğer azınlıklarla ilgili nefret içeren açıklamalarını kınadı.

Başbakan’ın adına barış bile demediği çözüm sürecinde Alevilerin kurultaylar düzenlediğini hatırlatan Demir, Alevi örgütlerinin sürece katkı sunmak için elinden geleni yaptığını söyledi. Ülkenin yine bir kaosa sürüklendiğini belirten Demir, „Bu mitingi sadece Aleviler için değil, herkes eşit haklara sahip olsun diye, 76 milyon için yapıyoruz“ dedi.

„Ezan sesiyle bağlama sesi bir arada olur mu?“ diyen soran Demir, cami ile cemevinin yana yana olamayacağını kaydetti. Cemevlerinin inanç merkezleri olmasını isterken kimsenin inancını yok saymadıklarını dile getiren Demir, „Cemevlerimizin üzerinden ellerinizi çekin“ dedi.

HAİN PROJE

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Alevilerin tarih boyunca katliamlara, zulme, Muaviye soyundan gelenlere boyun eğmediğini belirten Öker, „Ama bugün İzzettin Doğan tarafından Fethullah Gülen’in önünde boyun eğdirilmeye çalışılıyor. Fethullah ne kadar lanetliyse, Fethullah’a diz çöktürmeye çalışanlar da bir o kadar lanetlidir“ dedi.

„Cami-cemevi projesi“ni „hain proje“ olarak tanımlayan Öker, „Bu hain projenin geçmemesi için her şeyi yapacağız“ dedi.

ANNE AYVALITAŞ DAVAYA ÇAĞIRDI

Gezi Tutsak Aileleri Platformu ve Gezi direnişi sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime ve ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, „Gezi şehitleri ölümsüzdür“, „Katil devlet hesap verecek“ sloganlarıyla kürsüye çıktı.

Anne Ayvalıtaş, bugüne kadar kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Fadime Ayvalıtaş, 21 Kasım’da Kartal Anadolu Adliyesi’nde saat 09.00’da davanın görüleceğini hatırlatarak, herkesi destek vermeye çağırdı.

Mehmet Ayvalıtaş’ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş ise „Aleviler olarak her zaman direndik. Gezi’de birleştik, direndik. Şimdi biz Alevileri teslim almak istiyorlar. Bizi asimle ederek Sünnileştirmek istiyorlar. Bilsinler ki asimile olmayacağız“ dedi.

Gezi Tutsak Aileleri Platformu adına konuşan Leyla Tunç, şunları söyledi: „Gezi süreci boyunca yüzlerce çocuğumuz tutuklandı, onlarca çocuğumuzun gözlerini aldılar, gazi ettiler. 6 çocuğumuzu, Mehmet’imi, Ali İsmail’imi katlettiler. O katiller aramızda barınmamalı. AKP’ye sesleniyoruz, katilleri ödüllendirme. Nasıl demokratik hakkını kullanan çocuklarımızı tutukladıysan, katilleri de tutukla.“

Tunç, 20 Kasım’da Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz davasının görüleceğini hatırlattı, herkesi davet etti. Tunç, konuşmasını „Bu daha başlangıç mücadeleye devam“ diyerek bitirdi. Tunç’un konuşması „Her yer Taksim her yer direniş“, „Bu daha başlangıç mücadeleye devam“ sloganıyla karşılandı.

Miting, konuşmaların ardından Tolga Sağ ve Muharrem Temiz’in türküleriyle devam etti.