Anasayfa , Avrupa , Akdeniz’de yaşamını yitiren mültecilerin sayısı 3 bin 200’ü aştı

Akdeniz’de yaşamını yitiren mültecilerin sayısı 3 bin 200’ü aştı

53159Sonbaharın etkisini göstermesiyle birlikte Akdeniz’deki mülteci dramlarına da yenileri ekleniyor. Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilerden 10’unun  yaşamını yitirirken, İtalya ve Libya arasında bini aşkın mülteci boğulmak üzereyken kurtarıldı.

Yunan sahil güvenlik birimlerinin açıklamasına göre, Türkiye’den Lesbos adasına geçmeye çalışan 250 kadar mültecinin bulunduğu bir tekne battı. Yetkililer, teknenin batması sonrasında 241 mültecinin kurtarıldığını, bir yetişkin ile iki çocuğun ise cesetlerine ulaşıldığını kaydettiler.

Bölgedeki fırtına nedeniyle kurtarma çalışmalarının güçlükle devam ettiğini belirten Yunan yetkililer, teknede tam olarak kaç mültecinin bulunduğunun ise bilinmediği bilgisini verdiler.

Yine gün içinde başka bir tekne faciasında denize düştüğü belirlenen 7 yaşındaki bir erkek çocuğunun da Molyvos’daki hastanede yaşamını yitirdiği öğrenildi. Bir başka çocuğun ise hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi.

Avrupa ülkelerine geçişteki bir diğer güzergah olan Libya-İtalya arasında da bini aşkın mültecinin kurtarıldığı öğrenildi. İtalyan sahil güvenlik birimleri, dün sabah kurtarılan bin kişilik grubun son haftalarda bir gün içerisinde ulaşılan en yüksek rakam olduğunu duyurdu.

Geçtiğimiz yıl mülteciler büyük oranda Libya üzerinden İtalya’ya geçmeyi denerken, bu yıl hem Türkiye’nin sınırları bilinçli olarak açık tutması hem de olumsuz hava şartları nedeniyle Yunanistan’a geçişlerde patlama yaşandı. Birleşmiş Milletler verilerine göre bu yılın başından itibaren Yunanistan ve İtalya’ya ulaşmak için Akdeniz’i geçen mültecilerin sayısı 705 bini buldu. Bu mültecilerin 140 bini İtalya’ya, 562 bin kadarı da Yunanistan’a giriş yaptı.

Emperyalist paylaşım  ve saldırganlıklar sonucu çıkartılan iç savaşlar sonucu yüzbinlerce insan yerinden yurdundan edilmektedir.Bu yılın başından itibaren Akdeniz’de yaşamını yitiren ya da kaybolan mültecilerin sayısının ise 3 bin 200’ü aştığı bildiriliyor.