Anasayfa , Avrupa , 'Atom Reaktörleri Derhal Kapatılsın!'

'Atom Reaktörleri Derhal Kapatılsın!'

FRANKFURT | 04 – 04 – 2011 | Atom santrallerinin kapatılmasına yönelik gelişen kitlesel eylemler devam ediyor. Frankfurt’ta biraraya gelen onlarca insan, Atom santrallerinin kapatılmasını talp etti.

Fukuşima’da meydana gelen sanrallerde ki patlamalar ve nükleer reaksiyonlarla doğaya yüksek miktarda radyasyon salımı, bir çok kişiyi harekete geçirdi. En keskin atom santral savunucularını dahi günümüzde kendilerini ‘çevre dostu’ gösterdikleri bugünlerde hükümete ve santral politikalarına karşı öfke dinmiyor.

Yapılan mitingin ardınan, Alman Bankası (Deutsche Bank) merkezine bir yürüyüş gerçekleştirildi. Burada yapılan konuşmalarda Alman Bankası’nın, atom reaktörleri yapımına olan teşviklerin geri çekmesi ve Atom reaktörlerinin derhal kapatılması talep edildi.

Die Linke, Attac, Yeşiller ve aydınlar tarafından gerçekleşen eylemlerin her Pazartesi gerçekleşeceği bilgisi verildi. Yaklaşık 7 senedir her Pazartesi Hartz IV ve sosyal yıkıma karşı eylemlerine aralıksız devam eden Pazartesi eylemcileri de anti-atom gösterilerinde yerlerini aldılar. Eylemde Greenpeace aktivistleri radyasyon koruyucu maske ve giysileri ile çeşitli aksiyonlar gerçekleştirdiler. Eylemde ayrıca ATİF aktivistleride yer aldı.

Etik Komisyonu Etik mi?

Yükselen tepkiler karşısında Alman hükümetinin bir hayli zorlandığı basına yansıyanlar arasında. Hükümet sözcülerinden atom karşıtı sözlerin yükselmesi, atom santral lobilerinin harekete geçmesine ve hükümete baskı yapmasına neden oldu. Bir yandan halkın tepkilerini dindirmek isteyen, diğer yandan lobilere karşı direnemeyen hükümetin yeni adımı bir etik komisyonu kurulması oldu. Ekonomi alanından gelen temsilcilerin yanı sıra, bilim, kilise ve toplumun diğer kesiminden temsilciler bu komisyonda yer alıyor.

Komisyon sorumlularından birisi ise eski Hrıstiyan Demokrat Part (CDU) çevre baanı Klaus Töpfer. Ancak daha ilk söylevinde Töpfer niyetini açığa serdi. Atom enerji kaynağını gözden geçirmesi ve alternatif enerji kaynakları üzerine incelemelerde bulunması gereken komisyonun sorumluluğunu üstlenen Töpfer; ‘Almanya’da atom santrallerinin kapatılması ile dışardan atom enerjisi ithal edilir ki bu doğru olmaz’ diyerek santrallerin kapatılmaması yönünde niyetini ortaya koymuş oldu.

Çevre aktivistleri oluşan komisyonu sert bir dille eleştirdi. Frankfurt’ta AHM’ye demeç veren bir çevre ve anti-akw aktivisti, komisyonda alternatif çevre kurumlarının yer almamasını ve sokakta yükselen sese yetrerince kulak verilmemesini oyalama taktikleri olarak yorumladı.