Anasayfa , Avrupa , Fransa ve İtalya "Göçe Karşı Elele"

Fransa ve İtalya "Göçe Karşı Elele"

İTALYA | 03 – 05 – 2011 | İtalyan Cumhurbaşkanı Berlusconi ile Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy ülkelerine sığınan göçmenlere karşı Avrupa Birliği`ni Şengen Antlaşmasını değiştirmeye zorluyor.

Kuzey Afrika`da yaşanan isyan dalgasıyla İtalya`ya olan göçmen akımının yoğunlaşması ve İtalyan yetkililerin diğer ükelerin de sorumluluk almasını talep etmeleriyle oluşan tartışmalar yeni boyutlara evriliyor.

Son olarak İtalya`nın göçmenlere başka ülkelere geçiş yapmaları için vize verme uygulamasıyla Fransa`ya girmeye çalışan binlerce göçmen, sınırlarda kalmakla birlikte Fransız hükümetini zor durumda bırakarak İtalya ve Fransa arasında soğuk rüzgarlara sebebiyet vermişti. Bunun üzerine biraraya gelen Berlusconi ve Sarkozy yaptıkları zirvenin ardından basına bir açıklama yaparak ortak bir paydada buluştuklarını açıkladılar.

Çözüm: “Şengen Antlaşması reforme edilsin”

Yapılan açıklamaya göre Fransa ve İtalya ortaklaşarak Avrupa Birliği`ne Şengen Antlaşması`nın reforme edilmesi için bir dilekçe sunacak. Bu talebe göre Avrupa Birliği ülkeleri arasında rahat giriş çıkış yapma olanak ve imkanları sunan Şengen Vizesi “özgül koşullar” ın mevcudiyetinde değiştirilerek seyahat özgürlüğü hakkı rahatlıkla kısıtlanabilecek.

Göçmenler ortada kalmıştı

Kuzey Afrika`daki ayaklanmalar esnasında en yakın ülke olarak İtalya`ya insanı sığınma talebinde bulunan göçmen sayısı 3 ay içerisinde 23 bine yaklaşmış ve İtalyan yetkililer göçmenlerin diğer ülkelere dağıtılmasını istemişti. Ne İtalya`nın kendisinin ne de diğer ülkelerin göçmenlere insanı yaşam koşulları sunmayışı uluslararası sivil toplum örgütlerinde ciddi tepkilere yol açmıştı.