Home , Haberler , AKP işçi ölümleriyle iftihar ediyor

AKP işçi ölümleriyle iftihar ediyor

ANTEP KAZATÜRKiYE | 02 – 02 – 2013 | Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 7 işçinin yaşamını yitirdiği Galvaniz fabrikasında incelemelerde bulundu. Bakan Şahin, „iftiharla söylüyorum“ dei, işçilerin yaşam hakkıyla ilgili her türlü tedbiri aldıklarını ileri sürdü. Oysa Türkiye’de her gün ortalama 4 işçi yaşamını yitiriyor. Türkiye iş cinayetleri konusunda Avrupa’da birinci, dünyada 3. sırada.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 7 işçinin yaşamını yitirdiği Güneydoğu Galvaniz Fabrikası’nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Şahin, kimya mühendisi olduğunu ve hayatının 15 yılının boyahanede geçtiğini belirterek, 4. OSB’nin en iyi sanayi bölgelerinden biri olduğunu savundu. Şahin, „Bu tesis daha 2 yıllık bir geçmişe sahip. Buhar kazanının üzerine bu ısı yalıtım sistemine ekonomisel dediğimiz bir yalıtım sisteminin montajın denemesi sırasında yani normal sistem çalışırken değil; yeni bir sistem ilave ederken, muhtemelen yüksek sıcaklık ve basınç dengesinden kaynaklanan bir patlama neden oluyor. Ve patlamanın sonunda etrafında çalışan hem bu iş yerinde çalışan 3 kardeşimiz hem o ısı geri kazanma sistemini gelip yapan firmadan iki kardeşimiz hayatını kaybediyor. Şu an 7 kardeşimiz hayatını kaybetti“ dedi.

Türkiye’de her gün ortalama 4 işçi iş cinayetleri nedeniyle hayatını kaybederken, Bakan Şahin, „üzücü olayların yaşanmaması için hükümet olarak gerekli tedbirleri önceden beri aldıklarını“ iddia etti.

Bakan Şahin, şöyle konuştu: „Ben yine ve büyük bir iftiharla söylüyorum; 15 yıl işçilik yapmış bir kardeşiniz olarak buralarda çok dolaştım, işçimizin yaşam hakkıyla ilgili her türlü tedbiri alma bunun için hem yasal düzeni hem de uygulamaları takip etme durumundayız. Bu olay tamamen yeni bir montaj yüzünden meydana gelmiştir.“

Bakan Şahin, kaçak çalıştırılan Suriyeli işçilerle ilgili ise „İşverenimiz bize yanında duruyorlardı dedi. Raporlar doğrultusunda daha teknik daha detaylı açıklamaları yaparız“ diye konuştu.

65 YILDA 70 BİN İŞ CİNAYETİ

Bakan Şahin’in iftihar ettiği tabloya göre, Türkiye’de her gün ortalama 4 işçi, yılda 1500 işçi yaşamını yitiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre; 1946’dan 2011 yılına kadar 60 bin 843 işçi iş cinayetine kurban gitti.

SGK’nın 2012 yılı verileri henüz açıklanmazken, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin basında yer alan iş kazası haberlerinden derlediği rapora göre, 2012 yılında en az 878 işçi hayatını kaybetti.

Türkiye iş cinayetleri konusunda Avrupa’da birinci, dünyada 3. sırada yer alıyor.

Eski Çalışma Bakanı Ömer Dinçer de Zonguldak’da 30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciasından sonra „güzel öldüler“ açıklaması yapmıştı.

(ETHA)